Smaližiai bus patenkinti: 7 receptai savaitgalio eksperimentams

Eksperimentuokite, kurkite ir mėgaukitės!

Pudingas su mėlynėmis

Reikės:
30 ml klevų sirupo,
125 ml šaldytų mėlynių,
135 ml (125 g) sviesto,
140 ml (125 g) miltelinio cukraus,
10 ml vanilės ekstrakto,
2 didelių kiaušinių,
320 ml (175 g) miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
30 ml pieno,
žiupsnelio druskos.

Maždaug 900 ml talpos indą aukštais kraštais patepkite sviestu. Dubenėlyje sumaišykite sirupą ir mėlynes. Kitame ištrinkite sviestą su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto, tada maišydami lėtai supilkite atskirai išplaktus kiaušinių baltymus ir trynius. Suberkite miltus, druską, įpilkite pieno ir išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite tešlą į pudingui gaminti skirtą indą, ant viršaus suberkite uogas.

Pridenkite indą kepimo popieriumi. Į didelę keptuvę pripilkite karšto vandens, įstatykite indą su pudingu ir virkite ant viryklės iki 1 valandos. Jei vanduo išgaruos, įpilkite dar. Prieš patiekdami galite pagardinti vaniliniu kremu.

Svarbu! Pudingui gaminti naudokite apie 20 cm aukščio metalinį ar keraminį indą. Jį įstatykite į keptuvę (jei gaminate orkaitėje, galite naudoti kepimo skardą aukštais kraštais), pripiltą vandens, – idealu, jei šis sieks iki pusės pudingo indo aukščio.

Jei pudingui gaminti naudojate nedidelius vienos porcijos indelius, gaminkite trumpiau – apie 25 minutes.

Šokoladinis pudingas

Reikės:
200 ml (110 g) miltų,
1 šaukšto kukurūzų krakmolo,
125 ml (100 g) cukraus,
20 ml kakavos miltelių,
125 ml neriebaus pieno,
1 didelio kiaušinio,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
100 g juodojo šokolado (ne mažiau nei 70 proc. kakavos),
75 g lazdynų riešutų.

Vida Press

Visus ingredientus, išskyrus šokoladą ir riešutus, sudėkite į virtuvinį kombainą ir maišykite, kol masė bus vientisa. Įtarkuokite pusę šokolado ir trumpam kelis kartus įjunkite pulsuojančio greičio režimo funkciją. Supilkite tešlą į sviestu pateptą indą pudingui gaminti, pridenkite jį kepimo popieriumi. Įstatykite į didesnį puodą ar keptuvę su karštu vandeniu ir kaitinkite nustatę nesmarkią kaitrą valandą ar pusantros – kol įbedus medinį dantų krapštuką vidus bus sausas, neapsivėlęs tešla. Sutarkuokite likusį šokoladą, sukapokite lazdynų riešutus ir užberkite juos ant pudingo.

Svarbu!
Kepimo miltelius galite keisti maistine soda, tik atminkite, kad vietoj vieno šaukštelio kepimo miltelių reikia berti tik ¼ šaukštelio sodos.

Pudingas be pieno produktų

Toks pudingas – tikras išsigelbėjimas pieno baltymams alergiškiems smaližiams. Tačiau jį verta pagaminti ir sumanius išbandyti ką nors naujo – gal patiks skonis?

Reikės:
1 l vanilės skonio sojų pieno,
250 ml sago kruopų,
žiupsnelio tarkuotų muskatų,
¼ šaukštelio cinamono,
250 ml cukraus,
75 ml margarino be laktozės,
4 didelių kiaušinių,
75 ml abrikosų džemo,
žiupsnelio druskos.

Vida Press

Pakaitinkite pieną beveik iki virimo. Suberkite sago kruopas. Pagardinkite druska, sudėkite prieskonius. Sumažinkite karštį ir maišydami pakaitinkite dar 10 minučių. Suberkite pusę kiekio cukraus, sudėkite margariną ir gerai išmaišykite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite masę atvėsti. Sudėkite išplaktus kiaušinių trynius, druską, mišinį supilkite į pudingui gaminti skirtą sviestu pateptą indą, ant viršaus uždėkite abrikosų džemo.

Išplakite iki putų kiaušinių baltymus. Palaipsniui suberkite į juos likusį cukrų: dėkite ne daugiau kaip po vieną šaukštą ir maišykite, kol masė ims blizgėti. Tam prireiks apie 10 minučių. Sudėkite šią morengų masę ant pudingo. Kepkite iki 160 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių arba kol deserto paviršius lengvai paruduos.

Gudrybė! Sago kruopos originaliai gaminamos iš palmių stiebų krakmolo, tačiau jų būna ir iš kukurūzų krakmolo. O sojų pieną galite keisti migdolų ar kokosų pienu.

Ananasinis pudingas

Kol pudingas kepa orkaitėje, jį verčiau pamiršti – jei nuolat atidarinėsite dureles, susmegs ir praras formą. Tad stebėti, kaip vyksta procesas, verčiau per stiklą.

Reikės:
350 ml (300 g) cukraus,
½ šaukštelio malto kardamono,
1 vidutinio dydžio ananaso,
2 didelių kiaušinių,
30 ml lydyto sviesto,
250 ml (135 g) miltų,
1 šaukštelio maistinės sodos,
žiupsnelio druskos.

Padažui paruošti:
125 ml grietinėlės,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
250 ml (210 g) cukraus.

Vida Press

Puode įkaitinkite 125 ml vandens, įberkite 100 ml cukraus ir kardamoną. Užvirinkite, suberkite kubeliais supjaustytą ananasą. Pakaitinkite ant nesmarkios kaitros 5 minutes ir palikite atvėsti.
Suplakite kiaušinius su likusiu cukrumi. Supilkite lydytą sviestą ir pieną. Suberkite miltus, druską ir sudėkite tešlą į sviestu pateptą kepimo indą.

Ananasų gabaliukus nusausinkite ir įmaišykite į pudingą. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Jei viršus per greit apskrus, pridenkite folijos lakštu.

Pagaminkite padažą: suplakite grietinėlę, vanilės ekstraktą ir cukrų. Užpilkite ant iškepto pudingo ir patiekite, kol neatvėso.

Patarimas. Kad pudingas būtų purus, labai svarbu gerai išplakti kiaušinius – baltymus ir trynius geriausia plakti atskirai. Juos atskirti lengviau, kai kiaušiniai yra šalti, o ne kambario temperatūros.

Pudingas su pasiflorų padažu

Pasifloros yra aromatingos, salsvai rūgštaus skonio vaisiai: net ir sunokę iš išorės gan kieti, jau tinkamus valgyti galima atpažinti iš susiraukšlėjusios odelės.

Reikės:
80 ml (70 g) miltelinio cukraus,
50 ml (45 g) rudojo cukraus,
1 didelio kiaušinio,
1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės,
50 ml natūralaus jogurto,
120 obuolienės,
250 ml (130 g) miltų,
3 šaukštelių kepimo miltelių,
150 g įvairių šaldytų uogų.

Padažui paruošti:
45 ml (40 g) rudojo cukraus,
2 pasiflorų,
1 citrinos sulčių.

Vida Press

Suplakite kiaušinį su cukrumi, įmaišykite citrinos žievelę, sultis, jogurtą ir obuolienę. Į masę suberkite miltus ir kepimo miltelius. Obuolienės galite įdėti daugiau, jei tešla per kieta. Atsargiai įmaišykite atšildytas uogas. Sudėkite tešlą į vieną didelį sviestu pateptą kepimo indą ar mažus dubenėlius. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, nelygu, kokio dydžio indai.

Pagaminkite padažą: pasiflorų minkštimą išskobkite šaukšteliu (vaisių sėklytės valgomos), sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite puodelyje ant nedidelės kaitros. Supilkite citrinos sultis, išmaišykite. Patiekite padažą su šiltu pudingu.

Pasifloras galite keisti kiviais – jų skonis šiek tiek panašus.

Apelsininis pudingas

Norite patirti tikrą saldžios smaližiavimo „nuodėmės“ džiaugsmą – patiekite apelsininį pudingą su plakta grietinėle.

Reikės:
2 apelsinų,
1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės,
135 ml (125 g) kambario temperatūros sviesto,
210 ml (180 g) cukraus,
4 didelių kiaušinių,
130 ml (70 g) miltų,
500 ml pieno.

Vida Press

Nutarkuokite apelsinų žievelę, tada juos nulupkite ir supjaustykite skilteles mažais gabalėliais. Sudėkite į dubenį, supilkite citrinos sultis.

Ištrinkite sviestą, cukrų ir citrusinių vaisių žievelę, sudėkite kiaušinių trynius ir masę gerai išplakite. Suberkite miltus, vėl išmaišykite ir sudėkite apelsinus su citrinos sultimis. Kiaušinių baltymus suplakite iki standžių putų, atsargiai įmaišykite į tešlą. Ją sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą, šį įstatykite į skardą su karštu vandeniu.

Gaminkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje valandą arba kol pudingas gardžiai apskrus. Patiekite šiltą.

Patarimas. Niekada pudingui gaminti skirto indo iki pat viršaus nepripildykite – tešlos turėtų būti ne daugiau nei trys jo ketvirčiai, nes kepant pudingas pakyla ir gali išbėgti, o tai jį negražinamai sugadins, bent jau iš estetinės pusės. Be to, profesionalai pataria pudingą gaminti apatinėje orkaitės dalyje.

Pudingas be glitimo

Noras išbandyti naują mitybos planą ar sveikatos problemos skatina rinktis patiekalus be glitimo. Tačiau tai nėra pretekstas atsisakyti pudingo.

Reikės:
90 ml (85 g) kambario temperatūros sviesto,
320 ml (280 g) miltelinio cukraus,
4 didelių kiaušinių,
125 ml (75 g) miltų be glitimo,
500 ml pieno,
125 ml citrinų sulčių,
2 šaukštelių nutarkuotos citrinų žievelės,
šviežių ar šaldytų uogų patiekti.

Vida Press

Suplakite sviestą su milteliniu cukrumi iki vientisos masės. Sudėkite kiaušinių trynius ir vėl išplakite. Suberkite miltus, tada įmaišykite pieną, citrinų sultis ir žievelę. Kiaušinių baltymus atskirai suplakite iki standžių putų. Supilkite į juos apie ketvirtį tešlos, išmaišykite, tada sudėkite likusią tešlą.

Į sviestu pateptą pudingo indą sudėkite tešlą. Įstatykite indą į kepimo skardą su karštu vandeniu ir kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 minutes arba kol gražiai apskrus. Pagamintą pudingą palaikykite 10 minučių, prieš patiekdami pagardinkite uogomis.

Patarimas. Jei norite pasigaminti vanilės skonio pieno, įpjaukite vanilės ankštį ir užvirinkite puode su pienu. Uždenkite puodą ir palaikykite 15 minučių, tada ankštį išimkite. Gardaus aromato pienas tiks tiek pudingui, tiek kremui gaminti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis