Namų tvarkytojos patarimai, kaip tvarkingai laikyti daiktus

Visi tvarkymosi metodai bei įpročiai yra labai individualūs. Priklauso nuo namuose gyvenančiųjų skaičiaus, amžiaus, augintinių, gyvenimo būdo ir netgi finansinės padėties. Kas tinka kitam, nebūtinai tiks jums, tačiau namus tvarkytis pradedame nuo daiktų atsikratymo. Dauguma tvarkos guru, tai vadina šlamštu, aš – tiesiog nebereikalingais daiktais. Šlamšto išmetimui savo namuose turėjome labai mažai.

Namie likusius daiktus stengiausi, kaip įmanoma surūšiuoti ir rasti jiems tinkamiausią vietą gyventi. Tam padeda stalčiai, spintos, lentynos, vietos po laiptais, lovomis, įvairiausios daiktadėžės. Jei talpyklos bus laikomos matomoje vietoje, pasirinkite tinkamiausias jūsų namų stiliui. Geriausia, kad jos būtų uždaros ir neskaidriu paviršiumi, kad jose esantis turinys nesimatytų.

Shutterstock

Uždaras dėžes sužymėkite lipdukais ar pririšamomis etiketėmis. Taip iškart bus aiškus dėžės turinys. Jei talpyklos bus laikomos palėpėse, po laiptais ar kitose nematomose vietose, naudokite skaidrias dėžes, lengviau nustatysite jų turinį. Svarbiausia, kad daiktų rūšiavimas ir laikymas jums suteiktų daugiau patogumo. Tai kriterijus numeris 1, prieš perkant savo namams bet kokį daiktą, ir talpyklas, paklauskite savęs, ar jis padės jums gyventi patogiau bei išspręs esamas problemas, tokias, kaip laidų laikymas, kanceliarinės priemonės, siuvimo reikmenys, ar atvirkščiai, bus dar viena dulkių kaupykla lentynoje.

Pavyzdžiui, virtuvėje puikiai panaudojau plastikines maisto ir nebereikalingas dėžutes iš darbo kampo. Sudėliojau į spinteles, stalčius, šaldytuvą. Tai padėjo sugrupuoti produktus, kad jie neliptų vienas per kitą, o atidarius spintelę neiškristų. Šaldytuve puikiai tiko sudėlioti jogurtus, sviestą, mėsytes. Virtuvėje daug spintelių neturime, todėl sudėlioti virtuvinius rakandus bei sausus/birius produktus buvo didžiausias uždavinys. Dabar atsidaryti stalčius gerokai maloniau.

Shutterstock

Iki atsirandant dukrai, mano vaistinėlė buvo labai kukli. Vos kelios piliulės, vaistų pavadimų nepažinojau. Kuomet tvarkiau vaistinėlę, apstulbau, kiek vaistų mes turime, o dar labiau, kiek iš jų pasibaigusiu galiojimu. Likusius vaistus susidėliojau į užspaudžiamus maišelius, pagal ligas neskirsčiau. Sudėliojau pagal vaisto tipą: tabletės, tepalai, skysčiai, pleistrai, sporto medicina. Vaistinėlės funkciją atlieka dryžuota kartoninė dėžutė, manau, atsišviežinsime metaline balta.

Iki noro susitvarkyti, vonioje turėjau kelias kvadrato formos skalbinių dėžes. Baltos spalvos, atviras, ne itin talpias. Sudėjus šeimos patalynę, viena dėžė iškart užsipildydavo. Po dienos užsipildydavo ir antra, o tuomet, visa kita ant viršaus. Atsišviežinau naujomis, uždaromis, gerokai talpesnėmis. Viena juoda, antra balta. Visi žinome, kur tamsūs, kur šviesūs skalbiniai. Ankstesnių dėžių neišmečiau, o panaudojau, kaip valymo priemonių bei skalbiklių talpyklas. Jos su rankenomis, todėl ypaš patogu. Kosmetikos spintelėje naudojau plastikines dėžutes su skyreliais.

Nustebau, kad spintose dar neprireikė vakuuminių maišų, kurie yra puikus pasirinkimas rūbų sezoniškumo revizijai. Ant jų, taip pat klijuokite lipdukus. Į tokius maišus esu sudėjusi vaikiškus rūbus, kurie lauks šeimos papildymo ateityje ir saugiai guli sodo name.

Prieš važiuodami apsipirkti, pirmiausia pasižiūrėkite ar to, ko jums reikia, tikrai neturite namuose. Išsimatuokite, kokio dydžio ir tipo dėžių, maišų ar kitų talpyklų prireiks, kad nereikėtų gaišti laiko grąžinimams ar išmesti pinigų į balą, tuomet geriau paaukokite kilniais tikslais. Paskaičiuokite, kiek vienetų reikės, kad parduotuvėje neįvyktų ekspromtinis apsipirkimas, kuomet grįšite su viskuo, išskyrus tai, ko reikia. Tik atsisveikinus su nebereikalingais daiktais, pamatai, kokių daiktų trūksta.

Shutterstock

Daugiau Tomos tekstų skaitykite www.susitvarkyk.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis