Kurmių suaktyvėjimas rudenį – kaip gintis?

Nors kurmiai pažiūrėti visai mieli, daržams, medelynams, ganykloms jie nėra draugiški. Rugsėjį subręsta kurmių jaunikliai. Be to, rudenį kurmiai pradeda kaupti maisto atsargas žiemai. Nenuostabu, kad dar ryškiau matome jų veiklos pėdsakus – sužalotas augalų šaknis, veją išdarkiusius kurmiarausius. Apie kurmius, kovos su jais būdais kalbamės su LSDI Augalų apsaugos laboratorijos mokslo darbuotoja dr. Laisvūne Duchovskiene.

Susipažinkite su kurmiu

Kurmiai laikomi kenkėjais, nors iš tiesų jie nėra tokie jau blogi. Berausdami urvus jie purena dirvą, taip pat maitinasi augalams kenkiančiais gyviais: kurklių lervomis, straubliukais, vikšrais, šliužais, sraigėmis, šimtakojais ir kurkliais. Kita vertus, kurmiai kenkia augalams, ypač daržovėms – nors jų negraužia, bet šaknis rausdami pažeidžia. Kurmiarausiai užpila augalus, gadina lysves, vejas.

Kurmis – vabzdžiaėdis žinduolis, prisitaikęs gyventi po žeme. Jo kūnas – 11–16 cm ilgio, svoris – 85–120 g. Visi įsivaizduojame, kaip atrodo kurmis – jo kojų plaštakos trumpos, su stipriais nagais, akys mažos, mato silpnai. Kurmio kūną dengia tankus, beveik juodas kailis, nors pasitaiko albinosų, šviesiai pilkų, gelsvai rudų kurmių.

Žemėje orientuotis kurmiui padeda itin jautri uoslė. Tai labai ėdrus gyvūnas, suėdantis tiek, kiek pats sveria. Jis gyvena pamiškėse, pievose, laukuose, daržuose, upių pakrantėse ir, žinoma, mėgsta svečiuotis daržuose. Kurmis mėgsta vidutinio drėgnumo humusingas dirvas. Maitindamasis jis sunaikina daug žemės ūkio kenkėjų, bet kartu pridaro žalos daržams ir medelynams.

Bene didžiausia kurmių daroma žala – kurmiarausiai. Kaip jie susidaro? Ieškodamas maisto kurmis rausia paviršinius ir giluminius urvus, juose taip pat veda vaikus. Rausdami giluminius urvus, kurmiai išstumia žemę į dirvos paviršių. Taip ir susidaro kurmiarausiai.

Kaip išvyti kurmius?

Kurmius galima gaudyti specialiais spąstais. Taip pat galima statyti triukšmą keliančius vėjo malūnėlius ar tiesiog ant medinių kuoliukų užmauti plastikinius butelius. Išvijus kurmius ir norint, kad jie negrįžtų, į žemę, aplink visą sklypą, pusės metro gyliu reikia įkasti specialų tinklelį.

Kvapas

Kurmiai nemėgsta daugelio kvapų, pavyzdžiui, pupų. Taip pat galite juos nubaidyti įkasę į landas pūvančių silkių galvų. Į kurmių tunelius galima prikišti skudurų, išmirkytų naftos produktuose. Tačiau tai tik laikinai atbaidančios priemonės, tad reikia efektyvesnių kovos būdų.

Garsas

Kurmiai yra jautrūs ne tik kvapams, bet ir garsams. Juos atbaido triukšmą keliantys vėjo malūnėliai ar ant kuoliukų užmautas plastikinis butelis, kuris nuo vėjo ima tarškėti. Deja, garsas kurmius atbaidys, bet po kurio laiko jie grįš. Turite būti tam pasiruošę: per visą sklypo plotą įkaskite į žemę pusės metro gyliu specialų tinklelį.

Žymiai šiuolaikiškesnis būdas – mechaniniai ultragarso prietaisai. Priklausomai nuo sklypo dydžio, gali prireikti kelių nuolat veikiančių prietaisų. Prietaisas veikia 12–18 m spinduliu – kuo geresnė dirva, tuo didesnį plotą aprėpia.

Ko nereikia daryti? Viena dažniausių klaidų – statyti ultragarso prietaisus keturiuose sklypo kampuose. Priešingai, reikėtų pradėti dėlioti juos nuo sklypo centro, pamažu plečiantis į šalis.

Spąstai

Spąstai, statomi kurmių takuose, laikomi pačiu efektyviausiu būdu kurmiams naikinti. Šių spąstų galima įsigyti specializuotose parduotuvėse ar iš meistrų mugėse. Jie pagaminti iš standžios plieninės vielos. Tačiau reikia žinoti, kaip juos statyti. Prieš atakuojant kurmius, geriausia apie parą palaikyti spąstus žemėje, kad jie įsigertų žemės kvapo. Kurmis juk nepaprastai jautrus kvapams, o šis kvapas juos tikrai privilios. Prieš statydami spąstus išsitrinkite žemėmis rankas.

Ko nereikia daryti? Neretai žmonės spąstus stato tiesiai ant kauburių. Iš tiesų juos reikia dėti ant kurmių judėjimo takų. Spąstus geriausia spęsti ten, kur pastebite dažnai besisukiojant kurmius, ypač ties išsišakojimu. Įstatykite spąstus į urvo angą ir stumkite gilyn. Tą patį padarykite iš kitos urvo pusės. Spąstų spyruokles įspauskite į tunelio dugną. Baigę, uždenkite urvą velėną.

Laikotarpiu, kai kurmių prieauglis greitai didėja, naudokite dvejus ar daugiau spąstų.
Spąstus galima pasidaryti ir patiems iš standžios plieninės vielos.

Kiti medžioklės būdai

Kurmius mėgsta medžioti šunys ir katės – tik reikia jiems parodyti kurmių lankymosi vietas.

Įmanoma susimedžioti kurmius ir patiems. Jie pažeidžiamausi pavasarį, kai veda vaikus, arba rudenį, kai aktyviai ruošiasi žiemai. Saulei tekant kurmiai sukrunta ieškotis maisto. Palaukite kurmio jo lankomose vietose ir pastebėję judantį paviršių, įsmeikite kastuvą – taip užkirsite kelią tunelį rausiančiam kurmiui. Jam priartėjus, iškaskite su žemėmis ir išmeskite ant dirvos paviršiaus. Šis gyvūnėlis labai nevikrus, todėl jį lengvai pagausite.

Žinoma, visuomet galima kreiptis į įmones, naikinančias kurmius cheminėmis priemonėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis