Augalai, kurie sklypą puošia ištisus metus

(3)

Gražiai apželdintas individualaus namo ar sodybos kiemas yra tikra atgaiva tiek akims, tiek sielai. Tačiau dauguma dekoratyvinių augalų reikalauja nemažai priežiūros, todėl išskirtinai atrodančiu gėlynu gali džiaugtis tikrai ne kiekvienas. Neturintiems daug laiko ir norintiems džiaugtis visais metų laikais žaviai atrodančia aplinka, pateikiame keletą augalų, kurie žaliuoja visais metų laikais, pavyzdžių.

Visžaliai augalai yra ypatingi tuo, kad jie nenustoja žaliuoti net žiemą. Vasaromis jie gražiai papildo gėlynų kompozicijas savo sodria žaluma, o žiedams nužydėjus ir prasidėjus šaltiems orams jie pagyvina kiemo kraštovaizdį. Tokie augalai dailiai atrodo ir apsnigti. Visžaliai augalai yra ypatingi ir tuo, kad jų priežiūra yra ganėtinai nesudėtinga, juos retai puola ligos bei kenkėjai.

Mažoji žiemė (Vinca minor)

Shutterstock

Mažoji žiemė – nedidelis, daugiametis, visada žaliuojantis augalas. Šį augalą labiausiai tinka auginti pusšešėlyje ar šešėlyje, tačiau, kadangi jis neblogai pakelia sausras, jį galima sodinti ir saulėtoje vietoje. Mažoji žiemė žydi mažais žydrais žiedais nuo gegužės iki birželio. Jos šliaužiantys ūgliai su blizgančiais kietaodžiais lapeliais primena žalią kilimą, todėl jomis populiaru apželdinti vietas po medžiais.

Melsvė (Hosta)

Shutterstock

Melsvės – augalai išsiskiriantys nepaprasto grožio lapais. Šių augalų lapai gali būti įvairių dydžių, spalvų bei faktūrų. Kurioje sklypo vietoje melsvę sodinti, paprastai priklauso nuo to, kokie yra jos lapai. Melsves su gelsvais ir baltais lapais geriau auginti saulėtose vietose, o melsves su žaliais ir mėlynais lapais geriau auginti labiau pavėsyje esančiose vietose. Šie augalai smulkiais žiedeliais žydi vasaros pradžioje.

Mahonija dygialapė (Mahonia aquifolium Nutt.)

Shutterstock

Mahonija dygialapė – nedidelis visžalis krūmas, kurio aukštis siekia nuo 50 iki 150 cm. Tai yra šviesomėgis, dirvai nereiklus augalas, kuris gali augti ir vietoje esančioje pusiau pavėsyje. Paprastai šis krūmas žydi gegužės mėnesį, kartais dar kartą pražystą spalio-lapkričio mėnesiais.

Alūnė (Heuchera)

Shutterstock

Alūnė – augalas nepaprastos spalvos lapais, kurie nenuvysta ir spalva praturtina kiemą net žiemą. Alūnių labai gali būti įvairiausių spalvų: purpuriniai, plytos spalvos, gelsvi, beveik juodi ir t.t. Šiems augalams tinka saulėtos ir pusiau pavėsyje esančios vietos. Dirva turi būti derlinga ir neužmirkstanti.

Lauravyšnė (Laurocerasus)

Shutterstock

Lauravyšnė – tankus, visžalis krūmas, kuris gegužę žydi smulkiais baltos spalvos žiedais. Labiausiai šį augalą tinka auginti saulėtose vietose. Jis mėgsta vidutinio derlingumo arba derlingą, šiek tiek kalkingą dirvą.

Viržis (Calluna)

Shutterstock

Viržis yra nedidelis krūmokšnis. Šilinis viržis mūsų krašte yra savamainis. Jis auga sausuose miškuose, viržynuose, pelkėse, durpynuose, smėlynuose. Jį tinka auginti saulėtoje vietoje arba nedideliame pavėsyje. Jam patinka rūgštus, vidutinio derlingumo, drėgnas dirvožemis.

Astilbė (Astilbe)

Shutterstock

Astilbė – nepaprastai gražiai žydintis daugiametis augalas. Ji žydi nuo birželio iki rugsėjo. Tai nėra visžalis augalas, bet pasibaigus žydėjimui lapai gražiai puošia sklypą iki pat žiemos, o pavasarį greitai atželia. Astilbėms tinka pusiau pavėsis, dirva turi būti trąši, vidutini drėgnumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis