Kaip išsirinkti lauko šviestuvus ir įrengti sodo apšvietimą

Vakarus sode galima pailginti: stilingi, gražūs ir tinkamai išdėstyti lauko šviestuvai ne tik suteiks vakarėjančiam sodui naujų spalvų, bet ir apšvies takelius bei laiptelius, kad ir tamsiuoju paros metu sode būtų saugu.

Kur būtinas apšvietimas

Prieš važiuodami į parduotuvę pirkti šviestuvų sodui apšviesti pirmiausia įvertinkite savo sodo dydį, apgalvokite, kokiose vietose apšvietimas būtinas, kur jį naudosite saugumo sumetimai, o kur jis atliks dekoratyvinį vaidmenį – nuo to priklauso, kiek ir kokių šviestuvų reikės įsigyti.

Takeliai ir laipteliai. Pasirūpinkite, kad sode būtų apšviesti visi takeliai ir laiptai, kurias dažniausiai tenka vaikščioti – taip išvengsite nelaimingų atsitikimų, kurių gali nutikti naktį vaikštant tamsiu sodu.

Prie takelių ar laiptų įrengti šviestuvai neturi skleisti akinamai ryškios šviesos, kad staiga atsidūrę tamsesnėje sodo vietoje galėtumėte įžiūrėti bent daiktų kontūrus. Jų spinduliai turi sklisti kaip galima toliau ir apšviesti kuo didesnį žemės plotą.

Prie takelio, vedančio nuo vartų namų link, itin patogu išdėstyti šviestuvus su sensoriniais judesio davikliais – pirma, nereikia tamsoje ieškoti jungiklio, antra, jie visada laiku įspėja apie nekviestus svečius.

Įėjimas. Prie namų, garažo ar ūkinio pastato įėjimo dažniausiai kabinami sieniniai šviestuvai. Pasirūpinkite, kad šviesą prie laukujų ūkinio pastato durų būtų galima įjungti ir iš namo. Jei jis neatlieka jokio dekoratyvinio vaidmens, nebūtina jo palikti degančio nuolat.

Poilsio zona. Jei sode esate įsirengę jaukią poilsio zoną – pavėsinę, arką ar pan., tikriausiai neretai joje užtrunkate ir šiltais vasaros vakarais. Čia užtenka įrengti ir nestiprią šviesą skleidžiantį šviestuvą, geriausia, jei jis apšviestų stalo paviršių, o šviesa nekristų aplink jį sėdintiems žmonėms į akis. Pavėsinėje keletą mažų šviestuvėlių galima privirtinti prie sienos.

Dekoratyvinio apšvietimo efektai

Naudodami lauko šviestuvus galite sukurti ne tik saugų, bet ir labai efektingai sutemus atrodantį sodą. Tačiau svarbu tinkamai pasirinkti sodo akcentus, kuriuos norėsite išryškinti dirbtine šviesa.

Alpinariumas. Jei jūsų sodą puošia išraiškingas alpinariumas, pasirinkite žemus šviestuvėlius, kurių šviesos sklidimo kryptį galima keisti. Jam apšviesti prireiks dviejų trijų šviestuvėlių. Juos išdėliokite taip, kad apšviestas gėlynas geriausiai matytųsi iš tos pusės, kurioje praleidžiate daugiausia laiko. Priklausomai nuo to, kokiu metu kokios gėlės gražiausiai ir gausiausiai žydi, galėsite keisti ir apšvietimo kryptį.

Medžiai. Medžių kamieno, šakelių ir lapų forma bei tekstūra suteikia neribotas galimybes dekoratyviam apšvietimui. Naudojant nuo pat pažemės sklindančią halogeninių lauko šviestuvų šviesą vienišą sode augantį medį galima apšviesti visą arba tik jo vainiklapį. Jei pasirinksite nestiprią šviesą, sukursite kažką panašaus į pašvaistę. Beje, planuodami stacionarų apšvietimą atminkite, kad augalai laikui bėgant augs ir sodas keisis. Todėl ilgalaikes lempas įrenkite tik po tais medžiais ir krūmais, kurie jau yra pakankamai subrendę.

Vanduo. Vanduo ir šviesa sode gali sukurti ypatingą vaizdą. Tvenkiniui galiote naudoti šviestuvus, skleidžiančius šviesą tiek plačiu, tiek siauru spinduliu. Pirmaisiais akcentuosite tvenkinio formą ir vandens spindėjimą, antrieji labiau išryškins atskirus elementus: žydinčią leliją, gražią akmenų kompoziciją ir pan. Svarbu, kad šviestuvų pagrindas neatsispindėtų vandenyje, net tai sugadins vaizdą. Tvenkiniams apšviesti naudokite tik specialiai vandenyje naudoti pagamintus šviestuvus.

Su elektra nejuokaukite!

Sode įrenginėjant apšvietimą pirmiausia turite pagalvoti apie savo šeimos saugumą. Todėl atkreipkite dėmesį į keletą dalykų:

– Pirkite tik tokius šviestuvus, kurie specialiai pritaikyti naudoti lauke.
– Nuosaviems sodams rekomenduojamos žemos įtampos (12 voltų) apšvietimo sistemos. Elektrą jos ima per žeminantį įtampą transformatorių.
– Sodui apšviesti rinkitės specialius kebelius, kurie, skirtingai nei įprastieji, yra saugūs tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Juos galima tiesti tiek ir po žeme, tiek ir jos paviršiuje.
– Jei įrenginėsite apšvietimą ir tvenkinyje, geriau pasikvieskite specialistą, kad vėliau neatsitiktų nelaimė.

Domitės interjeru ir dizainu, ieškote naudingų ir praktiškų patarimų, kaip dekoruoti namus, – prenumeruokite žurnalą „Mano namai“, ir kas mėnesį sulauksite vis naujų originalių interjero idėjų ir vertingų namų bei aplinkos įrengimo patarimų. Prenumeruoti galite ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis