Kuo užpildyti ertmes greta statvamzdžio

Po to, kai vonios kambaryje arba tualete pakeičiami statvamzdžiai, aplink juos lieka laisva, neužpildyta, tuščia ertmė. Atrodytų, kad šią tuštumą užpildyti labai paprasta. Bet reikėtų laikytis tam tikrų darbo taisyklių ir žinoti reikalavimus naudojamoms medžiagoms.

Reikalavimai

Angų, ertmių, tuštumų aplink statvamzdžius užpildymas turi būti atliktas tik nedegioms ir pakankamai elastingoms medžiagomis. Dažniausiai aplink statvamzdžius įrengiama elastinga, bet patvari ir nedegi tūta.

Pirmoji šovusi į galvą mintis – užpildyti angą cemento-smėlio skiediniu. Bet toks sumanymas yra prastas. Mat šioje vietoje įrengtą statvamzdį veikia šiluminis išsiplėtimas: jo skersmuo, nors ir nežymiai, bet padidėja. Šis išsiplėtimas cementinį sandarinimą deformuose ir ardys. Vėliau cementinis skiedinys pažeis plieninę išorinę vamzdžio dangą. Tai taps greitesnės metalo korozijos priežastimi.

Tvirto cementinio skiedinio suspausti plastikiniai statvamzdžiai deformuojasi. Teks matyti kreivus vamzdžius. Blogiausiu atveju, plastikinis vamzdis dėl to gali ir suskilti. Tai būtų rimta avarija, po jos statvamzdį tektų keisti dar kartą.

Todėl tinkamas ertmės užpildymas turi leisti statvamzdžiui laisvai išsiplėsti 1-2 mm pasislinkti nuo ašies. Užpildas taip pat turi saugoti patalpą nuo iš kaimyninių patalpų patenkančių vabzdžių, kvapų ir garsų.

Kapronas

Iš paprasčiausių šiuos reikalavimus atitinkančių medžiagų labai tinka kapronas. Pasiskolinkite kapronines pėdkelnes iš draugės, žmonos. Kapronas – elastinga ir patvari medžiaga. Ji atspari mechaniniams poveikiams, atlaiko dideles apkrovas, nepūva, nesugeria drėgmės, nedegi – ji užgęsta savaime.

Polietilenas tokiems tikslams nerekomenduojamas, nes jis yra šiek tiek degus – nuo kontakto su ugnimi smilksta.

1. Apvyniokite statvamzdžio ir konstrukcijos jungties vietą keliais kaproninės kojinės sluoksniais. Pernelyg stangriai vynioti nereikia, bet ir laisvų tarpų likti neturi.

2. Vynioti patogu nuo viršaus ir žemiau.

3. Vėliau apvyniotąją statvamzdžio dalį galite užpildyti cemento-smėlio arba statybinio gipso mišiniu. Sukietėję mišiniai statvamzdžiai nepakenks, nes jis apsaugotas elastingu kaprono sluoksniu ir nuo šilumos galės plėstis.

-Cemento-smėlio mišinio santykis – 1:3-4.
-Gipso mišinys geresnis, nes labai greitai sukietėja. Gipso reikės mažiau, jeigu užpildui panaudosite senas plytas, tinko gabalus, akmenukus.

4. Užpildę mišiniu ertmę aplink statvamzdį masę kelis kartus kokiu nors ilgu aštriu daiktu, strypu padurstykite. Tai padės mišiniui pasiskirstyti tolygiai, be tuščiavidurių ertmių.

Kodėl svarbu nepalikti skylių

–Laisva tuščia ertmė aplink statvamzdį dažniausiai susisiekia su apačioje ir viršuje gyvenančių kaimynų patalpomis – viską, kas vyksta pas kaimynus girdėsite ir jūs.

–Be to, per kiaurą angą pas jus atkeliaus ir jų kvapai: rūkalų, gaminimo maisto.

–Nesandariomis ertmėmis laisvai keliaus įvairūs vabzdžiaiL tarakonai, blakės ir kt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis