Ką daryti, kad nerasotų plastikiniai langai?

Atvėsus orams, vis rečiau praveriame langus, kad įleistume į kambarį gaivaus oro, nes bijome išleisti šilumą. Dažna to pasekmė – aprasoję langai. Nors kondensatas plastikinio lango konstrukcijai didesnės įtakos neturi, tačiau rasojantys langai praleidžia mažiau šviesos, o tai blogina matomumą. Taip pat tenka nuolat valyti drėgmę susikaupusią lango apačioje ar ant palangės. Tad kokios yra rasojimo priežastys ir ko imtis, kad langai mažiau rasotų?

Senų medinių langų pakeitimas į naujus plastikinius langus

Dažnai nutinka taip, kad langai rasoti pradeda pakeistus senus medinius langus naujais plastikiniais. Taip nutinka todėl, kad plastikiniai langai yra kur kas hermetiškesni už senuosius, jie prasčiau praleidžia orą ir todėl pradeda kauptis drėgmė, kuri seniau išeidavo pro medinių langų mikroventiliacinius tarpus. Taigi pakeitus langus pasikeičia ir namų mikroklimatas, o pasikeitus sąlygoms drėgmė kondensuojasi ant stiklo.

Rasojančių naujų plastikinių langų problema dažniausiai pasitaiko daugiabučiuose, nes juose paprastai nėra priverstinio vėdinimo. Tad nenorint investuoti papildomų pinigų, šią problemą spręsti galima tiesiog gerai išvėdinant kambarius.

Shutterstock

Efektyviausiai kambarius išvėdinti galima sukeliant nedidelį skersvėjį. Patariama plačiai atidarytą langą palaikyti bent keletą minučių kiekvieną dieną. Mikroventiliaciją geriausia naudoti esant šiltesniems orams, nes vėdinant tokiu būdų žiemą, oro apykaita vyks labai lėtai. Žiemą taip pat rekomenduojama langus dengti užuolaidomis kuo rečiau, kad šiluma nuo radiatoriaus netrukdomai kiltų prie lango.

Taip pat šia problema galima pasirūpinti iš anksto ir taip užkirsti jai kelią. Renkantis naujus plastikinius langus, verta apgalvoti langų su orlaide arba langų su specialiais vožtuvais, kurie gerai atlieka mikroventiliaciją ir apsaugo langus nuo rasojimo, variantus. Orlaides galima užsisakyti jau renkantis langus, taip pat kai kurios įmonės siūlo jas įmontuoti ir vėliau, deja, toks sprendimas kainuoja daugiau nei perkant langus iš karto.

Sutrikusi ventiliacija

Blogai veikianti ventiliacijos sistema – ši problema pasitaiko tiek daugiabučiuose, tiek individualiuose namuose. Langų rasojimas dažnai būna sugedusios, „užsikimšusios“ arba blogai sumontuotos ventiliacijos padarinys. Kad kalta būtent prasta ventiliacija, paprastai išduoda tai, kad rasoja ne visi būsto langai, o tik vienas arba keli.

Montavimo brokas

Jeigu kaltas ne pasikeitęs mikroklimatas ar sugedusi ventiliacijos sistema, aprasoję langai gali išduoti montavimo broką. Kad buvo netinkamai atlikti montavimo darbai, gali parodyti tai, jei vienu metu buvo montuoti keli langai, bet rasoja tik vienas ar keli iš jų. Kurioje vietoje buvo prastai atliktas langų montavimas, parodo lango vieta kurioje kaupiasi kondensatas, pavyzdžiui, langų rasojimas ties palange parodo, kad apatinė lango dalis tikriausiai nėra tinkamai užsandarinta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis