Rudeninis aplinkos tvarkymas: kokie darbai laukia?

Margi, gelsvais bei rausvais atspalviais nusidažę medžių lapai gražiai simbolizuoja besikeičiančius metų laikus. Tokiu būdu atėjęs į kiemus ir sodus ruduo kartu primena, kad reikia nudirbti tam tikrus darbus. Taigi kokie yra pagrindiniai rudeninio aplinkos tvarkymo darbai?

Lapų grėbimas


Sode nukritusius lapus būtina surinkti, nes ant dirvos paviršiaus palikti lapai gali tapti patogia vieta grybeliui bei ligų sukėlėjams veistis. Tačiau ką daryti su sugrėbtais lapais? Surinktus lapus galima užkasti toliau už daržo, kompostuoti, paversti mulčiu arba tiesiog išvežti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles. Jokiu būdu nepatariama jų deginti, nes tai kenkia aplinkai ir kitiems žmonėms.


Mulčiavimas lapais – sudžiuvę lapai yra tinkama medžiaga lepesnių medžių bei kitų augalų šaknims, sodinukams, lysvėms apdengti. Toks mulčias padės apsaugoti augalus nuo šalčio. Lapais mulčiuoti geriausia kai žemė jau yra truputi įšalusi, juos supilti reikia apie augalo kamieną, 15–30 cm sluoksniu, lapus prispausti galite eglišakėmis.


Lapų kompostavimas – sveikus, ligų nepažeistus lapus galima kompostuoti. Kadangi lapai nėra itin lengvai skaidoma medžiaga, procesui paspartinti kartu reikia naudoti durpes, žemes arba mėšlą (medžių lapai turėtų sudaryti apie 70 procentų komposto, tada 20 procentų organinės trąšos (mėšlas) ir dar 10 procentų – žemė).


Taip pat kompostuojant patariama maišyti įvairių medžių lapus, užuot sudėjus tik vienos rūšies. Prieš uždengiant kompostą, reikėtų nepamiršti įdėti skaidymą skatinančių preparatų, kuriais prekiauja specializuotos sodininkystės parduotuvės.


Shutterstock


Vejos priežiūra


Veją būtina tinkamai paruošti prieš žiemą. Paprastai, jeigu per vasarą veja nukentėjo, ją reikia patręšti du kartus. Pirmą kartą – ankstyvą rudenį (iki rugsėjo vidurio), trąšų norma: 0,5 kg azoto – šimtui kvadratinių metrų, azotas padės sustiprinti šaknis. Antrą kartą – rudens pabaigoje, kai žolė jau nebeauga, bet vis dar yra žalia, trąšų norma yra ta pati.

Jeigu vejoje matyti nudžiuvusi žolė, ją reikia pašalinti, nes šiauduose gyvena ligas sukeliantys organizmai.


Tinkamiausias metas tai daryti yra tuo pačiu metu, kai atsodinate žolę bei tręšiate pirmą kartą. Nudžiuvusią žolę pašalinti galima aeruojant arba šienaujant.


Jeigu vejoje atsirado samanų, kartu su lapais ir kitomis atliekomis jas galite tiesiog sugrėbti. Šiam darbui naudokite specialų vejai skirta grėblį.


Taip pat rudenį yra rekomenduojama išvėdinti veją, praduriant joje mažas skyles, kurios leistų orui ir mineralams pasiekti šaknis.


Medžių bei ilgamečių augalų priežiūra


Ruduo pasižymi lietingu bei vėjuotu oru, todėl šiuo metu svarbu pasirūpinti medžių šakomis. Patariama nupjauti nereikalingas šakas, sudžiuvusias šakas, kurios jūsų manymų šiaip ar taip neatlaikys didesnės audros. Šiam darbui naudokite specialios žirklės šakoms genėti su tvirtu mechanizmu. Taip pat neužmirškite pasirūpinti ilgamečiais augalais: pašalinkite nudžiuvusius lapus ir kotus. Šiam darbui pasitelkite sekatorių arba tai galite daryti tiesiog rankomis.


Shutterstock


Gėlių svogūnėlių sodinimas


Šis metas yra tinkamas gėlių svogūnėlių sodinimui, dabar pasodinti jie iki žiemos įleis šaknis ir pavasarį pradės žydėti. Sodinant labai svarbu svogūnėliams iškasti tinkamo gylio duobutes (kasimui galite naudoti specialų daržininko kastuvėlį). Specialistai sako, kad 6 cm svogūnėliui yra reikalinga 12-18 cm gylio duobutė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis