Renkamės naują būstą: dalinė ar visa apdaila – kas geriau?

Perkantiems būstą neretai tenka spręsti amžiną dilemą – pasirinkti būstą su daline apdaila ir vėliau ją atlikti pačiam ar samdyti meistrus, o gal įsikelti į plėtotojo įrengtą būstą. Lietuvoje, kitaip nei kaimyninėse šalyse, populiaresnė dalinė apdaila, tačiau šiemet parduodamų butų skaičius rodo, kad požiūris keičiasi. Pastebima, kad prieš įsigyjant būstą racionaliau įvertinama, kiek asmeninio laiko teks skirti apdailos darbams, ir tik tuomet priimamas lemiamas sprendimas.

Kokie darbai ir įrengimai sudaro visą apdailą, kuo skiriasi dalinė, visa ir individuali apdaila, kokias klaidas dažniausiai padaro būstą perkantys naujakuriai. Apie visa tai pasakoja nekilnojamojo turto plėtros įmonės „Eika“ architektas Darius Ibėnas.

Kokie yra apdailos tipai?

Tradiciškai išskiriami trys apdailos tipai: dalinė, visa (įrengta pagal vystytojo parengtą interjero projektą) ir individuali visa apdaila (vystytojo įrengta pagal kliento interjero projektą). Atsižvelgiant į klientų poreikius, plėtotojai dažnai pasiūlo kelis skirtingus visos apdailos lygius, kurie priklauso nuo apdailos medžiagų kainos, kokybės, spalvos, priežiūros ypatybių, santechnikos įrengimo. Klientui suteikiama galimybė rinktis skirtingus visos apdailos variantus pagal poreikius ir numatytą pinigų sumą.

Pasak D. Ibėno, kas yra dalinė apdaila, teisiškai nėra reglamentuota, todėl kiekvienas NT plėtotojas turi sukūręs savo standartą, kurį siūlo klientui.

„Visos apdailos būste turėtų būti nuglaistytos, nušlifuotos ir nudažytos visos sienos bei lubos, įrengtos grindų dangos, vonios kambariuose suklijuotos sieninės plytelės ir sumontuota santechnikos įranga. Taip pat įrengtame būste turi būti sumontuotos visų patalpų durys, palangės, šildymo prietaisai, įrengti elektros ir silpnų srovių kištukiniai lizdai bei jungikliai. Pirkėjui nieko nereikia daryti, tik pasirinkti, kokio apdailos lygio jis pageidauja“, – pasakoja architektas.

Jo teigimu, dažniausiai šviestuvai montuojami tik koridoriuose, vonios kambariuose ir virtuvės zonoje. Tačiau jei pasirenkamas aukštesnis visos apdailos lygis, būstas gali būti įrengtas net su virtuvės baldais bei virtuvės buitine technika.

Kuo skiriasi dalinė ir visa apdaila?

Įsigijus būstą su visa apdaila jame galima įsikurti greitai ir be rūpesčių, o būste su daline apdaila įkurtuvių dar gali tekti palaukti. Architekto teigimu, dalinės apdailos būste įprastai būna pastatytos pertvaros, tačiau jos neglaistytos ir nedažytos, išbetonuotas grindų išlyginamasis sluoksnis, ant kurio galima kloti grindis, įrengti kanalizacijos ir vandentiekio vamzdynų įvadus, padaryta minimali elektros instaliacija.

„Perkant būstą su daline apdaila, daugelį įrengimo darbų naujakuriui tenka atlikti savo jėgomis, samdyti darbininkus, galbūt į pagalbą pasitelkti dizainerį, neretai pačiam pirkti statybines medžiagas. Kitaip tariant, aktyviai dalyvauti atliekant apdailos darbus“, – pasakoja D. Ibėnas.

Jis pastebi, kad, klientui pageidaujant, plėtotojas gali įrengti ir individualią visą apdailą. Tuomet klientas kartu su architektu ar interjero dizaineriu renkasi apdailos medžiagas, spalvas, baldus, santechniką, buitinę techniką, šviestuvus bei funkcinį baldų ir kitos įrangos išdėstymą. Dėl šio kūrybinio proceso individualios apdailos įrengimas ir įsikėlimas į naują būstą užtrunka kiek ilgiau nei perkant būstą su standartine visa apdaila.

Svarstantiems, ką geriau rinktis – būstą su visa ar daline apdaila, architektas siūlo paskaičiuoti išlaidas, į kurias įtraukti ir laiką, kurį teks skirti atliekant ar prižiūrint visos apdailos darbus, susitinkant su interjero dizaineriu ar patiems atliekant apdailą, perkant medžiagas.

„Dažniausiai būstą su daline apdaila įsigyja žmonės, kurie siekia sutaupyti. Tačiau įvertinus kainos ir kokybės bei laiko kriterijus, taip nėra. Bene didžiausia jų klaida – rinktis medžiagas ir darbus, atsižvelgiant tik į kainą. Pigios medžiagos dažnai būna trumpaamžės, prastos kokybės, todėl netolimoje ateityje laukia remontas“, – prognozuoja D. Ibėnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis