Naudinga mediena: drebulė

Paprastoji drebulė (Populus tremula), dar vadinama epuše, yra medis su naudingu pritaikymu - jis gali apsaugoti jus nuo lietaus ir padėti išvalyti kaminą.

Drebulės pasižymi greitu augimu ir gana plačiu prigijimų - nemažai jų galima rasti ne tik miškuose, tačiau ir miestuose. Dažniausiai užauga 20 m aukščio ir 1 skersmens, nors pasitaiko ir didesnių.

Atskirti drebulę miške galima iš žievės ir jos lapų formos. Kol jaunas, medelis pasižymi blyškia glotnia žieve, paaugus žievė pradeda aižėti ir patamsėja. Lapai pasižymi apvalumu ir nedideliu nusmailėjimu. Lapo kraštai banguoti.

Shutterstock nuotr.

Drebulės mediena šviesi, lygi. Pakankamai minkšta, nepasižymi dideliu atsparumu smūgiams, lengva, neturi specifinio kvapo.

Nepaisant to, pritaikymas gali būti įvairus. Pramonėje drebulė naudojama gaminant celiuliozę, degtukus. Drebulės mediena naudojama ne tik viduje - šie medžiai laikomi vienais tinkamiausių įrengiant skiedrų stogus. Šios medienos privalumas yra tai, kad drebulės stogas nepūva, o tik su laiku dūlėja.

Daugiau skaitykite: kuo pasižymi mediniai stogai

Kaip ir liepos ar juodalksnio dailylentės, taip ir drebulinės dailylentės yra vienas tradicinių pasirinkimų įrengiant pirties garinės apdailą.

Drebulę dar galima panaudoti baldų gamyboje, drožyboje, įvairių viduje naudojamų produktų gamyboje (pvz, virtuvės įrankiai, durų staktos).

Drebulinės malkos išsiskiria vienu ypatingu bruožu – nors yra nekaitrios, ne tik yra mažiausiai dervingos, tačiau jos gali būti naudojamos daliniam kamino valymui nuo suodžių. Esant mažam kiekiui suodžių kartais rekomenduojama sudeginti glėbelį drebulinių malkų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis