Kaip prižiūrėti veją vasarą?

Vasara – puikiausias metas grožėtis savo užsiauginta veja, žinoma, jei pavasarį ją tinkamai prižiūrėjote ir paruošėte naujam sezonui. Retsykiais nušienaukite ir reguliariai laistykite veją, nepamirškite patręšti – ir jūsų akis visą dieną džiugins gaivi žaluma!

1. Svarbiausia – laiku palaistyti

Per itin didelius karščius nepatartina vejos tręšti, purenti, šienauti, o laistyti reikėtų kuo dažniau – geriausia kasdien, lengvu (rūko) režimu. Net ir nepatyręs sodininkas pastebės, kada vejai ims trūkti vandens – žolė praras sodrią spalvą, o lapeliai ims riestis ir vysti. Šių požymių nederėtų praleisti pro akis, nes veja labai greitai praras savo išvaizdą, o ją atkurti bus sudėtinga! Vienam kvadratiniui metrui palaistyti užtenka 10–12 litrų vandens, jis turi įsigerti ne mažiau kaip į 10–15 cm gylį. Tačiau vejos negalima perlaistyti, nes išsiplaus maistinės medžiagos, žolė pagels, susidarys nepageidaujamos balutės.

Shutterstock nuotr.

Dideliam plotui laistyti patariama naudoti automatines drėkinimo sistemas – jos netrukdo dirbti su vejapjove, nes yra po žeme, efektyviai naudoja ir tolygiai paskirsto vandenį, padeda sutaupyti daug laiko. Drėkinant veją dirbtiniu būdu, ji sparčiau sudygsta ir lygiau auga. Vis dėlto, mažesnius plotelius galima laistyti ir rankiniu būdu. Nedidelėms pievelėms idealus variantas – dulksną skleidžiantys purkštuvai, o didesnėms – rotoriniai arba plaktukiniai purkštuvai. Geriausia, kai laistymo sistema pasirūpinama iš anksto, projektavimo etape, tačiau specialistai gali ją įrengti ir tada, kai veja jau žaliuoja.

Jei turite galimybių, galite rinktis dar sumanesnius sprendimus. Pavyzdžiui, laistymo sistemą, kuri laisto veją ne pagal nustatytą tvarkaraštį, o pagal poreikį, arba purkštukus, kurie automatiškai reguliuoja lašų kiekį pagal laistymo kampą ar laistymo purškimo spindulį.

Shutterstock nuotr.

2. Žolės pjovimas

Kad ir retai, vasarą būtina nupjauti peraugusią veją. Priklausomai nuo žolės augimo greičio, vejos tipo, šienaukite kartą per savaitę arba porą kartų per mėnesį, palikdami apie pusę ar trečdalį buvusio stiebelių ilgio. Kai labai karšta, žolę galima palikti kiek aukštesnę – ji geriau atlaikys sausrą ir vėtras. Jei nupjausite per daug, veja nusilps, jai grės ligos, piktžolės. Užsitęsus karštiems ir sausiems orams, rekomenduojama pjauti veją itin retai arba kurį laiką išvis palikti ramybėje.

3. Kaip išsirinkti vejapjovę?

Tvarkingai ir laiku pjaunama veja yra tankesnė, atsparesnė įvairiems neigiamiems veiksniams. Negana to, prižiūrėdami veją pailginsite jos gyvavimo trukmę, apsaugosite ją nuo piktžolių. Vejapjovė turėtų būti pakankamai didelės galios, aštriais peiliais. Atšipęs peilis nupjaus žolės lapus ne lygiu pjūviu, o suskaldys lapų viršūnėles ir jos ims džiūti. Juk nenorite, kad jūsų veja paruduotų!

Beje, galąsti vejapjovės ašmenis patartina specializuotoje taisykloje, o ne patiems, nes taip galite pažeisti balansą ir sukelti prietaiso gedimų. Dar vienas patarimas – kuo didesnis jūsų vejos plotas, tuo didesnis turėtų būti vejapjovės pjovimo skersmuo.

Shutterstock nuotr.

4. Tręšimas

Norint, kad veja dailiai augtų, dirvožemį būtina tręšti. Vasarą tręšiama nuo vieno iki keturių kartų azotinėmis trąšomis arba sudėtinėmis trąšomis su ilgalaikio poveikio azoto granulėmis. Trąšų kiekis, tręšimo laikas ir dažnis parenkami pagal vejos tipą, dirvožemio ir žolių sudėtį bei tam tikras priežiūros ypatybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis