Pertvaros: ką rinktis – mūrinę sieną ar gipso kartono atitvarą?

Tiek mūriniai atitvairai, tiek gipso kartono atitvarai turi savų privalumų ir trukumų, todėl prieiti prie bendros išvados, kas geriau – mūrinė siena ar gipso kartono atitvaras, šiame straipsnyje nebandysime. Vietoje to, palyginsime šių atitvarų skirtumus, o sprendimą, ką rinktis, priimsite jūs patys.

Gipso kartono atitvarai

Gipso kartono siena – karkasinė siena padengta gipso kartono plokšte. Tokios sienos karkasas gali būti metalinis arba medinis. Pati plokštė išsiskiria savo lengvumu ir lankstumu (dizaino prasme). GK atitvarai yra populiarūs dėl palyginus lengvo įrengimo ir dėl to, kad įrengimo darbams nedaro įtakos metų laikas, tai reiškia, kad darbai vienodai greitai vykdomi yra bet kuriuo metu.

Mūriniai atitvarai

Mūrinės sienos – atitvarai, kurie yra vertinami dėl šių priežasčių: atsparumo drėgmei, priešgaisrinių savybių, geros garso izoliacijos. Pertvaros namo viduje gali būti statomos iš tos pačios medžiagos kaip ir išorinės namo sienos. Joms gali būti naudojamos tokios medžiagos, kaip: keraminės arba silikatinės plytos, tų pačių medžiagų blokeliai, akytojo betono arba keramzito blokai ir panašiai. Tiesa, reikia laikytis numatyto projekto – kartais rekomenduojama pertvaras įrengti iš lengvesnių medžiagų, kad nebūtų per didelės apkrovos.

Mūrinių ir gipso kartono pertvarų palyginimas

Tvirtumas. Kalbant apie sienų tvirtumą, nenuginčijamai pirmauja mūrinės pertvaros. Mūrinė siena yra tvirta, ji gali atlaikyti smūgius ir išlaikyti didesnę apkrovą. Tai reiškia, kad nusprendus prie jos pritvirtinti sieninę lentyną, tai galima daryti drąsiai.

Ant gipso kartono pertvaros taip lengvai lentynos ar televizoriaus nepakabinsite. Žinoma, labai norint, tai galima padaryti, tačiau reikėtų daikto pakabinimą numatyti iš ankso ir tam paruošti specialią tvirtesnę konstrukciją. Nors GK pertvara yra silpnesnė už mūrinę, tačiau nereikėtų galvoti, kad vos atsirėmus į tokią sieną, jai kas nors nutiks, arba atsitrenkus daiktui – ji būtinai nukentės.

Beje, vidinės sienos tvirtumas kartais turi ir savotiškų minusų, pavyzdžiui, sugalvojus perprojektuoti erdvę, gipso kartono pertvarą lengvai galima išmontuoti, o išgriauti mūrinę sieną prireiks kur kas daugiau darbo jėgos, laiko ir pastangų.

Montavimas. Ką montuoti lengviau, žinoma, priklauso nuo turimų įgūdžių. Tačiau mažiau patyrusiam meistrui patrauklesnis gali pasirodyti GK pertvaros įrengimas. Gipso kartono atitvarų įrengimas yra sausa statyba, tad laiko atžvilgiu tokią sieną sumontuoti užtrunka trumpiau nei mūrinę sieną. Mūrinės sienos įrengimas – šlapia statyba, tai reiškia, kad po pirmo darbų etapo, reikia palaukti kol siena išdžius, kad galima būtų imtis kitų darbų.

Garso izoliacija. Mūrinės sienos pasižymi kiek geresnėmis garso izoliacinėmis savybėmis, bet taip yra tik todėl, kad jos yra masyvesnės už GK pertvaras. Taip pat verta nepamiršti, kad būtent papildomos gipsinės konstrukcijos yra naudojamos norint sumažinti sklindantį garsą.

Apdaila. Kitas svarbus aspektas yra sienos užbaigimas. Kalbant apie sienų apdailą, GK pertvaros yra patogios tuo, kad jų paviršius yra lygus. Pastačius mūrinę sieną, lygiam paviršiui pasiekti, ją reikia papildomai tinkuoti. Kita vertus, šiandien labai populiaru plytines sienas palikti nedengtas, nes jos erdvei suteikia papildomo charakterio.

Kaina. Kainos atžvilgiu mūrinė pertvara paprastai gali atsieiti kiek pigiau, tai labai priklauso nuo naudojamų medžiagų. Taip pat tokiai sienai galima panaudoti likutines plytas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis