Svarbiausios eklektiško interjero dizaino paslaptys

Eklektiškas interjero dizainas nuo kitų stilių skiriasi tuo, kad, bent jau tradicine prasme, juo nėra bandoma sukurti darnos bei vientisumo jausmo. Šis stilius savyje jungia labai kontrastingas detales: šiltą ir šaltą, seną ir naują, rytus ir vakarus. Rezultatas – charakteringa ir nepakartojama erdvė.

Eklektiškas interjero stilius laužo tradicinius dekoravimo standartus ir kuria savo taisykles. Nors jame susipina skirtingi laikotarpiai bei dizaino stiliai, toks chaosas yra suvaldomas spalvų, tekstūrų ir užbaigimų pagalba. Šiame tekste aptarsime 5 svarbiausias eklektiško interjero dizaino sudedamąsias dalis.

Senų ir naujų detalių derinys

Svarbiausias eklektiško stiliaus požymis – kontrastingų detalių derinys. Vienas iš būdų įnešti tokio kontrasto į savo namų erdvę – derinti skirtingų laikotarpių baldus bei akcentus. Šis stilius skatina nebijoti naudoti modernius elementus kartu su klasikiniais arba Art Deco stilistikos elementais ir taip laužyti nusistovėjusius interjero dizaino standartus. Toks vintažinių ir modernių akcentų derinys kuria unikalios erdvės įspūdį.

Nederantys skirtingų stilių baldai

Shutterstock

Eklektiškoje erdvėje kiekvienas daiktas turėtų būti savitas ir originalus, todėl reikia užmiršti baldų pirkimą komplektais. Į baldus rekomenduojama žiūrėti kaip į kolekciją ir rinktis išskirtinius ir savo istoriją turinčius daiktus. Tokiame interjere net ir prie valgomojo stalo ir derinamos skirtingų stilių arba spalvų kėdės.

Erdvės charakterio kūrimas

Eklektiško stiliaus užduotis – neatitikti nustatytų standartų, tad charakteris tokioje erdvėje yra svarbiausia. Namai užsukusiems svečiams turi pasakoti savo šeimininkų istoriją, tad interjere be galo svarbūs yra asmeniniai prisilietimai (fotografijos, suvenyrai iš kelionių, knygos, muzikos įrašai ir pan.), kurie atspindi, kas jūs esate ir ką jūs mėgstate.

Spalvų paletė – interjero rišamoji dalis

Shutterstock

Kadangi šiame interjere pinasi skirtingi stiliai bei laikotarpiai, svarbu atrasti būdą, kaip juos surišti. Paprastai tokia rišamąja dalimi tampa spalvų paletė, kuri neturėtų būti labai plati. Labiausiai eklektiškam stiliui tinka paprasta spalvų paletė (geriausia yra derinti panašius, tarpusavyje derančius atspalvius).

Kontrastingos tekstūros

Shutterstock

Kadangi eklektiškam stiliui rekomenduojama naudoti itin paprastą spalvų paletę, vizualinio gylio erdvei galima suteikti derinant kontrastingas tekstūras. Paliekant paletę santykinai suvaržytą, skirtingas tekstūrų derinimas (blizgančių paviršių, aksominių pagalvėlių, natūralių audinių, medinių akcentų ir t.t.) daro didelį poveikį erdvės suvokimui.

Paruošta pagal Dekorama.lt informaciją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis