A+ klasės namas: kaip nesuklysti renkantis

Istorijos pabaigoje pasidalinsime patarimais, kurie padės nusipirkti kokybišką namą ir neturėti galvos skausmo dėl biurokratinių rekalavimų, bet apie viską nuo pradžių – vienos šeimos, kuri norėjo naujo namo, istorija.

STATYTI AR PIRKTI?

Padidėjus šeimynai ir atėjus laikui iš buto kraustytis į namą, šeimoje kilo debatai – statytis ar pirkti pastatytą? Jei pirkti pastatytą, tai įrengtą ar su vadinamąja daline apdaila.

Nugalėjo supratimas, kad nei statytis, nei įsirengti laiko nėra (nors statybiniai reikalai ir nėra visai svetimi ir nesuprantami), tad buvo nutarta pirkti naują namą su visiška apdaila. Sprendimą lėmė ir kiti gana svarbūs aspektai: visiškai baigto namo pirkimą didesne dalimi finansuoja bankai, be to, nesinorėjo prisiimti rizikos dėl namo pridavimo, jei šeimininkai patys atliktų apdailą, – reikalavimai darosi vis griežtesni, visada yra rizika, kad statytojas bus padaręs kokių nors klaidų iki pardavimo, ir panašiai.

Pirkėjams buvo tekę girdėti keletą istorijų, kai naujieji savininkai, perėmę namo pridavimo funkciją, ilgam ne dėl savo kaltės užstrigo valdiškų namų koridoriuose. Be to, jei bus perkamas namas su daline apdaila, šeimininkai jį įsirengs, ir gali atsirasti daugybė ginčytinų momentų dėl statytojo garantinių įsipareigojimų, kurių iš esmės net nebeliktų: juk dėl beveik bet kokio defekto galima kaltę suversti tiems, kas atliko apdailą ir gal „ką nors pragręžė", gal „ką nors pažeidė ar kitaip sugadino"...

Tad perkant visiškai įrengtą namą yra daugiau privalumų: didesnio kredito galimybė, nekyla problemų dėl garantinių įsipareigojimų, nelieka rizikos dėl namo pridavimo.

NORAS GYVENTI TAUPIAI

Ir dar – šeima nutarė susirasti A+ ar bent jau A energetinio naudingumo klasę atitinkantį būstą. Numatomi reikalavimai artimoje ateityje sertifikuoti namus (atlikti vadinamąją „techninę apžiūrą") tiesiog verčia atsisakyti tiek B, tiek, žinoma, žemesnės energetinės klasės namo. Ką jau kalbėti apie norą gyventi taupiai...

Na, ir prasidėjo paieška, statytojų bei tarpininkavimo įmonių aktorinio meno demonstravimas. Namo ieškanti šeima neblogai išmanė statybų verslo, technologijų reikalavimus, tad minėtų asmenų diletantizmas bei nesąžiningumas tiesiog pribloškė. Pagrindinis triukas – „statome A klasę atitinkantį namą". Bet dažnai net statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas B klasės namui. Ir statytojas savo valia prisiims gerokai didesnius (bent 20 procentų) statybos kaštus? Tik nereikia akių dumti!

www.riesesperlai.lt, tel. +37066021222
Asmeninio albumo nuotr.

Asmeninio albumo nuotr.

A+ KLASĖS PAIEŠKOS

Taigi buvo atrinkti namai, statomi pagal A klasės statiniui išduotus leidimus. Tada paieška žymiai susiaurėjo, nes didžioji dalis namų yra gavę statybos leidimus iki 2017 metų, kol nebuvo įsigalioję naujieji energetinio naudingumo reikalavimai (tiesiog statytojai pagudravo, iš anksto gavę leidimus vėliau numatytiems statyti namams).

Atvykus įvertinti, ar tinkamas toks namas, į akis krisdavo tai, kad nesilaikoma elementarių inžinerinių reikalavimų, norint pasiekti A arba A+ energetinio naudingumo lygį: buvo netinkamai montuojami langai, netinkamai sandarinama, naudojamos netinkamos šiltinimo medžiagos ir t. t. Statytojai (ar tarpininkai) buvo prašomi pateikti energetinio naudingumo skaičiavimų dokumentus (be to tiesiog neįmanoma tinkamai parinkti medžiagų, komponentų, konstrukcinių mazgų!), vadinamuosius „šalčio tiltelių skaičiavimus" (o jie projektuojant „A" klasės namus yra privalomi, taip pat pagal praktinę tiltelių skaičiavimo patirtį jau galima pastebėti, kur yra galimi detalių ar mazgų netobulumai), medžiagų sertifikatus, statybų žurnalą, sutartis su rangovais ir t. t.

To paprašius, kokybiško namo ieškančią šeimą dažniausiai palaikydavo „nežinia, ko reikalaujančiais", statytojo brangų laiką gaišinančiais žioplinėtojais. O iš tiesų be šių dokumentų juk jau nebeįmanoma nei namo tinkamai pastatyti, nei priduoti. Tad tokie pirkėjų reikalavimai buvo tikrai pagrįsti.

UAB „SVS-idea“
Asmeninio albumo nuotr.

GERAI PIGU NEBŪNA

Atsirado keletas objektų, kur viskas buvo tikrai neblogai. Gal tik išskyrus kainą – kaip ir logiška, kad gerai ir pigiai nepastatysi... Nors buvo tam tikrų problemėlių, jos santykinai nedidelės ir nenuslopino noro galvoti apie įsigijimą.

Vėliau atkrito net ir atrinkti, kai buvo iškeltas reikalavimas notarinėje sutartyje numatyti tikslią datą, iki kurios namą statytojas priduos savo lėšomis, kad statinys atitiks A energetinio naudingumo klasę ir kad to neatlikus iki sutartos dienos statytojui atsiranda prievolė mokėti nemažą baudą (tokią, kuri nusipirkusiems būstą žmonėms leistų jaustis saugiai, jei kiltų problemų priduodant namą).

Taigi teko rinktis „vieną iš vieno", nes tik vienas statytojas sutiko su tokia pirkėjui svarbia sąlyga. Ir dėl teisybės reikia pripažinti – tai buvo, ko gero, brangiausias pasiūlymas rinkoje. Deja, gerai pigu nebūna (moterys, kurios renkasi batus, pritars).

www.ezeronamai.lt
Asmeninio albumo nuotr.

Keletas patarimų:

- Nebereikia žiūrėti į B ar žemesnės klasės namus, nes tai jau technologinė praeitis;

- Rimtai apsvarstykite, ar tikrai turite noro, supratimo, laiko patys įsirengti su daline apdaila pirktą namą (ekonominis efektas, patikėkite, kažin ar bus teigiamas...);

- Dar rimčiau apgalvokite, ar svarbi jums garantija. Jei taip, – tik su visiška apdaila ir 100 procentų baigtumo pirkinys;

- Visada įsitikinkite, kad stato bent jau keleto metų istoriją turinti įmonė, o ne statybos vykdomos kokio nors fizinio asmens vardu – siekdami išvengti mokesčių taip elgiasi daug kas. Ir vėl – patys juk suprantate, kad garantinių įsipareigojimų vykdymo iš Vardenio Pavardenio kažin ar sulauksite.

Statytojo paprašykite:

1. Statybą leidžiančio dokumento (kad tikrai vykdoma A ar A+ klasės statinio statyba);

2. Statinio energetinio naudingumo skaičiavimų (jie būtini statant minėtų naudingumo klasių pastatus);

3. „Šalčio tiltelių" skaičiavimo (jie privalomi tiek formaliai, tiek dėl praktinių tikslų);

4. Medžiagų sertifikatų (be jų namo niekas nepriduos);

5. Sutarčių su rangovu (statytojo likvidavimo atveju jis turės garantinių įsipareigojimų);

6. Namo sandarumo testo ataskaitos (ji būtina, jei statomas A ar A+ klasės namas). Testo rezultatas turi būti: A+ klasės - 0,6, o A klasės -1;

7. Sutarkite su statytoju, kad jis priduos namą ir prisiims sutartyje prievolę jums išmokėti solidžią kompensaciją (tarkim, 30 proc. nuo namo vertės), jei to neatliktų ar atliktų pavėluotai (kitaip galite nusipirkti ne namą, o bėdą).

8. Pasisamdykite nepriklausomą ekspertą, kuris yra dalyvavęs A ar A+ klasės namo statymo ir pridavimo procesuose. Patikėkite, tai atsipirks su kaupu, nes suprasti, kada sakoma tiesa, o kada vyksta akių dūmimas, gana nelengva...

TAD, JEI TURITE PATIKIMĄ EKSPERTĄ IR VISI KITI ŠEŠI PUNKTAI TENKINAMI, – GERO PIRKINIO IR LINKSMŲ ĮKURTUVIŲ!

Užsakymo nr.: PT_78524107

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis