7 paprasti patarimai, kurie padės paversti jūsų kiemą išskirtiniu

Kai oro temperatūra kyla, laikas imtis darbų lauke ir jūsų namų eksterjeras turėtų būti pirmuoju projektu, kurio imsitės. Kuomet kai kurie baiminasi pjaudami žolę bei laistydami savo vejas, kitiems tai atneša sielos ramybę. Šie septyni eksterjero patarimai yra itin paprasti ir lengvai įgyvendinami, netgi tie, kurie baiminasi, nulips nuo sofos ir pavers savo kiemą patrauklesniu.

Laistykite reguliariai


Nenuostabu, kad geriausias eksterjero priežiūros patarimas yra visada laistyti savo vejas reguliariai. Taip, kaip žmonės reguliariai lankosi sporto klubuose, taip jūsų veja reikalauja nuoseklaus laistymo tvarkaraščio. Būtinai laistykite pakankamai, tačiau neperlaistykite.


Menkas laistymas aplaisto tik augalų lapus ir vanduo neįsigeria į šaknis. Netinkamas laistymas pavers augalus paliegusiais, kurie neatlaikys oro permainų.


Kita vertus, įsitikinkite, kad neperlaistote vejų, tai viena dažniausių eksterjero priežiūros klaidų. Paprastai užtenka vieno palaistymo per savaitę, o vasarą reikia palaikyti tokią žemės drėgmę, kad veja būtų drėgna vidury dienos, to pakanka.


Laistykite dienos metu


Kalbant apie tinkamiausią laiką laistymui, tai būtų dienos metas. Nepaisant populiarios nuomonės, vanduo blogai įsigeria į žemę, kai laistoma naktį. Laistant dieną, geriausia anksti ryte, leidžiama žolei augti keturias valandas natūralioje saulės šviesoje. Ši kombinacija padeda fotosintezės procesui, kuris skatina šviesiai žalią vejos spalvą. Supaprastindami procesą, jūs visada galite įsidiegti purkštuvų sistemą.


Prižiūrėkite savo žoliapjovę


Jei jūs esate savarankiški eksterjero prižiūrėtojai, įsitikinkite, kad jūsų žoliapjovė yra geros būklės. Ašmenys turi būti kiek įmanoma aštresni. Buki ašmenys nurauna tik žolių galiukus, kas skatina augalų virusus, pelėsius bei vabzdžių antplūdį. Kuo geriau nupjaunate žolę, tuo greičiau augalas atgyja, išvengiant neigiamų pasekmių.


Be to, iš pagedusios žoliapjovės gali tekėti benzinas, kuris lengvai nužudo veją ir gali pakenkti vaikams, žaidžiantiems kieme. Taip pat, to sutvarkymas gali nemažai kainuoti.


Nepjaukite žolės per trumpai


Tai dar viena didelė klaida. Trumpiau ne visada geriau. Vykstant fotosintezei, jūsų vejai reikia gaminti cukrų ir leisti jautrioms šaknims būti veikiamoms saulės spindulių. Tai vienintelis būdas išlaikyti žalią, švytinčią žolę. Per trumpai nupjaunant žolę galima sukelti šoką jūsų vejai. To pasekmė – per stori žolės galiukai, kuriuos bus sudėtinga nupjauti, bei rudos dėmės jūsų vejoje. Kai tai nutinka, namų savininkai paprastai pradeda laistyti veją dažniau nei reikia.

Šilto klimato kraštuose geriau išlaikyti 5-7 cm ilgio žolę tam, kad ji palaikytų šaknis vėsumoje. Pavėsyje ir drėgmė mažiau garuoja. Vėsesniame klimate žolė gali būti nupjauta trumpiau, tačiau visos vejos geriau atrodo, jei nematyti plikų dėmių.


Be to, namų šeimininkai turėtų kaskart keisti pjovimo kryptis tam, kad būtų skatinamas spartus ir vešlus žolės augimas. Pjaukite iš rytų į vakarus, po to iš šiaurės į pietus. Taip pjaunant bus sumažinamas vejos retėjimas ir ji atrodys žymiai patraukliau.


Tręškite ir sėkite savo vejoje


Taip kaip mes valgome daržoves ir vaisius norėdami užaugti dideli ir stiprūs, taip veja reikalauja trąšų ir sėklų, kad užaugtų vešli žolė. Trąšų sudėtyje paprastai yra azoto, fosforo ir kalio, kurių reikia jūsų vejai.


Azotas palaiko jūsų veją tankia, sveika ir jis suteikia jai gyvybingą žalią spalvą. Fosforas palaiko stiprias žolės šaknis, jos yra jūsų vejos pagrindas. Kalis taip pat padeda palaikyti stiprias šaknis, kurios išliks tvirtos ir šaltuoju metų laiku.

Galite tręšti trąšomis ar berti sėklas ranka arba barstytuvu (pirkite tiek „pavėsio“, tiek „saulės“ sėklas).


Rekomenduojame naudoti barstytuvą, nes jis paskirstys sėklas tolygiai, tačiau tą galima daryti ir rankų pagalba. Jei tai darome rankomis, sėkite kiekvieną sėklą atskirai ir neskubėdami.


Sėkite žolę ir gėles strategiškai


Kaip buvo pastebėta, žolė reikalauja bent jau keturių valandų buvimo saulės šviesoje kasdien. Jei jūsų vejoje yra vieta, kuri negauna pakankamai saulės, nesijaudinkite. Galite nusipirkti sėklų mišinį, pavyzdžiui, eraičinų mišinį, kuris tinka augti pavėsyje.


Sodindami medžius, atkreipkite dėmesį į instrukcijas. Kai kalbame apie medžių sodinimą, jums reikia gerai apsvarstyti jų potencialų aukštį ir tai, kiek jiems reikės vietos. Dauguma savarankiškų eksterjero prižiūrėtojų paprastai klysta ir nepalieka pakankamai vietos augimui. Išsiplėskite bent jau vienos ar dviejų trečiųjų namo aukščio plote.


Galiausiai visada turėkite omenyje savo klimatą, kuriame gyvenate. Jei pas jus nedaug lyja, nesodinkite tropinių augalų. Kaktusai ir kiti sukulentai yra tobulas pasirinkimas sausose teritorijose.


Niekada nepirkite impulsyviai


Kai ateina pavasaris, daugelis namų savininkų nusprendžia padirbėti iš peties ir pasisodinti daugybę augalų. Panašiai kaip imantis bet kokio namų atnaujinimo projekto, yra svarbu gerai viską apgalvoti. Turėkite omenyje savo biudžetą, stenkitės jo neviršyti.


Įsitikinkite, kad visi jūsų pirkiniai dera prie jūsų šeimos stiliaus. Apgalvokite, kaip atrodys jūsų kiemas. Alpinariumas gali atrodyti puikiai, bet jis nėra patogus vaikams. Pirkite tokius augalus ir tokias eksterjero detales, kurios tinka jūsų šeimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis