Tapetai: į ką atsižvelgti renkantis?

Tapetai – sienų dekoravimo medžiaga, kuri pasižymi raštų, spalvų ir savybių įvairove. Tokia sienų apdaila yra populiari dėl savo tranformatyvios galios vizualiai keisti erdvę, jos charakterį, dydžio suvokimą ir t.t. Tačiau kaip nepasiklysti, renkantis tapetus, didžiulėje jų rūšių bei dizainų gausoje?

Medžiagiškumas bei fizinės savybės

Prieš renkantis tapetus pagal tokias jų estetines savybes, kaip: spalva ir ornamentai, pirmiausia reikia nuspręsti, kokios rūšies tapetai jums bus tinkamiausi. Popieriniai tapetai – ekologiški ir netoksiški. Juos galima rinktis iš viengubo arba dvigubo popieriaus. Tokie apmušalai nėra brangūs ir jie yra mėgstami dėl savo matinio paviršiaus. Didžiausias tokių tapetų minusas – jų plonumas, šie tapetai lengvai plyšta. Viniliniai tapetai – elastingi ir atsparūs tapetai. Tokius tapetus yra paprasta valyti, jie taip pat yra atsparūs mechaniniam poveikiui. Šie apmušalai pasižymi izoliacinėmis savybėmis, jie nepraleidžia drėgmės, todėl turi būti klijuojami ant kokybiškų, nedrėkstančių sienų, kitu atveju po jais gali atsirasti pelėsių. Tekstiliniai, natūralūs tapetai – tokie tapetai yra laikomi išskirtinumo ir elegancijos detale interjere.

Galima rinktis iš tokių tekstilių, kaip: linas, šilkas, medvilnė, viskozė. Šie tapetai paprastai būna specialiai impregnuoti, todėl jų valymas yra galimas. Stiklo pluošto tapetai – tokie tapetai atlieka remontuojamų sienų arba lubų paviršiaus sutvirtinimo vaidmenį, jais galima uždengti sienų plyšius bei įvairius įtrūkimus. Stiklo pluošto tapetai – pagrindas, kuris vėliau yra nudažomas pasirinkta spalva. Dažomieji tapetai – viniliniai apmušalai flizelino pagrindu, kurie pasižymi įdomiomis faktūromis. Tokius tapetus reikia nudažyti pasirinkta spalva.

Shutterstock

Derinami ar nederinami tapetai?

Prieš renkantis tapetus reikia būti susipažinus su savokomis „derinami tapetai“ ir „nederinami tapetai“. Ar tapetai yra derinami ar nederinami, priklauso nuo jų rašto atsikartojimo. Derinami tapetai yra su ornamentais, kurie atsikartoja. Klijuojant tokius tapetus, juos reikia derinti (žiūrėti, kad ornamentai sutaptų). Perkant šiuos tapetus, reikia atkreipti dėmesį į atsikartojimo matą, kuris būna nurodytas kartu su tapetų rulono matmenimis, šis skaičius yra svarbus skaičiuojant reikalingą tapetų kiekį. Nederinami tapetai – tapetai kurių nereikia derinti, tai ekonomiškesnis tapetų variantas, nes nelieka daug atraižų, tačiau jų pasirinkimo įvairovė yra ganėtinai maža (paprastai tai – vienspalviai arba dryžuoti tapetai).

Shutterstock

Vizualiniai tapetų niuansai

Tapetų rinkimasis pagal jų vizualines savybes yra smagiausia dalis, nes galima leisti pasireikšti savo kūrybingumui. Renkantis tapetus pagal spalvą, prisiminkite spalvotyros pagrindus, nuspręskite ar norite šiltos bei energizuojančios erdvės, kuriai tinka šilti atspalviai, ar norite ramios ir atpalaiduojančios erdvės, kuriai tinka šalti atspalviai. Kalbant apie raštų dydi, itin smulkiu raštu dekoruotus tapetus rekomenduojama klijuoti mažesniuose kambariuose, vidutinis rašto dydis paprastai tinka visoms erdvėms, o masyvūs raštai – dideliems kambariams. Tapetai gali prisidėti prie erdvės dydžio suvokimo, rekomenduojama žemus kambarius išklijuoti vertikalaus rašto apmušalais, taip erdvė atrodys aukštesnė, o nedidelio ploto kambariuose patariama rinktis horizontalaus rašto tapetus, kurie vizualiai pažemina erdvę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis