Žaibas ir perkūnija: kaip apsaugoti sveikatą ir turtą

Sinoptikų duomenimis, šiandien Lietuvoje vėl numatomi audringi orai. Galime sulaukti ir perkūnijos, kuri pasižymi ne tik įspūdingu garsu ir vaizdu, bet ir išaugusia pavojaus tikimybe. Šią vasarą audros jau spėjo padaryti nuostolių už daugiau nei 80 000 Eur. Dalis iš jų – dėl žaibo iškrovų.

Kaip tinkamai elgtis ir sumažinti žalų riziką, išgirdus perkūniją vairuojant automobilį, būnant lauke ar patalpoje? Patarimais dalinasi Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Vairuojant automobilį

Automobilis – pakankamai saugi priemonė perkūnijos metu. Jei stichija užklumpa vairuojant, sustokite šalikelėje, kuo toliau nuo aukštų medžių ar elektros linijų – jie yra pagrindiniai nelaimių kaltininkai.

Kaip rašoma spaudos pranešime, jei būtina tęsti kelionę, būkite atsargesni nei įprastai – rekomenduojama sulėtinti greitį, padidinti atstumą iki priekyje važiuojančio automobilio, o esant galimybei važiuoti automagistrale ar greitkeliu, kur mažesnė tikimybė, kad dėl stipraus vėjo ar žaibo užkris nulaužti medžiai.

Būnant lauke

Žaibuojant arba griaudžiant visada geriau pasilikti namuose. Tačiau jei atsitiko taip, kad audrai prasidėjus nespėjote grįžti namo ir esate lauke, patariama elgtis ypač atsargiai. Pasistenkite kuo greičiau įeiti į arčiausiai esančias patalpas – jokiu būdu nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais ar šalia elektros stulpų, venkite aukštesnių atvirų vietų.

Girdėdami perkūniją, nesimaudykite, neplaukiokite vandens telkiniuose. Jeigu audra užklupo būnant vandenyje – kuo skubiau plaukite į krantą.

Esant patalpoje

Jeigu išgirstate perkūniją būdami patalpoje – geriausia joje ir likti iki audros pabaigos. Tačiau net ir tada būtina laikytis saugumo taisyklių: stenkitės stovėti kuo toliau nuo langų, nelieskite metalinių vamzdžių ir venkite daiktų, kurie gali turėti stiprų elektros krūvį. Būdami namuose ne tik išjunkite, bet ir ištraukite iš elektros lizdų visus prietaisus. Taip pat svarbu išjungti televizoriaus lauko anteną. Sandariai uždarykite langus, duris, orlaides.

Žaibo iškrova padaro žalą ne tik išmaniesiems prietaisams – kompiuteriams, televizoriams ar besikraunantiems telefonams, bet gali pažeisti ir skalbimo mašinas, šaldytuvus, dulkių siurblius, o kartais ir visą namo elektros instaliaciją ar sukelti gaisrus. Vidutiniškai žaibų padaryta žala būstui siekia 800 Eur.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis