Pjuvenų ir drožlių panaudojimas mulčiavimui ir substratams

Pjuvenos gali būti vertingos daržininko pagalbininkės. Būtina sąlyga – medienos pjuvenos bei drožlės turi būti natūralios. Fenolio klijų, lakų, dervų turinčios sintetinės statybinės medžiagos: OSB plokštės, fanera, MPP atliekos visiškai netinka.

Pjuvenų panaudojimo darže būdai

Pjuvenas galima naudoti: mulčiavimui, kompostavimui, daigų auginimui skirtam maistingam substratui, sodo takelių paviršiaus sluoksniui. Pjuvenose galima laikyti šakniavaisių: burokėlių, morkų, šakninių petražolių, pastarnokų derlių, taip jis apsaugomas nuo mechaninių pažeidimų.

Atsargumas su šviežiomis pjuvenomis

Šviežių pjuvenų ir drožlių kasti į dirvą neskubėkite. Mat drožlių irimo metu mikroorganizmai iš dirvos gali atimti daug azoto. Dirvos naudingumas, derlingumas sumažės.

Bet senos perpuvusios drožlės ir pjuvenos elgsis atvirkščiai – dirvą azotu prisodrins. Todėl šviežias pjuvenas pradžioje būtina berti į komposto krūvas daliniam suirimui. Tik po 1,5-2 metų perpuvusias pjuvenas galima naudoti kaip požeminę trąšą.

Mulčiavimas pjuvenomis

Mulčiavimui panaudotos šviežios pjuvenos dirva nekenkia, yra naudingos. Tokią mulčiavimo medžiagą galima pagerinti ją palaisčius biologiniais kokteiliais. Pjuvenos ir drožlės labai tinka, jeigu bus mulčiuojama: vaismedžiai, aviečių krūmai, tulpės, rožės, hortenzijos, prieš žiemą pasėtos morkos, šakninės petražolės, žieminiai česnakai, braškės ir žemuogės.

Ypatingai pjuvenas mėgsta braškės ir žemuogės. Jas užberti galima taip:

1. Pašalinkite visas augančias piktžoles.

2. Tarp uogų krūmelių paklokite vieną popieriaus sluoksnį su užlaidomis.

3. Popierių iš viršaus užberkite 4-5 cm medienos drožlių ir pjuvenų sluoksniu.

4. Pjuvenos perpūva per 1,5-2 metus, todėl žemuogių ir braškių lysvių priežiūrai teprireiks reguliaraus laistymo ir skystųjų trąšų.

Pro storą mulčio sluoksnį piktžolės prasimušti negalės, todėl braškių ravėti nereikės. Dirvos paviršiuje po pjuvenų sluoksniu esančios organinės medžiagos išsaugo augalams reikalingą nuolatinę drėgmę. Todėl žymiai sumažėja laistymo poreikis. Pjuvenų mulčius pagerina naudingųjų mikroorganizmų veiklos sąlygas, o jie pagerina dirvožemio struktūrą. Perpuvusios pjuvenos ir drožlės dirvoje visiškai suyra ir ją praturtina maistiniais elementais.

Smulkios drožlės

Smulkio drožlės už pjuvenas yra pranašesnės. Jos mažiau sulimpa ir mažiau sukrenta, todėl jų oro pralaidumas yra geresnis. Po tokiomis pjuvenomis esanti dirva kvėpuoja lengviau.

Be to, smulkios drožlės suyra žymiai greičiau. Lapuočių drožlės ir pjuvenos suyra greičiau nei spygliuočių.

Jeigu netoli jūsų sklypo ar vasarnamio yra lentpjūvė - jums pasisekė ir turite galimybę dažna įsigyti natūralios medienos pjuvenų ir drožlių, o jomis padidinti savo sklypo derlingumą ir palengvinti savo darbą darže.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis