Pelėsis vonioje: kaip jo atsikratyti?

Vonia pasižymi tobulomis sąlygomis pelėsių kolonijai užsiveisti, nes šiems grybeliams labiausiai tinka drėgnos, nevėdinamos ir šiltos patalpos. Pelėsis vonioje ne tik atrodo estetiškai nepatraukliai, bet ir gali būti pavojingas žmogaus sveikatai. Jis išskiria kenksmingus junginius (mikotoksinus), kurie turi kancerogeninių savybių, gali sukelti alergines ligas bei paskatinti įvairias plaučių bei kvėpavimo takų ligas. Tad kaip neleisti šiam parazitui atsirasti vonioje ir kaip su juo kovoti?

Kodėl pelėsis atsiranda vonioje?


Paprastai pelėsis namų erdvėje atsiranda šildymo sezono pradžioje arba pabaigoje, tačiau dėl voniai būdingo mikroklimato, pelėsis joje gali atsirasti bet kuriuo metų laiku. Vonia pelėsio atsiradimui itin palanki vieta yra dėl šių priežasčių: vonia yra ne itin didelė, drėgna ir tamsi patalpa (daugumoje butų vonios kambariai neturi langų, o šviesa įjungta juose per parą būna vos keletą valandų), taip pat ši patalpa yra ganėtinai šilta ir dažnai nepakankamai vėdinama. Pelėsis vonioje dažniausiai susidaro ant sienų (jei sienos išklijuotos plytelėmis ir šis parazitas susidaro ant jų, mechaniškas valymas nėra itin sudėtingas, tačiau jei pelėsis užauga ant tinkuoto paviršiaus, jo valymas yra komplikuotesnis).


Prevencija


Geriausia kovos priemonė su pelėsiu, kaip ir su bet kokiu kitu parazitu, yra prevencija. Užkirsti pelėsio atsiradimui kelią galite reguliuodami drėgmę vonioje.Ji neturėtų viršyti rekomenduojamų 55-60 %. Drėgmės matavimui galima įsigyti drėgnomatį, tačiau paprasčiausia yra vadovautis savo nuovoka. Taip pat patariama stebėti kur ir kaip kondensuojasi drėgmė ant sienų ir kitų vonios paviršių.


Viena paprasčiausių prevencinių priemonių: po maudynių neuždarykite vonios durų, palikus atdaras duris reikia leisti patalpai išsivėdinti. Kitas elementarus patarimas – tiesiog palaikykite vonios higieną: reguliariai valykite paviršius nuo įvairių nešvarumų. Nepamirškite nuvalyti lubų ir sienų, taip sumažinsite pelėsio atsiradimo riziką.

Jeigu vonios kambarį dar tik įsirenginėjate, jo dažymui galite rinktis ir specialius antipelėsinius dažus. Jei yra galimybė (pavyzdžiui: statotės naują namą), vonioje patariama įsirengti langą, langas joje pagerins patalpos apšvietimą, vėdinimą ir taip sumažins pelėsio atsiradimo riziką. Taip pat į pagalbą galima pasitelkti drėgmės surinktuvą (oro sausintoją).


Kovos su pelėsiu priemonės


Kovojant su pelėsiu, labai svarbu laiku jį pastebėti ir iškarto imtis priemonių, kuo anksčiau bus imtasi atitinkamų veiksmų, tuo lengviau jį bus pašalinti. Galima išskirti kelias pelėsio vystymosi stadijas: pirmojoje gali pakakti mechaninio ir cheminio valymo, antroje stadijoje tai jau gali nebepadėti, o trečiojoje šių priemonių tikrai nepakaks (jei pelėsis užaugo ant tinko, gali tekti viską daužyti iki plytų ir daryti iš naujo).


Tie, kurie nenori pradėti kovos su pelėsiai nuo stiprių cheminių priemonių, gali išmėginti ir tradicinį sodos ir miltelių tirpalą arba didelės koncentracijos acto tirpalą. Šios priemonės gerai nuvalo pelėsį, deja, šie tradiciniai tirpalai netinka tuo atveju jei pelėsis yra įsisenėjęs, nes jie nesunaikina pelėsio šaknų, kurios yra įsiskverbusios giliai į medžiagą.

Valyti pelėsį reikia labai atsakingai iki pat šaknų (net jeigu jos vizualiai yra nematomos), nes šis parazitas pamažu atauga. Jį naikinti geriausia įvairiomis cheminėmis priemonėmis. Viena iš žinomiausių chemijos priemonių prieš grybus – fungicidai. Tačiau fungicidai yra kenksminga medžiaga (ypač nedidelėje, prasčiau vėdinamoje patalpoje), todėl svarbu rinkitės tik specialius, netoksiškus valiklius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis