Ka reikia žinoti vienbučius verčiant daugiabučiais

Prieš keletą savaičių buvo patikslintas statybos techninis reglamentas „Statinio projektavimas“, kuris dar labiau suvaržys nesąžiningų verslininkų galimybes pastatytus didelio ploto vienbučius ar dvibučius gyvenamuosius namus faktiškai paversti daugiabučiais. Naujosios nuostatos leis konkrečios teritorijos žemės sklypų savininkams spręsti, ar tokie didelio ploto pastatai gali atsirasti toje teritorijoje.

Viena iš šių nuostatų – prievolė statytojams, kai statomas (rekonstruojamas) vienbutis ar dvibutis namas, kurio bendras plotas viršija 200 m2, supažindinti visuomenę su to namo projektu, kol dar jis nepradėtas statyti. Tokia nuostata priimta todėl, kad, 2014 m. pakeitus Teritorijų planavimo ir Statybos įstatymus, buvo supaprastinta teritorijų planavimo ir statybos dokumentų viešinimo tvarka.

Ji įpareigojo informaciją skelbti tik savivaldybių interneto svetainėse. Tačiau paaiškėjo, kad jose skelbiamos informacijos žmonės reguliariai neseka, ir dauguma skundų dėl planuojamų statybų būna pavėluoti, nes apie statybos pradžią gyventojai sužino jau prasidėjus statybos darbams. Kad visuomenė turėtų daugiau galimybių reaguoti, nuo šiol prailgintas jai susipažinti su projektiniais pasiūlymais skirtas laikas – nebe penkios, kaip buvo, o dešimt darbo dienų.

Be to, statytojas privalės prie statybos sklypo ribos įrengti stendą su informacija apie parengtus projektinius pasiūlymus arba šią informaciją registruotais laiškais pateikti gretimų žemės sklypų naudotojams ar valdytojams, daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdytojams. Jeigu projektuojamas pastatas ir kaimyniniuose sklypuose esantys pastatai sujungiami į vieną gaisrinį skyrių, statytojas turės gauti tų kaimyninių pastatų savininkų rašytinį sutikimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis