Druskų nuosėdos: kaip apsaugoti plytų sieną

Vasarnamis iš gražių keraminių plytų – būtent apie tokį svajoja dauguma žmonių, rimtai apsisprendusių įsikurti „arčiau žemės“ ir įsigyti nekilnojamąjį turtą „amžiams“.

Be abejonės, tvirta nepriekaištingų geometrinių formų keramika, kuria po ilgo degimo 1200 °C temperatūroje virto molis, yra pati tvirčiausia sienų medžiaga. Be to, ji labai puošni, o spalvos nekeičia ilgus dešimtmečius.

Nejaugi ši statybinė medžiaga neturi jokių technologinių trūkumų? Deja, turi, ir tas trūkumas gana apmaudus – tai nusėdusios druskos.

Ko gero, visi esame matę purvinai balkšvas dėmes ant keraminių plytų sienų. Jos turi labai klastingą savybę – perkant plytas, žalos praktiškai neįmanoma pastebėti, net jei perrinksite kiekvieną plytą iš tų dviejų dešimčių tūkstančių, kurių reikia solidaus kotedžo apdailai. Svarbu pažymėti, kad technologinėms medžiagos savybėms – šilumos laidumui, tvirtumui, patvarumui – šios šliaužiančios dėmės neturi jokio poveikio. Tačiau vos keli gramai druskų gali beviltiškai sugadinti net ir paties prabangiausio namo estetinį vaizdą.

Norint pašalinti druskų nusėdimo žymes, visų pirma reikia išsiaiškinti, kaip jos atsiranda.

Shutterstock nuotr.

Iš kur atsiranda druskų dėmės?

Druskų dėmės – tai druskų kristalai, patenkantys į plytas su drėgme, kuri prasisunkia į sienas su nuosėdomis ir iš grunto. Paviršinės dėmės – tik nedidelė sienos pažeidimo dalis. Didesnė dalis druskų glūdi plytų viduje. Drėgmei garuojant, druskos kristalai deformuojasi ir suardo jo struktūros sieneles, todėl atsiranda įskilimų, paviršius atsilupa.

Tad druskos kenkia ne tik estetikai. Kartu jos nurodo į sienos masyvo problemas.

Kaip kovoti su druskų dėmėmis?

Vargu ar ką nors domina šių druskų sudėtis, bet jose yra karbonatų, sulfatų, natrio, kalio ir kalcio chloridų, metalo oksidų. Daug įdomesnis klausimas, kaip ištirpinti šiuos nekviestus svečius. Priklausomai nuo cheminės druskų nuosėdų sudėties, jas galima ištirpdyti vandeniu, šarmais ir rūgštimis. Kitaip tariant, druskų nuosėdos – tai lengvas cheminis ginklas.

Su cheminėmis medžiagomis reikia kovoti cheminėmis medžiagomis – teks pasitelkti statybinės chemijos produktus.

Apžvelkime tradicinius būdus. Siūlome taikyti laiko patikrintą dviejų stadijų dėmių šalinimo technologiją.

Pirmojoje stadijoje druskų nuosėdos naikinamos specialiais skysčiais – skiedikliais ir tirpikliais. Šiuos skysčius iš pradžių reikia neilgam užtepti ant pažeistų fasado vietų. Per kelias minutes druskos pereina į vandenyje tirpius cheminius junginius. Paskui jas galima fiziškai pašalinti nuo sienos, nuplovus ją šaltu vandeniu. Kartais naudojamas karštas vanduo.

Nesigilindami į cheminės reakcijos esmę, pasakysime, kad tirpikliai yra ir organinių, ir neorganinių rūgščių mišiniai. Dažniausiai juos galima įsigyti pastos konsistencijos – tokią pastą patogu užtepti ant vertikalaus fasado.

Galimas recidyvas

Neretai anksčiau paminėtu būdu pašalintos druskų nuosėdos ilgainiui ir vėl pasirodo ant fasado. Dalis druskų, išlikusių sienos masyve, vėl išlenda nuo drėgmės, todėl antrojoje kovos už fasadų švarą stadijoje reikia naudoti hidrofobizatorius. Šie preparatai apsaugo apdorotą paviršių nuo vandens.

Iš visų hidrofobizatorių akivaizdžiai išsiskiria silicio organiniai junginiai. Jie visiškai nekeičia plytų išorės, neveikia jų garų ir dujų laidumo savybių, be to, suteikia apdorotam paviršiui papildomų savybių:

  • atsparumą drėgmei,
  • atsparumą šalčiui,
  • atsparumą purvui,
  • atsparumą šviesai.

Todėl specialistai pataria kovoje už nepriekaištingai švarius fasadus paeiliui taikyti abi technologijas.

Shutterstock nuotr.

Kaip išvengti druskų nuosėdų?

Pateikiame rekomendacijas – galbūt jos nepadės visiškai išvengti druskų nusėdimo, bet bent jau gerokai sumažins jų atsiradimo tikimybę.

  • Projektuodami vasarnamį, numatykite pailgintą stogą, įvairius stogelius ir kitas detales, kurios uždengs sienų paviršių nuo lietaus.
  • Gamindami skiedinį plytoms, naudokite švarų vandenį, perplautą smėlį, patikrintą cementą.
  • Plytų nemūrykite, kai lyja, kol nedirbate, uždenkite nebaigtus mūrus hidroizoliacine medžiaga.
  • Sumūrytą vietą iš karto ištepkite hidrofobizatoriumi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis