Baras virtuvėje – atgyvena

Jei ruošiatės kapitaliniam namų remontui, vertėtų žinoti, kad pamėgtas baro stalas turėtų iškeliauti į garažą užtarnauto poilsio.

Baro stalo bumas slopsta. Interjero dizaineriai apskritai jo jau nepataria įrengti namuose, net jei galite skirti erdvės atskirai virtuvei bei valgomajam. Baro stalas yra (buvo) kaip išsigelbėjimas (ir praktiškas sprendimas!) atskirti virtuvės zoną nuo valgomojo. Tačiau dabar, kai moderniuose butuose virtuvė yra sujungta su svetaine, to daryti nevertėtų.

Turėti atskirą valgomąjį nėra būtinybė, kai valgomasis stalas gali stovėti ir svetainėje, ir virtuvėje. Bene pagrindinis reikalavimas - kad jis neatrodytų prielipas, o su bendra erdve sudarytų harmoningą visumą. Tarkim, virtuvėje karaliauja modernus šaltumas - stiklas ir metalas, o stalą išsirenkate baroko stiliaus. Nors fusion (stilių maišymas) madingas, tačiau pačios įrengdamos savo namus, stenkitės, kad visos detalės derėtų - šiuolaikinė interjero mada leidžia eksperimentuoti. Jei virtuvės baldai ryškūs, tai bent jau ant medinio stalo padėkite tokio atspalvio akcentų - žvakidę, vazą, servetėlių, o ant svetainės sofos primėtykite ryškiaspalvių pagalvėlių, patieskite ryškų kilimą.

Barui ir arkai - „ne"
Valgomasis stalas - pagrindinis virtuvės akcentas. Jei ji sujungta su svetaine, nebūtina stalo paversti jungiamąja grandimi. Zonų atskyrimui pasitarnaus gerai apgalvotas apšvietimas, pakyla ar praktiškas baldas, tarkim, indauja. Baro stalai šiuolaikinėje virtuvėje jau nepageidaujami.
Tą patį galima pasakyti ir dėl arkų, kurios buvo tapusios detale „iš reikalo" - norėdami, kad butas butų erdvesnis, žmonės tiesiog išgriaudavo sieną tarp kambario ir virtuvės, o tuštumą įrėmindavo arka.

Stalas - pagrindinis akcentas
Stenkitės suderinti ir grožį, ir praktiškumą. Jei erdvė kvadratinė, stalą rinkitės apvalų arba kvadratinį. O jeigu pailga, statykite ovalų ar stačiakampį pailgą stalą. Stalas turi būti platus, o ne baro kopija su žemomis kojomis. Trijų metrų ilgio stalas leis susodinti 12-a asmenų, o 6-8 žmonėms užteks ir dvimetrinio stalo. Jei jūsų šeima maža, o svečių sulaukiate retai, pakaks ir kvadratinio stalo su keturiomis kėdėmis. Tiesa, prie apvalaus susodinsite daugiau svečių. Tokiu atveju turėkite sulankstomų kėdžių.
Dabar madingi stikliniai stalai, tačiau jie nėra ilgalaikiai, o ir prižiūrėti keblu, ypač, kai stalas yra kasdienio naudojimo baldas. Geriau rinkitės medinį matiniu paviršiumi.
Nenumokite ranką į stalo apšvietimą. Lempa turi apšviesti bent 2/3 stalo. Jei stalas pailgas, tai ir apšvietimą išdėliokite lygiagrečiai (tarkim, trimis nedideliais šviestuvais). Apvaliam stalui tiks vienas sietynas, o gal netgi modernus toršeras - viskas priklauso nuo to, kur stalas stovi, kokia šviesa jam reikalinga.

Kėdės neturi užgožti stalo
Jei stalą įsigijote itin prašmatnų (gal nusipirkote iš antikvariato ar dėvėtų baldų parduotuvėje), tai kėdes prie statykite paprastas, lakoniškas, kad išryškėtų stalo grožis. Pastatydama perregimas atsparaus plastiko kėdes jūs parodysite, kad nesate tik puodų vergė, bet gaudotės ir interjero madoje. Be to, tokios kėdės tiks mažoje erdvėje, nes joje tarsi išnyks ir leis „groti" kitiems interjero akcentams. Tinka derinti ir su medžiu, ir su metalu. Tobula.

Poilsio zona
Paprastai ji įrengiama netoli valgomojo stalo, kad pavalgę su šeima persėstumėte gerti arbatos į patogesnį ir jaukesnį kampelį. Šalia jo gali stovėti indauja su puodeliais bei taurėmis ar komoda su stalo įrankiais, rankšluosčiais bei servetėlėmis. Ant komodos pastatykite dubenį su vaisiais, arbatos servizą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis