6 daržovės, kurias galite užsiauginti ant palangės

(2)

Po žiemos taip norisi šviežių žalumynų, kvapnių uogų, vaisių ir daržovių, o į namus įnešti šiek tiek gamtos. Ar žinote, kad jums visai nereikia didžiulio šiltnamio ar erdvaus lauko daržo, jei norite turėti savo agurkų, pomidorų ar žalumynų? Galite užsiauginti jų net ir mažame bute. Dalinamės tinkamiausiomis daržovių rūšimis ir supažindiname, kaip teisingai jas auginti kambaryje.

Ankstyvas pavasaris yra puikus metas sėklas sukišti į indelius namuose. Ūgtelėję pomidorų, paprikų ir pupelių krūmeliai pavasariškai papuoš palanges. Pamėginsime jus įtikinti, kad namuose, ant palangės galite užsiauginti agurkų, pomidorų, paprikų, aitriųjų paprikų, pupelių, morkų.


1. Agurkai


Užsiauginti namuose agurkų – viliojantis pasiūlymas. Tik pagalvokite – prabundate ryte, prieinate prie lango, nusiskinate porą agurkėlių ir po 5 minučių ant stalo puikuojasi vertingos daržovių salotos. O koks aromatas pasklis bute.


Jei kilo noras pabandyti, pateikiame keletą argumentų, kurie padės apsispręsti:

  • Agurkai auga labai greitai, jau po 7–9 savaičių galėsite gaminti agurkų salotas.
  • Užsiauginti agurkų namuose pavyks ne tik patyrusiam daržininkui, bet ir visiškai tokios patirties neturinčiam miestiečiui.
  • Jei ir tai jūsų neįtikina, įsivaizduokite, kaip draugai, kolegos ir kaimynai susižavės mažais agurkėliais ant jūsų palangės.


Tik neskubėkite sėti sėklų, skirtų vasarnamio lysvėms. Iš pradžių įdėmiai perskaitykite, ką reikia žinoti, norint auginti agurkus namuose.


Tinkamos rūšys


Ne visas agurkų rūšis galima auginti kambaryje. Reikia rinktis savaime apsidulkinančias hibridines rūšis. Geriausia, jei tai bus ankstyvosios rūšys, dar geriau – jei krūminės, galinčios augti pavėsyje, rūšys.


Tinkamos hibridinės rūšys:

„Conny F1“

„Claudine F1“


Shutterstock nuotr.


Būtinos sąlygos


Agurkai pasižymi tokiomis savybėmis:

  • jiems patinka šviesa, todėl geriausia juos auginti ant rytinės ar pietinės palangės. Jei trūksta šviesos (o dažniausiai taip ir būna), reikės papildomo apšvietimo liuminescencinėmis lempomis.
  • jiems patinka šiluma, reikės didesnės nei 20 laipsnių šilumos temperatūros (dieną – ne žemesnės nei 22–24 laipsnių).
  • Jiems patinka drėgmė, todėl žemė turi būti visą laiką drėgna (bet ne per šlapia).


2. Pomidorai


Raudoni pomidorai – ne žieminis ir ne pavasarinis augalas, todėl švieži pomidoriukai gegužę ir birželį – didžiulis malonumas ir pasididžiavimas.


Daugelis nesiryžta auginti pomidorų bute, bijo, kad nepavyks. O juk palangę puošiantys raudonais pomidorais apkibę krūmai – tik iš pirmo žvilgsnio sunki užduotis. Išauginti pomidorų namų sąlygomis gali kiekvienas. Juk beveik visi butuose augina gėles – tai taip pat pakankamai sudėtinga.


Jei užsidegėte noru išauginti pomidorų namuose, pasinaudokite patyrusių sodininkų patarimais.


Tinkamos rūšys


Auginti namuose tiks patys apsidulkinantys hibridai. Jei nenorite vargti, neauginkite aukštaūgių krūmų. Geriau tiks žemaūgiai ar net nykštukiniai krūmai. Taip pat patartina rinktis mažavaises rūšis – jos greičiau auga ir sunoksta.


Šiais laikas gana daug pomidorų rūšių, skirtų auginti būtent namuose:

„Betta“


Ypač mėgstamos nykštukinės rūšys:

„Minibell“,

„Pinokio“,

„Florida petit“


Puikios ir šios dailiai atrodančios rūšys:

„Cherry“,

„Ildi“


Shutterstock nuotr.


Prieš pirkdami pomidorų sėklas, atidžiai perskaitykite, kas parašyta ant pakelių. Ten turi būti nurodyta, kad jos tinkamos sėti ir auginti namuose, ant palangės arba vazonuose.


Reikiamos sąlygos:

  • „Palangės“ tipo pomidorų priežiūra nedaug kuo skiriasi nuo jų priežiūros šiltnamyje ar darže.
  • Pomidorai mėgsta šviesą, todėl patartina juos auginti ant pietinės, pietrytinės ar rytinės palangės. Žiemą ant palangės jiems reikės papildomo apšvietimo.
  • Pomidorams netinka užsistovėjęs oras, drėgna patalpa. Tačiau skersvėjai jiems nekenkia, taigi, drąsiai vėdinkite kambarį, kuriame auga pomidorai.
  • Optimali temperatūra dieną: iki žydėjimo ir vaisių brandinimo – +22–25 (naktį – apie +17), o paskui – pageidautina 2–3 laipsniais daugiau.
  • Laistyti reikia retai, bet gausiai.


Patarimas: jei norite, kad pomidorų krūmai būtų simetriški, gražūs, kasdien pasukite krūmą 180 laipsnių į šviesą – tada krūmas augs tolygiai iš visų pusių (kartais pakanka vazonus pasukti 90 laipsnių kampu).


3. Paprikos


Šias pietietiškas sultingas daržoves taip pat galite auginti ant palangių – jos neįnoringos, gražios ir labai naudingos. Tiesa, teks apsiginkluoti kantrybe – pirmi vaisiai pasirodys tik po 5 – 6 mėnesių.

Auginti paprikas namuose įdomu ir naudinga. Paprikos – daugiamečiai augalai, pasodinti krūmai duos derliaus 2–3 metus.


Tinkamos rūšys


Namų daržui reikia parinkti anksti sunokstančias hibridines paprikų rūšis, kurios pačios apsidulkina. Rinkitės universalias rūšis, kurios gali augti ir lauke, ir viduje:

„California wonder“ (aukštis – iki 75 c, vaisiai ryškiai raudoni),

„Jupiter F1“ (labai dideli mėsingi vaisiai, atspalviai kinta nuo žalios iki raudonos),

„Oda“ (labai saldi rūšis, žemi krūmai – 35 – 50 cm, labai gerai auga).


Reikiamos sąlygos:

Paprikos puikiai augs ir duos gausų derlių, jei laikysitės kelių sąlygų:

  • Tai pietinis augalas, todėl auginkite kambaryje, kuriame daugiausia saulės, šviesos. Jei trūks šviesos, reikės dirbtinio apšvietimo.
  • Paprikos nemėgsta skersvėjų.
  • Optimali temperatūra – +20–26 laipsniai (+18–20 laipsnių naktį).
  • Būtina reguliariai išpurenti žemę.
  • Paprikas reikia saugoti nuo kenkėjų.
  • Paprikoms užmezgus vaisius, krūmus reikia pririšti prie kartelių.


Patarimas: neauginkite ant vienos palangės ar viename kambaryje saldžiųjų ir aitriųjų paprikų – dėl kryžminio apsidulkinimo visos paprikos bus karčios.


4. Aitriosios paprikos


Aitriųjų paprikų mėgėjai tikrai neatsisakys galimybės visada po ranka turėti šių aštrių pagardų.

Išauginti šį stebuklą ant palangės – nesudėtinga. Tam reikia tik 3–4 valandų saulės šviesos, indo su žemėmis, sėklų. Jau po 2–3 mėnesių išaugs prašmatnus krūmas, nusėtais nedidukais vaisiais. Vaisius ant vieno krūmo aitriosios paprikos brandina iki 5 metų.


Beje, aitriosios paprikos – labai gražios, jos papuoš jūsų namus.


Shutterstock


Tinkamos rūšys

Auginti namuose tinkamiausios pačios apsidulkinančios rūšys ir hibridinės rūšys – t. y. praktiškai visos aitriųjų paprikų rūšys.


Reikiamos sąlygos


  • Kad aitriųjų paprikų krūmai gerai augtų, nuo pat pradžių reikia užtikrinti kelias būtinas sąlygas.
  • Paruošti tinkamą substratą.
  • Aitriąsias paprikas geriausia auginti ant pietinių ir pietrytinių palangių, kur daugiau šviesos. Jei žiemą maža šviesos, būtinas ir dirbtinis apšvietimas.
  • Žemė neturi perdžiūti.
  • Neretinkite, tada krūmai bus vešlūs.
  • Kai mezgami vaisiai, žemę patręškite, nes vaisių daug, jie greitai išsekina žemę.


5. Pupelės


Užsiauginti pupelių ant palangės nesunku, jos neįnoringos, greitai auga, joms nereikia ypatingos priežiūros. Tai apsidulkinantis augalas, po pusantro mėnesio jau žydi, o po dviejų – galima skinti pupelių ankštis. Šios pupelė paskanins troškinius, sriubas, omletus.


Tinkamos rūšys


Praktika rodo, kad namuose geriausia auginti ankstyvąsias rūšis, bet nepamirškite ir vijoklinių rūšių, nors jos atlieka dekoratyvinę funkciją – tai ilgos ryškiai žalios lianos su dideliais rožiniais, violetiniais ar baltais žiedai – bet ir be derliaus neliksite.


Reikiamos sąlygos


  • Auginti pupeles nesudėtinga, reikalingas reguliarus laistymas, žemės purenimas ir tręšimas.
  • Indas pupelių krūmui turi būti ne mažesnis nei 2 l, o vijoklinėms rūšims – 3 – 5 l.
  • Krūminės pupelės mėgsta šviesą, jas geriausia auginti ant pietinių ir pietrytinių palangių, vijoklinės pupelės gali augti visur. Papildomo apšvietimo pupelėms nereikia.
  • Vijoklines pupeles reikia pririšti prie pagaliukų.
  • Pupelių derlių padidinsite superfosfato ir chloruoto kalio trąšomis.

Organizatorių archyvas


6. Morkos


Pirmą kartą girdite, kad ir morkas augina ant palangių? Tikrai taip – gėlių vazonėlyje ar lovelyje galima užsiauginti neblogą morkų derlių. Daugumos rūšių derliumi galėsite džiaugtis jau po 3,5 mėnesio nuo pasodinimo – kai daržininkai tik pradės sėti morkas, jūs jas jau skanausite.


Tiesa, morkos kaprizingos, bet svarbiausia – žinoti keletą paslapčių.


Tinkamos rūšys


Morkos – šakniavaisiai, kurie vos ūgtelėję tinkami valgyti.


Ant palangių geriausia auginti minimorkas – plonas ir trumpas, užaugančias per 80 – 90 dienų. Daug vietos joms nereikia – pakaks vazonėlio ar lovelio.


Galima auginti ir ankstyvąją rūšį – Amsterdamo tipo.


Reikiamos sąlygos


  • Pirmiausia paruoškite lengvą, gerai drenuojamą žemę. Tai labai svarbu – kuo lengviau į žemę pateks deguonis, tuo sultingesnės ir sveikesnės bus morkos.
  • Vazonas, lovelis turi būti ganėtinai gilus, kad morkos galėtų tinkamai vystytis.
  • Temperatūra turėtų siekti +13–24 laipsnius.
  • Morkos nemėgsta tiesioginių saulės spindulių.
  • Laistyti reikia reguliariai (dažniau nei lysvėje). Būtinai reikia angų drenažui.
  • Kad žemėje išsilaikytų drėgmė, ją reikia mulčiuoti.
  • Egzotinėmis trąšomis nesižavėkite, nes gali užaugti dideli lapai, o ne morkos.


Patarimas: auginti morkas galima nupjautuose plastikiniuose buteliuose – pigu, patogu, mobilu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis