Kaip vertinti sandarumą?

Sandarios atitvarinės pastato konstrukcijos sudaro galimybes išsaugoti patalpose šildymo prietaisais sušildytą orą ir sumažinti šildymo išlaidas.

Ar visiškas sandarumas – gerai?

Įdėkime drėgną audinį į sandarų polietileninį maišelį ir sandariai užriškime.

Ką rasime po savaitės? Negalinti pasišalinti iš maišelio drėgmė supūdys audinį.

Drėgmė visada juda iš didesnės koncentracijos į mažesnę. Žiemą šiltame patalpų ore drėgmės visada yra daugiau, negu šaltame lauko ore, todėl ji per išorines atitvaras skverbiasi į išorę.

Jei atitvarines namo konstrukcijas iš išorės izoliuosime „nekvėpuojančia“ (neturinčia garų pralaidumo) medžiaga, drėgmė pradės kauptis atitvarose, mažindama jų šiluminę varžą, sudarydama sąlygas vystytis pelėsiams, vykti puvimui ar korozijai.

Koks sandarumas naudingas?

Pastato atitvarinės konstrukcijos turi būti ne tik sandarios, kad išsaugotų patalpose šiltą orą. Jos turi būti pakankamai šiltos, t. y. turėti pakankamą šiluminę varžą. , bei būti „kvėpuojančios“, kad galėtų laisvai išleisti susikaupusią drėgmę.

Taigi, ideali atitvarinių konstrukcijų šiltinimui naudojama medžiaga turi turėti savyje dvi esmines savybes – minimalų laidumą orui ir pakankamą laidumą vandens garams.

Šias savybes turi III-iosios kartos sandaraus šiltinimo medžiaga, kurią dar galima pavadinti „kvėpuojančiu sandarumu“.

Kas yra „kvėpuojantis sandarumas“?

Statybinių konstrukcijų džiūvimas natūraliose sąlygose yra pakankamai lėtas procesas.

III- iosios kartos sandaraus šiltinimo medžiagos smulkių atvirų porų struktūra unikali tuo, kad vandens garams ji leidžia judėti pakankamu greičiu, leidžiančiu efektyviai išdžiūti apšiltintoms konstrukcijoms. Tačiau tai labai mažas greitis, todėl per šią medžiagą praeinančio oro kiekis toks mažas, kad ji pripažįstama sandarinančia medžiaga.

Pasak straipsnio autoriaus Roberto Karvausko, tai vienintelė pasaulyje sandari medžiaga, išlaikanti savo sandarumą neribotą laiką, ir turinti pakankamą garų laidumą.

Taigi, šiltinkite sandariai, įvertindami, kad sandarumas labai svarbus, tačiau ne bet koks, o „kvėpuojantis“.

Šaltinis: www.sandarusnamas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis