Tinkamo ir saugaus kūrenimo taisyklės

Kūrenti krosnį taip, kad patalpoje visą parą maloniai laikytųsi maloni 18-20 laipsnių temperatūra - tikras mokslas. Kūrenimo meistrai vertingos šilumos nepraranda ir debesų virš kamino nešildo. Šildymo metodika priklauso nuo krosnies konstrukcijos, jos padėties būste, malkų kokybės.

Vertingi patarimai

1. Patalpoje šiluma išsilaikys ilgiau, jeigu prieš dedant malkas į pakurą nuo pelenų išvalysite ardelius, pūstuvę ir pelenvietę. Taip orui leisite prie degančių malkų patekti be kliūčių.

2. Malkos turi būti sausos ir suskaldytos vienodu 8-10 cm storiu. Bene tinkmiausios yra beržinės malkos.

3. Į pakurą malkų labai tankiai negrūskite. Gerai, kai tarp pakuros viršaus ir malkų dar lieka bent 20 cm tarpas.

4. Į pakuros dugną pirmąją malką geriau padėti įstrižai, o visas kitas malkas suguldyti iš šonų ant pirmos. Tuomet tarp apatinių malkų ir ardelių liks laisvas tarpas. Į jį bus galima padėti popierių ir keletą balanų ugniai užkurti.

Kitas geras variantas - guldyti malkas šulinio rentinio forma: dvi malkas išilgai, ant jų dvi - skersai. Svarbu, kad tarp malkų liktų 8-10 cm atstumas. Tokie oro tarpai leidžia deguoniui tarp malkų cirkuliuoti laisvai ir lemia sklandų degimą.

5. Stenkitės malkas sudėti pačiame pakuros centre, o ne prie galinės sienelės. Galima guldyti ir arčiau krosnies durelių.

6. Popieriaus ir balanų uždegimui degiųjų skysčių (benzino, žibalo) nenaudokite. Uždegimo metu pakuros dureles laikykite atviras, o pūstuvės dureles užverkite.

7. Norėdami krosnį kūrenti tinkamai ir taupiai oro srovės patekimą į pakurą reguliuokite per pakuros ir pūstuvės dureles, o trauką kamine - sklendėmis. Kai malkos įsidegs pakuros dureles uždarykite, pūstuvės dureles šiek tiek, 1-3 cm praviras, o dūmtraukio sklendę užstumkite iki vidurio.

8. Jeigu krosnimi nesinaudojate ilgai, ji gali prastai traukti, dūmai virs į patalpos vidų. Todėl pakuroje sukurkite mažą lauželį iš popieriaus iš šakaliukų - sušildysite dūmtraukį. Dūmų kanalams tinkamai sušilus, susiformavus tinkamai traukai jau galima dėti malkas ir kūrenti pagal įprastines taisykles.

9. Gausus, garsaus ošimo lydimas oro įtraukimas dažnai klaidingai suprantamas kaip geras krosnies veikimas. Iš tikrųjų tokia stipri trauka reikalinga tik kūrimo pradžioje, o vėliau oro traukos stiprumą būtina sumažinti. Palikus stiprią trauką malkos sudegs pernelyg greitai, o šiluma bus ištraukta per dūmtraukį.

10. Visiškai uždaryti dūmtraukio sklendę galima tik tuomet, kai pakuroje virš kruopščiai permaišytų angliukų nebesimato žydrai mėlynų liepsnelių. Uždarę sklendę, kai liepsnos neužgesę, rizikuojate apsinuodyti smalkėmis.

Kaip nustatyti, ar malkos dega tinkamai

- Jeigu liepsnos spalva yra balta, o dūmtraukyje girdisi triukšmas - trauka pernelyg stipri, malkos sudegs labai greitai. Uždarykite ar priverkite pūstuvės dureles.

- Jeigu liepsna raudona, o iš dūmtraukio kyla juodi dūmai - trauka pernelyg silpna. Atidarykite pūstuvę, trauką padidinkite.

- Tinkamiausia yra geltona liepsna. Tuomet trauka yra gera.

- Jeigu tarp pakuros durelių ir mūrinės sienelės yra bent mažas plyšelis, jis krosnies kaitrumą sumažins. Patikrinkite, ar pakuros durelės tikrai sandarios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis