Darau pats: A+ klasės namo stogo šiltinimas (1)

Dalinamės dar viena pravarčia A+ klasės namo įrengimo tema. Šį kartą „A+ namas“ tinklaraščio autorius pasakoja kaip vyko stogo šiltinimas.

Apie stogo šiltinimą būtų galima parašyti visą romaną, aš pasistengsiu labai trumpai. Du žmonės stogo šiltinimą pradėjo kovo viduryje per Juozapines, o pabaigė savaitę po Joninių. Darbai truko virš trijų mėnesių. Kodėl taip ilgai? Statybininkai daug darbų padarė: ne tik vatą sudėjo, bet susuko PIR plokštes, sandarino namą. Taip pat darbų metu kilo nesutarimų su darbininkais, kurie sutrikdė sklandžią darbų eigą, bet galutinis rezultatas išėjo tikrai labai geras.

Mano gegnės – dvitėjos sijos. Pradžioje teko pastorinti gegnių šonus, suklijuoti difuzinės plėvelės sujungimo vietas, nupjauti varžtų ir vinių galus, pripjauti nelaikančias pertvarines sienas, kurios įlenda į apšiltinimo sluoksnį. Tuomet tarp gegnių buvo sudėti du sluoksniai stiklo vatos. Vieno sluoksnio storis – 20 cm. Iš viso: 40 cm vatos.

Sutarėme, kad pirmiausiai sudeda visą pirmą sluoksnį, priimame darbus, tada deda antrą sluoksnį. Jei statybininkai nori iš karto dėti du vatos sluoksnius, galima įtarti, kad skubės slėpti broką. Juk antras sluoksnis puikiai uždengs pirmojo plyšius.

Darbų eiga:

Pirmiausiai su "Siga" juosta suklijavome difuzinės plėvelės sujungimus, nes jau po pirmos žiemos keliuose vietose pūtė vėjas. Štai kodėl vietoje plėvelės geriau dėti MPP plokštes.

Tuomet pripjovėme varžtus ir medvaržčius, kurie lindo į apšiltinimo sluoksnį. Tai ne tik šalčio tiltas, jie trukdytų kokybiškai sudėti vatą.

Jokio gailesčio šalčio tiltams: gegnių sujungimų tarpai užkišti vatos gabalais.

Atrodo smulkmena, bet mažiausi tarpai užpildyti stiklo vatos gabalėliais.

Stogo kraigas: štai kaip užkišome vatos gabalus ir vengėme net mažiausio oro tarpo.

Dvitėjų gegnių šonai pastorinti akmens vatos plokštėmis. Tarpas - 24 mm, bet jį puikiai užpildė 20 mm storio vatos plokštės, nes jos realiai storesnės. Kai kurios plokštės buvo per plonas. Jų nenaudojome.

Gegnių pastorinimo plokštės paruoštos. Į atskirą krūvą statybininkai krovė per plonas plokštes.

Štai kaip buvo pastorinti gegnių šonai.

Šonai jau pastorinti: dvitėjės gegnės iš viršaus.

Kol nebuvo sudėta vata, nusprendėme pripjauti pertvarines sienas, kurios lenda į apšiltinimo sluoksnį.

Mūrtašio vieta apšiltinta trikampio formos vatos plokštėmis.

Pirmas stiklo vatos sluoksnis "lipa" į stogą.

Vatą dėjome taip, kad neperspaustumėme difuzinės plėvelės. Šone ta pačia vata užkištas tarpas, kad neliktų net mažiausių skylučių.

Pagal pirminį sumanymą ir PHPP skaičiavimus stogą reikėjo šiltini iki stygų. Vėliau nusprendžiau šiltinti visą stogą, tačiau kai kurios gegnės buvo per plonos. Jas prailginime stiklo pluošto laikikliais.

Stiklo pluošto laikiklio apačioje medžio lenta.

Tarpą užpildėme vatą ir išvengėme šalčio tilto. Brangus, bet šiltam namui puikiai tinkantis sprendimas.

Visą stogą uždengė ir antras stiklo vatos sluoksnis. Nepalikome net mažiausių tarpelių ar išlinkimų.

Vata puikiai laikėsi ir neparišta, bet kad ji su laiku nepradėtų spausti PIR plokščių, mes ją vis tiek paraišiojome.

Štai kaip išspręstas skliauto šiltinimas. Ant mūro pirmiausiai padėjome ploną vatos sluoksnį.

Vata apačioje tam, kad mūras nesuplėšytų celofano. Tada ant vatos uždėtas celofanas. Jis saugo, kad mūro drėgmė nepapultų į vatą.

Toliau viskas įprastai: tarp užpildo stiklo vata.

Celofaną prie sienos pritvirtinome kampuočiu.

Informacija ir fotografijos: A+ namas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis