Vejos įrengimas: velėna ar sėklos?

Graži, tvarkinga, žaliuojanti veja iš niekur neatsiranda – jai reikia arba daug kantrybės, arba daug lėšų. Veją galite sėti arba įrengti iš velėnos. Kuris sprendimas tinkamesnis jums?

Velėna

Ruloninė veja, ritininė veja ar tiesiog velėna yra auginama ūkiuose, iš kurių vėliau pergabenama į sklypą ir patiesiama ant paruošto dirvožemio. Tai – tarsi jūsų kiemo kiliminė danga. Sudaryta iš paviršinės žolių dalies ir požeminės šaknų ir šakniastiebių dalies.

Privalumai:

* Tik patiesus ritininę veją, ji jau atrodo neblogai, o po poros savaičių, jai įsišaknijus, pievele galite pilnai naudotis – ant jos laipioti, po ją bėgioti.

* Velėnos gabalai yra lengvai pjaustomi ir priderinami prie įvairių kiemo plotų.

* Velėna auginama profesionalų, kontroliuojant galutinio produkto išvaizdą, todėl nereikia spėlioti, kaip ji atrodys užaugus.

* Patikimas ir greitas sprendimas šlaitų tvirtinimui.

Asmeninio albumo nuotr.

Trūkumai:

* Velėnos kaina priklauso nuo jos kokybės, tačiau palyginti su sėjimu, velėnos klojimas yra brangesnis. Neskaitant įrengimo kaštų (tai galite pasidaryti patys arba pasamdyti specialistus), kvadratinis metras pačios velėnos gali kainuoti 3-5 eurus.

* Klojimas reikalauja kiek daugiau dėmesio nei sėklų sėjimas, patys velėnos gabalai yra sunkūs, brangau ištaisyti įrengimo klaidas.

Perkant ritininę veją geriausia apžiūrėti iš patikimų tiekėjų. Patikrinkite, ar ant jos nėra gelsvų, rusvų plotų, taip pat ar spalva nesiskiria. Pakeltas velėnos gabalas turėtų nebyrėti, o apatinė pusė turėtų būti drėgna. Nelaikykite paruoštos velėnos daugiau nei dvi paras, geriau kloti iš karto.

Vejos sėjimas

Vejos sėjimas yra tradicinis pievelės formavimo būdas, kai specialaus mišinio sėklos, tolygiai pasėtos dirvoje, išaugusios suformuoja tankų žalią kilimą.

Shutterstock nuotr.

Privalumai:

* Kur kas pigesnė alternatyva. Net ir pirkdami vieną maišą sėklų, galite pigiai apsėti pakankamai nemažą plotą. Žinoma, gali prireikti papildomų sėklų, nesudygusiems plotams atsėti, tačiau vis tiek atsieis pigiau.

* Toks sprendimas siūlo daugiau įvairovės ir sprendimo laisvės. Nors tradiciškai veja įsivaizduojama kaip graži dekoratyvinė pieva, daliai žmonių labiau patinka ne lygiai nupjauta, o natūraliai auganti ir netgi kitais augalais (pavyzdžiui, dobilais) paįvairinta pievelė.

Daugiau skaitykite: Jūsų veja - amerikietiškas aksomas ar lietuviška gausa?

Trūkumai:

* Vejos augimas užtrunka gerokai ilgiau – tokia pievelė iki įprastam pjovimui tinkamos pievos užauga per maždaug šešias-aštuonias savaites.

* Nors pasėję vejos sėklas tikitės žalio kilimo, niekada nežinote, koks bus tikrasis rezultatas – galbūt vietomis veja nesudygs, galbūt bus prastos būklės ar prastai įterptas sėklas išlesios paukščiai. Daugiau rūpesčio ir jai augant bei tvirtėjant.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis