Patisonai: auginimo ir priežiūros ypatybės

Patisonai – viena iš moliūgo atmainų, kuri išsiskiria savo vaisių forma. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti lėkštės arba varpo formos. Ši daržovė yra vertinama dėl savo dietinių savybių. Patisonai yra nesudėtingai virškinami, o juose esančios medžiagos skatina vandens išsiskyrimą.

Trumpa augalo charakteristika

Patisonas (Cucurbita pepo) yra žolinis augalas su šliaužiojančiu stiebu. Jo lapai nesiskiria nuo kitų moliūgų lapų – jie yra ilgakočiai, dideli, aštriai plaukuoti. Žiedai – stambūs, geltoni. Beje, patisonų žiedai yra valgomi. Vaisiai gali būti balti, žali, geltoni arba margi.

Jauni patisono vaisiai (iki 6 cm skersmens) gali būti labai plačiai naudojami. Juos galima valgyti žalius, virti, troškinti, konservuoti. Dėl nedidelės ir žaismingos jų formos, šias daržoves yra lengviau įsiūlyti vaikams.

Shutterstock

Auginimo ypatumai

Patisonai geriausiai auga saulėtose vietose, bet gali augti ir daliniame šešėlyje. Jiems reikalinga derlinga ir laidi dirva. Šie augalai gali augti bet kokiame gerame dirvožemyje, bet labiausiai mėgsta žemę, kurios pH yra nuo 6.1 iki 6.5.

Kadangi patisonai antigonistų neturi, jie gerai auga su įvairių rūšių augalais. Laikantis sėjomainos principų, juos galima auginti dirvožemyje, kuriame augo įvairių rūšių daržovės, išskyrus moliūginius, nes jie serga tomis pačiomis ligomis.

Pavojingiausia liga, kuria serga patisonai, yra miltligė. Miltlige patisonai dažniausiai ima sirgti esant didesniam oro drėgnumui, per retai laistant ir susidarant rasai. Liga pažeidžia lapus bei stiebus. Ją galima atpažinti iš baltų miltingų apnašų.

Priežiūros patarimai

Atėjus žydėjimo metui, labai svarbu šiuos augalus gerai laistyti. Nes esant per mažam drėgmės kiekiui, patisonas ims mesti žiedus bei vaisius.

Šiuos augalus rekomenduojama mulčiuoti, kad išlaikyti dirvožemio drėgmę bei neleisti šaknims perkaisti. Labiausiai mulčiuoti tinka sausais šiaudais, bet tinka ir kitos medžiagos.

Auginant patisonus rekomenduojama naudoti kompostą, arba tręšti kas 4 savaites.

Didžiausias darbas prasideda tada, kai ima derėti vaisiai. Pirmus vaisius galima pradėti skinti praėjus 45–70 dienų po sėjos. Patisonas tinkamą derliaus dydį gali pasiekti per 4 dienas nuo žydėjimo. Vaisius patariama rinkti kas 2–3 dienas.

4–8 cm dydžio patisono vaisius tinka konservuoti. Didesnius vaisius (iki 12 cm) patariama kepti, virti, troškinti.

Daugiau patarimų šia tema rasite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis