Kiemo grindinys iš trinkelių: kaip pasirinkti ir prižiūrėti?

Trinkelės yra tvirta ir išvaizdi kiemo grindinio danga, pasižyminti rūšių įvairove. Galima rinktis iš betoninių, klinkerio, natūralaus akmens ir medinių trinkelių. Nusprendusiems kiemą kloti trinkelėmis, pristatome jų rūšių savybes bei tokios dangos priežiūros ypatumus.

Betoninės trinkelės

Betoninės trinkelės yra ypatingai populiari kiemo danga. Ši danga savo populiarumą užsitarnavo dėl prieinamos kainos ir įvairovės. Galima rinktis iš skirtingų spalvų (juoda, ruda, raudona, geltona, žalia spalva), dydžių, formų bei faktūrų. Tačiau jų kaina didėja atsižvelgiant į dizainą, pačios pigiausios yra paprastos formos, pilkos spalvos trinkelės. Rinkoje taip pat yra siūlomos ažūrinės trinkelės, kuriose padarytos specialios ertmės žolei augti (jos užima vos 40 proc. žemės paviršiaus).

Klinkeris

Klinkeris nuo betoninių trinkelių skiriasi savo sudėtimi. Šios trinkelės yra degtos iš molio su naudingų savybių suteikiančiomis priemaišomis. Dėl tokios sudėties jų spalvos dažniausiai yra tradicinės keraminės - rusvai rausvos, tačiau egzistuoja ir kitokių atspalvių pasirinkimų. Klinkeris prastai įgeria drėgmę ir yra atsparius šalčiui. Iš jo pagamintos trinkelės yra tvirtesnės ir ilgaamžiškesnės už betonines, tačiau jų kaina yra gerokai aukštesnė.

Natūralaus akmens trinkelės

Natūralaus akmens trinkelės yra rečiau naudojamos kiemui grįsti, dėl savo aukštos kainos. Jos paprastai yra gaminamos iš granito ir bazalto. Natūralus akmuo pasižymi solidumu, ilgaamžiškumu, atsparumu didelėms apkrovoms ir atmosferos reiškiniams. Toks kiemo grindinys asocijuojasi su prabanga ir išskirtinumu.

Medinės trinkelės

Rinkoje medinės trinkelės yra rečiau aptinkamos, tai yra dekoratyvinė danga, kuri dažniausiai naudojama sodo takeliams. Jos gaminamos iš ąžuolo, uosio, maumedžio ir kitų rūšių medienos. Mediena sode puikiai dera su aplinka ir atrodo jaukiai bei natūraliai, kita vertus, tokia danga nėra atspari atmosferos veiksniams, todėl ja reikia nuolat rūpintis.

Shutterstock

Kiemo dengto trinkelėmis priežiūra

Kieme tvarkingai suklojus trinkeles, po kurio laiko jų tarpuose pradeda augti piktžolės. Jei trinkelių tarpai nebuvo užpildyti specialiu užpildu, piktžolių išvengti yra beveik neįmanoma, tačiau egzistuoja ne vienas kovos būdas su šiomis kenkėjomis. Toliau pristatysime kelis iš jų.

Ravėjimas: pats pirmas ir paprasčiausias kovos būdas su piktžolėmis. Su įprastu sodo peiliu arba specialiu ravėjimui skirtu peiliu reikia pašalinti kiekvieną piktžolę individualiai. Šio metodo minusas yra tai, kad kiekvieną piktžolę pašalinti individualiai gali būti sunkus ir erzinantis darbas, jei trinkelėmis grįstas kiemo plotas yra dideles. Piktžolių naikinimui taip pat galima pasitelkti plovimą aukšto slėgio srove. Stipri vandens srovė išplauna samanas, dumblius bei piktžoles bei kartu nuvalo plyteles, tačiau šiam darbui atlikti reikia turėti specialų plovimo įrenginį.

Herbicidai: efektyvūs cheminiai produktai skirti augalų naikinimui. Rinkoje galima rasti įvairių jų rūšių. Šios priemonės minusas tas, kad herbicidai gali būti pavojingi žmogui, augintiniams bei aplinkai, todėl juos naudojant būtina laikytis gamintojo nurodytų instrukcijų.

Namuose pasigaminti mišiniai: gera cheminių preparatų alternatyva. Piktžolėms naikinti skirtas priemones, galima pasigaminti iš namuose randamų medžiagų. Gerai žinoma, kad piktžoles naikina druska bei actas.

Sausa druska tereikia pabarstyti augalus ir vėliau viską nuplauti vandens žarna (piktžolės pabarstytos druska ilgainiui nuvys). Panašus metodas galimas ir su actu – reikia pasigaminti vandens ir acto tirpalą (santykiu 1:1) ir juo nupurkšti piktžoles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis