Dirvožemio priežiūra nuėmus derlių

Atėjus rudeniui, nuėmus pagrindinį derlių ir džiaugiantis jo vaisiais, pagaliau galima atsikvėpti nuo nuolatinių darbų darže ir šiltnamyje. Kita vertus, jeigu norite džiaugtis gausiu ir kokybišku derliumi kitais metais, reikia dar visai neaptingti ir neužmiršti pasirūpinti dirvožemiu.

Tvarkos palaikymas darže

Nuėmus derlių, neatidėliojant reikia sutvarkyti daržą. Labai svarbu išrauti didesnes piktžoles, surinkti sausus lapus, kitas augalines liekanas, derliaus likučius ir panašiai. Reikia pašalinti įvairias šiukšles ir objektus, kurių darže tiesiog neturėtų būti. Tvarkos palaikymas darže yra svarbus todėl, kad įvairios šiukšlės ir liekanos yra puiki vieta kenkėjams peržiemoti. Ant pūvančių augalų liekanų gali pradėti bręsti patogeniniai grybai, kurie užkrečia žemę ir tada sėkmingai joje peržiemoja.

Sutvarkius dirvožemį, pašalinus visas šiukšles, kitas žingsnis yra viršutinio dirvos sluoksnio išpurenimas (tai reikia padaryti kuo greičiau). Išpurenti lysves reikia 3–4 centimetrų gylyje, taip sunaikinant dirvožemio plutelę. Šis darbas turi būti atliktas iki nuolatinio atšalimo. Tai reikia padaryti tam, nes išpurentoje dirvoje geriau pradeda dygti piktžolės, kurios bus sunaikintos rudeninio dirvos perkasimo metu.

Dirvos perkasimas

Perkasimas – pagrindinis dirvožemio apdirbimo darbas rudenį. Sukasant lysves, reikia atsižvelgti į dirvožemio tipą, bet paprastai sukasti reikia iki maždaug 15–20 cm gylio. Šis darbas gali būti dirbamas paprasčiausiomis šakėmis. Kasimas jomis yra kiek lėtesnis procesas, tačiau atliekamas dvigubas darbas: dirva yra ir kasama, ir natūraliai purenama.

Šis darbas yra svarbi dirvožemio priežiūros dalis, nes tai padeda kovoje su piktžolėmis, kenkėjais, kartu yra gerinamos dirvos savybes. Perkasant dirvožemį, žemės sluoksnis, kuriame dygsta piktžolės, yra paslepiamas po kitu sluoksniu, tai apsunkina jų augimą kito daržininkystės sezono metu. Toks dirvos maišymas taip pat sumažina kenkėjų riziką kito pavasario metu, nes rudenį kai kurie kenkėjai ieško vietos peržiemojimui, o netikėtai išmesti į viršų jie nespėja prisitaikyti ir žūva. Kitas perkasimo privalumas – jis suaktyvina dirvožemiui naudingus mikroorganizmus.

Tręšimas

Dirvožemį rudenį galima tręšti mėšlu. Kadangi mėšle paprastai būna daug piktžolių sėklų, jį patogu įterpti rudenį, nes didžioji dalis piktžolių suspės suželti ir jas galima bus sunaikint perkasant dirvožemį (prieš sodinimą). Beje, rudenį įterpus mėšlą, per žiemą jame prisigeria drėgmės, jis pamažu pradeda šusti ir po to gerai susimaišo su dirvožemiu. Pravartu žinoti, kad jeigu mėšle yra daug šiaudų ir pjuvenų tokia trąša yra laikoma grubia, grubios medžiagos šusdamos naikina azotą, tad pirmaisiais metais daržovėms reiks azoto trąšų.

Rudenį tręšti galima ir durpėmis. Jas patogu įterpti rudenį, nes kitu metų laiku tai padaryti gali būti sunku, nes sausos durpės sunkiai įgeria drėgmę. Nors durpėse nedaug maistinių medžiagų, tačiau jos yra dirvožemį gerinantis priedas.

Dirvos kalkinimas rudenį yra kita priemonė rūpintis dirvožemiu. Dirvožemį kalkinti rudenį galima kalkėmis, kreida, pelenais, dolomito miltais ir kitomis kalkinimo priemonėmis. Visus šiuos priedus įterpti į dirvą galima bet kuriuo metų laiku, išskyrus gesintas kalkes, jos į dirvožemį yra įterpiamos tik rudenį (nes dėl jų augalai lėčiau įsisavina fosforą).

Kalkinimas yra svarbus tuo, kad tai yra būdas normalizuoti pernelyg rūgštų dirvožemį (kad geriau augtų augalai ir būtų didesnis derlius). Be to, kad kalkinimas pakeičia dirvos pH, jis taip pat papildo dirvą naudingosiomis medžiagomis, (kaliu, azotu, fosforu, magniu).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis