100 kv.m vasaros namai, kur svarbiausia – terasa

Projektuojant namą užmiestyje, kur daugiausia laiko bus leidžiama vasarą poilsiaujant, keliami šiek tiek kitokie reikalavimai nei gyvenamajam namui. Svarbiausiu aspektu tampa lengvo, patogaus, nevaržomo gyvenimo koncepcija ir, žinoma, galimybė turėti erdvią lauko terasą. Tad jaukiame, vešliai apželdintame sklype įrengtam vasarnamiui dekoruoti buvo pasirinkta tai, kas praktiška, ilgaamžiška ir lengvai prižiūrima.

Objekto dosjė:

Tipas – gyvenamasis namas su mansarda užmiestyje.

Plotas – 100 m².

Gyvenamoji erdvė – I aukštas: svetainė, valgomasis ir virtuvė, II aukštas: miegamasis, vonios ir poilsio kambarys.

Gyventojai – jauna dviejų asmenų šeima.


Nedidelis mansardinis namas su mažais langais, išdėstytais per visą sienų perimetrą, primena tradicinę trobą, todėl jo interjerui parinkta jauki sodybos stiliaus koncepcija. Sienos pernelyg nelygintos, šiek tiek atsainiai patinkuotos ir nudažytos pasteliniu, vos gelsvu atspalviu. Grindims parinkta ypač kokybiška raudonmedžio danga, visam interjerui suteikianti išskirtinį natūralumo pojūtį.


Siekiant sustiprinti sodybos įvaizdį, paliktos atviros medinės lubų perdangų sijos – tai ne tik suteikė erdvei žaismingo ritmiškumo, bet ir padėjo išsaugoti didesnį patalpos aukštį. Atvirame bendrajame kambaryje suformuotos trys funkcinės zonos – svetainė, valgomasis ir nedidelė virtuvė. Iš bendrojo kambario plačios dvivėrės durys veda į dar vieną kambarį – čia vasarą praleidžiama daugiausia laiko. Erdvioje dengtoje terasoje su itin praktiškomis cementinėmis grindimis suformuotas lauko valgomasis su didžiuliu mediniu stalu ir patogiomis, drėgmės bei saulės poveikiui atspariomis plastikinėmis kėdėmis.


Vida Press


Siekdami praktiškumo ir stengdamiesi neapkrauti erdvės, šeimininkai rinkosi masyvius, patogius, praktiškus baldus ir tik tai, kas būtina: patogią oda aptrauktą sofą svetainėje, natūralaus sendinto medžio staliuką priešais, didelį valgomojo stalą su suolais iš abiejų pusių, kad čia būtų galima susėsti ir didesnei kompanijai.


Priešais valgomojo zoną suformuota kompaktiška atvira virtuvėlė, kurioje įrengta viskas, kad būtų patogu ir lengva gaminti. Palei sienas čia sumūrytas stacionarus rėmas – vienoje pusėje jame suformuotas plačios atviros lentynos, kuriose šeimininkai laiko dažnai naudojamus virtuvės reikmenis: lėkštės, puodeliai, įrankiai, maisto produktai visada gerai matomi ir lengvai pasiekiami.


Ta pati stacionari konstrukcija palei langą tarnauja kaip darbastalis, suformuotas palei nedidelį, į sodą atsiveriantį langą. Siekiant sukurti jaukų užmiesčio namams būdingą stilių, po darbastaliu įrengtos kaimiško stiliaus švelnaus balkšvo atspalvio dažais nudažytų medinių lentelių durelės su masyviomis juodomis rankenėlėmis. Tokį įspūdį dar labiau sustiprina ir aksesuarai – virš darbastalio ant dekoratyvios grandinės nuleistas sendintas metalinis šviestuvas, ant sienos, pagražintos grakščiu ornamentu, sukabinti samčiai, languota virtuvės tekstilė.


Vida Press


Tamsaus medžio rėmai su nedidelėmis langinėmis, išryškinantys nedidelių namo langų angas, suteikia išraiškos šviesaus kolorito erdvei, atkreipia dėmesį į kieme žaliuojantį sodą.


Vida Press


Dekoro sprendimas. Interjerą pagyvinančių paveikslų nebūtina kabinti ant sienos – iš jų galima sudėlioti kompoziciją sienos nišoje ar ant spintelės. Tokį namų dekoro elementą bus galima keisti, jei norėsis ko nors naujo. Užmiesčio namams parinkti stilių atitinkantys paveikslai su grafiškais augalų motyvais, pabrėžiančiais natūralumo ir artumo gamtai koncepciją.


Architektūriniai namo sprendimai – atvira trikampė pastogės erdvė, suskaidyta baltomis medinėmis sijomis, ir galinėse sienose, palei pat stogą, virš sijų linijos, įrengti papildomi trikampiai langai – antrajame aukšte sukuria ypatingą atmosferą. Siekiant išsaugoti šį įspūdį, antrasis aukštas nesuskirstytas į atskirus kambariukus, zonos atskirtos tik vizualiai – taip pavyko sukurti išskirtinai šviesią, nestandartinę ir jaukią erdvę, kuriai papildomo žavesio suteikia pro aukštus langus krentančios šviesos žaismas.


Siekiant neapsunkinti palėpės interjero, sienoms dekoruoti parinkta balkšvo atspalvio dažais nudažyta medžio lentų apdaila, komponuojami tik būtini, išskirtinai paprasto, net gruboko dizaino mediniai baldai, pabrėžiantys vasaros namuose kuriamą lengvą, nerūpestingą ir neįnoringą stilių. Natūralaus pluošto tekstilė, siuvinėtos pagalvėlės ir jaukios smulkmenos interjerui suteikia individualumo ir kaimiškam stiliui būdingo paprasto jaukumo.


Vida Press


Palėpėje erdvė palikta beveik visiškai atvira – funkcines zonas riboja tik medinės laikančiosios kolonos, miegamojo zonoje, vietoj pertvarų naudojant skaidrų stiklą, įrėminta stiklinė konstrukcija pritaikyta ir durims į miegamąjį.


Vida Press


Nedideliame antrojo aukšto vonios kambaryje palei langą įkomponuota klasikinių formų laisvai pastatoma vonia su grakščiomis kojelėmis, elegantiškas jos dizainas kontrastuoja su kaimiškam stiliui būdingos medinės sienų apdailos paprastumu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis