Šiltnamis su polikarbonatine danga: pliusai bei minusai

Šiltnamio danga yra ypatingai svarbi jo dalis, kuri daro tiesioginę įtaką šiltnamyje augantiems augalams. Ji lemia tokius šiai sodo konstrukcijai svarbius procesus, kaip: šviesos patekimą, apsaugą nuo UV spindulių, oro laidumą, šilumos sulaikymą ir t.t.. Polikarbonatinė šiltnamio danga, dėl savo atsparumo ir ilgaamžiškumo, yra populiarus pasirinkimas. Kviečiame plačiau susipažinti su šia danga.

Kaip išsirinkti polikarbonatinę šiltnamio dangą?

Šiai šiltnamio dangai įvairūs gamintojai paprastai suteikia 10 metų garantiją, tai rodo jos ilgaamžiškumą. Nors polikarbonato ilgaamžiškumas nenuginčijamas, tačiau specialistai visada rekomenduoja renkantis iš jo pagamintą dangą, pirkti ne patį pigiausią variantą, nes kaina lemia medžiagos kokybiškumą (geriausia rinktis vidutinės arba aukštesnės kainos prekę).

Polikarbonatinės dangos lakštai yra vienakrypčiai, briaunos yra išdėstytos lygiagrečiai su lapo ilgiu. Ši danga yra ganėtinai lengva medžiaga, tad jos įrengimui nereikia ypatingų konstrukcijų. Jeigu šiltnamyje augalai bus auginami pavasarį-rudenį, tinkamas polikarbonatinės dangos storis – 5-10 mm. Norint, kad šiltnamis tarnautų ir kitu metu, galima rinktis storesnius lakštus, tačiau storesniems lakštams gali prireikti tvirtesnės konstrukcijos.

Pirkdami šią šiltnamio medžiagą, apžiūrėkite lakštus, atkreipkite dėmesį ar ant jų nėra oro burbuliukų, įdaužimų ar kitokių nelygumų. Lakštų briaunos turi būti stačios, be bangelių.

Polikarbonatinės dangos pliusai

Polikarbonatinės dangos pliusų yra iš tiesų nemažai. Be jau anksčiau minėto ilgaamžiškumo, kitas svarbus šios dangos privalumas – atsparumas. Jos lakštai yra tvirti ir atsparūs smūgiams, dūžiams, krušai. Jie taip pat yra atsparūs įvairiems atmosferos veiksniams, nepraleidžia drėgmės, sulaiko UV spindulius. Tikriausiai vienas svarbiausių polikarbonatinės dangos pliusų – geros termoizoliacinės savybės. Ši danga turi oro tarpus, todėl ja dengtame šiltnamyje būna tik menki temperatūros svyravimai. Tokia danga apsaugo augalus nuo perkaitimo karštomis dienomis, o esant šalnoms ir temperatūrai nukritus, apsaugo juos nuo šalčio. Beje, tai yra ekologiška medžiaga – ji yra 100% perdirbama.

Polikarbonatinės dangos minusai

Polikarbonatinė danga turi ir keletą minusų. Norint džiaugtis polikarbonatiniu šiltnamiu, teks investuoti nemažai pinigų, nes tai yra viena brangiausių šiltnamio dangų medžiagų. Kitas pastebimas minusas – dulkių ir purvo traukimas. Ant lakštų susikaupęs purvo sluoksnis gali prislopinti į šiltnamį patenkantį šviesos kiekį. Įrenginėjant polikarbonatinį šiltnamį yra labai svarbu teisingai uždaryti jo kanalus, nes juose gali kauptis purvas ir kiti nešvarumai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis