Funkcionalus ir meile spinduliuojantis itališkas dizainas

Visi sutinkame, kad italai turi neapčiuopiamą vidinį stiliaus pojūtį, o kalbėdami apie madą ar dizainą, nejučia prisimename nepriekaištingą itališkų gaminių eleganciją, modernios prabangos dvelksmą. Šiuolaikinių itališkų prekių žinomumui tvirtus pamatus surentė ilgus amžius Apeninų pusiasalyje puoselėjamos stiliaus tradicijos. Kultūrinis Italijos palikimas – kaip amžinai gyva pulsuojanti širdis.

Iki šių dienų italai gyvena tobulos Renesanso architektūros apsuptyje. Garsių to laikotarpio meistrų – Giotto, Piero della Francesca, Botticelli, Leonardo da Vinci, Caravaggio ir šimtų kitų garsių meistrų kūrinius galima rasti greta esančiame muziejuje, bažnyčioje ar kaimyninėje aikštėje. Ir tai – tiesiog kasdienybė... Todėl nenuostabu, kad italų estetikos pojūtis toks išlavintas. XX a. išvystytos naujos technologijos, mokslo pasiekimai stilingiems daiktams pridėjo tobulumo ir funkcionalumo, taip reikalingo šiuolaikiniam žmogui.

Privaloma stotelė – Milanas

Lombardijos regiono sostinė Milanas yra ne tik vienas svarbiausių Italijos ekonomikos epicentrų, bet ir tikras kultūros židinys. Šis miestas visada asocijuojasi su mada, stiliumi, elegancija, net ekstravagancija. Dėl gausios dizaino namų koncentracijos Milanas, užuot buvęs tik žemėlapio taškas, yra tapęs mados flagmanu, daugeliui pasaulio žmonių diktuojantis stilių, gyvenimo būdą. Milanas, kaip sėkmingo starto vieta, yra kone privalomas pradedančių dizainerių biografijos etapas.

Visgi mados tendencijoms paklūsta ne tik rūbai, aksesuarai, juvelyrika, bet ir namų interjeras, buityje naudojami daiktai, net automobiliai. Gerai žinomi vardai haute couture pasaulyje – „Armani“, „Fendi“, „Versace“, „Valentino“ – nukreipia mados vėją aprangoje, lygiai taip, kaip garsūs pramoninio dizaino meistrai nubrėžia gaires interjero tendencijose. Rodolfo Dordoni, Alessandro Mendini, Antonio Citterio, Vico Magistreti, Mario Bellini, Piero Lisoni, Gaetano Pesce ir dar daug kitų generuoja idėjas, kuria šedevrus, kuriuos gali įgyvendinti tik itin aukštas technologijas ir nepriekaištingą kokybę įvaldę gamintojai. Tokie gerai pasaulyje žinomi italų prekių ženklai kaip „Flexform“, „Poltrona Frau“, „Cappellini“, „Flou“, „Cassina“ – tai gamintojai, kurių kiekvienas daiktas yra garsaus meistro ilgo kūrybinio darbo rezultatas.

Įkvepiantys namų apyvokos šedevrai

Patvirtinimui, kad italų dizainas gyvuoja dešimtmečiais, galima pateikti aibę pavyzdžių. Štai, 1973 m. Vico Magistreti sukurta sofa Maralunga (gamintojas – „Cassina“) – labai populiari iki šių dienų. Tikriems Maralungos mylėtojams sofa ištikimai tarnauja ne vieną dešimtį metų. Panašiu pavyzdžiu galime laikyti ir V. Magistreti, 1978 m. miegamojo baldų kompanijai „Flou“ sukūrusį lovą, „pakrikštytą“ moterišku vardu Nathalie. Net ir dabar Nathalie puikuojasi daugiausiai parduodamų lovų gretose. Tiesiog genialaus dizaino baldų įžymumas, žinoma, turi ir kitą pusę – populiarus modelis yra dažniausiai kopijuojamas kitų gamintojų!

Dar vieno meistro, G. Pesce, 1987 m. sukurtas vilnos veltinio krėslas Feltri iki šiol žavi savo įdomia konstrukcija, dizainu ir patogumu. Įdomu tai, kad šis autorius kuria sofas, kurių formos primena didmiesčio horizontą (sofa New York, 1980 m., ir nauja sofos versija Notturno a New York, 2010 m., „Cassina“).

Kompanija „Alessi“ dirba su garsiausiais XX a. architektais ir dizaineriais. Šių dienų „grandai“ su malonumu žaidžia su mažais, buičiai skirtais daiktais, įkūnydami juose architektūrines vizijas. Taip Aldo Rossi sukūrė keletą legendinių kavinukų (La Conica 1983 m., La Cupola 1984 m.), kurių forma atkartoja Neapolio bažnyčių kupolus ir bokštų smaigalius.

Interjeras: nuo autentiškos klasikos iki šiuolaikinio minimalizmo

Itališkas interjeras išsiskiria subtilia estetika. Visame pasaulyje garsi itališka klasika yra turbūt labiausiai autentiška dėl to, kad italai ištikimai laikosi istorinių laikotarpių baldų gaminimo tradicijų – baldų medžiagos ir dizainas visiškai paklūsta nuo seno susiformavusiams gamybos papročiams.

Šiuolaikinio dizaino interjerų pavyzdžiai pasižymi minimalizmu, tačiau kartu yra saikingai puošnūs, išsiskiria netikėtomis detalėmis, neįkyriu dekoru. Net ir pačių griežčiausių formų itališkas minimalizmas, skirtingai nei skandinaviškos tokio stiliaus variacijos, skleidžia šilumą ir humaniškumą. Elegantiškas itališkas interjeras (tarytum bet kuris Italijos gyventojas) skleidžia saikingos prabangos aromatą...

Virtuvė ir sofa – namų traukos centrai

Italus galima pavadinti savotiškais hedonistais. Jie myli gyvenimą, sau leidžia ir vertina gražios aplinkos, bendravimo, valgymo teikiamus malonumus. Todėl šios tautos atstovų namuose didžiausias dėmesys skiriamas kokybiškai virtuvei bei išskirtinai patogiai sofai. Virtuvė privalo būti didelė, gerai suplanuota ir ergonomiška (juk geras maitinimasis yra toks svarbus malonaus gyvenimo atributas).

Vis dėlto joje negali nukentėti ir erdvės estetika. Šiam tikslui virtuvių gamintojų laboratorijose ir studijose specialistai ieško būdų, kaip suderinti aukščiausias technologijas bei naujausias mados tendencijas. Štai taip virtuvė tampa esminiu architektūriniu akcentu gerame interjere. Kartais net visas namas gali būti derinamas prie virtuvės projekto...

Nenuostabu, kad geri itališki minkšti baldai kainuoja nemažus pinigus – juos kurdami dizaineriai įdeda daug išmonės ir širdies, norėdami įtikti išrankiam kliento skoniui, baldui keliamiems patogumo, funkcionalumo bei patvarumo reikalavimams.

Italai nuo seno rūpinasi, kad kasdienė erdvė tarnautų ne tik funkcionalumo požiūriu, tačiau džiugintų akį nebanalia estetika, atspindėtų šeimininko individualumą, nepriklausomai nuo to, ar jis pasirinks klasikinį ar modernų stilių. Svarbiausia, prisiminti pagrindinį gyvenamųjų erdvių principą – čia gyventi turi būti taip malonu, kad kiekvieną dieną norėtųsi užtraukti „That‘s amore”!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis