Neįtikėtinai paprasti būdai dėmėms nuo tapetų valyti

Kas nors iš artimųjų ištepė sieną koridoriuje, jaunasis dailininkas „papuošė“ tapetus savo darbais, o galbūt riebalų dėmės atsiradimo miegamajame paslaptis taip ir liko neįminta? Neliūdėkite: štai keli patarimai, kaip tinkamai pašalinti dėmes nuo tapetų.

Kaip valyti tapetus?

Iš pradžių svarbu nustatyti dangos rūšį. Popierinių ar flizelininių tapetų valymas iš esmės skiriasi nuo vinilinėms dangoms tinkamų valymo būdų. Paprastai ant tapetų ritinio būna nurodytas galimo kontakto su vandeniu lygmuo.

Nustatyti, ar galima tapetus drąsiai plauti, galima štai kaip: pasirinkite nedidelį plotą ant sienos, kuris nėra labai pastebimas, patrinkite jį kempine, suvilgyta muilo tirpalu. Jei tapetų raštas liko nepakitęs, dangą galima drąsiai plauti.

Valomosios priemonės

Šis būdas greičiausias, kai tenka kovoti su nešvarumais. Vis tik yra vienas trūkumas – jis nėra tinkamas popieriniams tapetams valyti, o štai flizelininiams ar viniliniams tapetams šis būdas kuo puikiausiai tinkamas. Prieš plaudami paviršių nuvalykite sausa servetėle, o tada išteptą plotą dar pavalykite kempine, suvilgyta putojančia valomąja priemone. Nuvalę paviršių nušluostykite drėgmę sugeriančia servetėle tam, kad būtų pašalintas vandens perteklius.

Trintukas arba melamino kempinėlė

Nedideli, bet kokios rūšies nešvarumai, gali būti šalinami įprastiniu kanceliariniu trintuku. Kuo puikiausiai trintukas tiks ir pirštų atspaudams šalinti.

Melamino kempinėle (tikra šių laikų čempionė kovojant su dėmėmis) pašalins net flomasterių ir rašalo pėdsakus. Vis tik derėtų nepamiršti, kad ši priemonė pasižymi itin aktyviomis abrazyvinėmis savybėmis, todėl gali būti pakenkta flizelininių tapetų raštui. Dėl šios priežasties rekomenduojama pradėti nuo nedidelio ne itin matomoje vietoje esančio tapetų ploto.

Duonos minkštimas

Ši priemonė naudota dar mūsų senelių, kai tekdavo pašalinti nešvarumus nuo trapių popierinių tapetų. Gabalėlį duonos minkštimo prispauskite prie dėmės kelioms minutėms – jis sugers nešvarumus. Atlikite šią nesudėtingą procedūrą kelis kartus.

Soda, krakmolas ir vaikiška pudra

Kai tenka šalinti dėmę nuo flizelininių tapetų, puikiai tiks vandens ir krakmolo (arba sodos) mišinys. Paruoštą pastą tepkite ant dėmės ir palikite išdžiūti. Likučius pašalinkite minkštu šepečiu, o tada tapetus nuplaukite šiltu vandeniu. Dėmę nuo popierinių tapetų geriau šalinti sausais milteliais (talku) ir palikti kuriam laikui. Miltelių likučius pašalinkite servetėle.

Lygintuvas

Popierinę servetėlę glauskite prie dėmės ir palyginkite karštu lygintuvu. Periodiškai servetėlę keiskite, leisdami tapetams ataušti. Darbuokitės kruopščiai, nes lygintuvo dėmių jau tikrai pašalinti nepavyks.

Net jei gyventojai itin atidūs ir atsargūs, vis tik nesmagių nutikimų išvengti kažin ar pavyks. Svarbiausia nenuliūsti ir laiku imtis visų būtinų priemonių. Jei būsite dėmesingi ir atkaklūs, tapetus perklijuoti teks dar labai negreitai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis