Sužinokite, kodėl pirkti butą neįregistruotame name – rizikinga

Pastaruoju metu vis sulaukiama gyventojų paklausimų, ar nėra rizikinga pirkti butą naujai pastatytame, bet Nekilnojamojo turto registre (NTR) dar neįregistruotame daugiabučiame name, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Pasak ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento specialistų, tokiame bute galima gyventi tik tada, kai statytojas yra įvykdęs statybos užbaigimo procedūras ir statinį įregistravęs NTR. Kitu atveju savivaldybių administracijos turi teisę taikyti administracinę atsakomybę už neužbaigtų statyti ir neregistruotų statinių naudojimą. Už statinio ar jo patalpų naudojimą pažeidžiant teisės aktų reikalavimus gali būti skiriama nuo 140 iki 1 500 eurų bauda, juridiniam asmeniui – nuo 1 448 iki 7 240 eurų.

Be to, iškils nepatogumų norint pasirašyti energijos pirkimo-pardavimo sutartis, kadangi šios su naujai pastatytų daugiabučių atskirų butų ar kitų patalpų savininkais arba naudotojais gali būti sudaromos tik įvykdžius statinio statybos užbaigimo procedūras. Kaip šios procedūros turi būti atliekamos, nustato statybos techninis reglamentas „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“.

Daugiabučio namo statyba užbaigiama kompetentingai komisijai surašius statybos užbaigimo aktą. Gavus šį aktą, statinį ir daiktines teises į jį privaloma įregistruoti NTR ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo akto gavimo dienos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis