5 klaidos, kurių reikia vengti įrenginėjant namo fasado apdailą

Namo fasadas – labiausiai atmosferos ir jos pokyčių veikiama namo dalis, kuri ne tik estetiškai yra labai svarbi, bet ir atliekanti apsauginę funkciją. Ruošiantis įsirengti arba tvarkyti namo fasadą, patariama vengti 5 dažnai pasitaikančių klaidų.

1. Darbų neatidavimas į specialistų rankas. Įrenginėjant nuosavą namą, norisi kuo daugiau būti prisidėjus prie statybos proceso, tačiau fasado apdailos darbais turėtų užsiimti šios srities specialistai arba išbandę tokius įrengimo darbus asmenys, nes kokybiškai ir estetiškai atlikti šiuos darbus gali tik asmenys turintys praktines žinias ir įgūdžius. Pasamdžius profesionalius ir licencijuotus darbininkus, sutaupysite laiko ir išvengsite galimų išlaidų susijusių su netinkamai atliktu darbu.

2. Kainos rinkimasis vietoj kokybės. Didelė klaida yra manyti, kad fasadas nėra svarbi namo dalis. Dažnai taip nutinka, kad taupiai įrengdami naują namą, žmonės fasadą laiko mažai dėmesio vertą namo detale ir kartais namo sienas palieka netvarkytas. Tačiau specialistai pataria neužmiršti, kad ši namo dalis yra itin veikiama atmosferos ir nesutvarkyta ji tinkamai negalės atlikti nei izoliacinės, nei nuo aplinkos poveikio apsaugančios funkcijos. Renkantis medžiagas fasadui, dera rinktis kokybiškas ir normas atitinkančias medžiagas, nes nesertifikuoti pasirinkimai negarantuoja ilgaamžiškumo.

Shutterstock

3. Klaidos dažant namo sienas. Dažna klaida su kuria susiduriama namo sienų apdailai naudojant dažus arba dekoratyvinį tinką – neatsižvelgimas į aplinkos sąlygas. Namo dažymui reikia rinktis sausas ir saulėtas dienas, kad džiuvimo procesas būtų greitas ir tolygus. Reikia neužmiršti, kad darbas su dažais yra gan “netvarkingas”, todėl prieš dažant reikia pasirūpinti aplinka: apdengti, patraukti ir kitaip apsaugoti dažymo zonoje esančią žemę, augalus bei kiemo baldus. Kita klaida – dažymas nuo apačios į viršų, rekomenduojama namo sienas dažyt pradedant viršumi ir baigiant apačia. Dažymas neturėtų būti skubotas darbas, kad sienos atrodytų tinkamai užbaigtos, jas reikia padengti dviem dažų sluoksniais.

4. Klaidos dirbant su klinkeriu. Klijuonat klinkerį ant namo fasado, svarbu klijais padengti ne tik pagrindą, bet ir pačią plytelę. Tarp plytelės ir pagrindo negali likti tuštumos, nes už plytelės gali pradėti kauptis drėgmė, o temperatūros svyravimai gali pradėti jas stumti. Renkantis klinkerį, labai svarbu neužmiršti įsigilinti į jo specifikacijas, jis turėtų pasižymėti nedideliu įmirkiu bei atsparumu šalčiui.

Shutterstock

5. Klaidos dirbant su dailylentėmis. Atvirkščiai nei dirbant su klinkeriu, tarp dailylenčių ir paviršiaus reikia palikti tarpelį, nes mediena reaguodama į gamtos sąlygas, turi savybę plėstis bei trauktis. Beje, savybę plėstis turi ne tik mediena, atsižvelgiant į spalvą, plastikinės dailylentės plečiasi taip pat, todėl būtina teisingai parinkti tarpus tarp tvirtinimo taškų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis