Mažesni namai su didelėmis idėjomis

Savo pirmą mažą namelį pastačiau ramioje gatvelėje, kruopščiai suplanavau kiekvieną kvadratinį centimetrą, bet tai nebuvo sunku, nes žinojau, kad pilnai išnaudotas plotas sumažins statybos kaštus. Nusipirkau 20 arų žemės gražioje vietoje, į kurią patenka daug saulės šviesos, nes norėjau, kad čia būtų galima ne tik auginti organinius vaisius ir daržoves, bet ir įgyvendinti savo etines nuostatas pradedant ekologišką gyvenimo būdą nuosavame name. Mano moto buvo toks: „gyvenimas turi būti paprastas, bet laimingas“. Taigi mano namas tapo mano vertybių įkūnijimu. Žinojau, kad statyti mažą namą ir išnaudoti jo ir kiemo erdvę labai apsimoka, o taip pat jaučiau, kad vieną dieną projektuosiu ir statysiu mažus namus ne tik sau, bet ir kitiems, bet jų statyboje taip pat bus įprasmintos mano vertybės.

Pirmasis kotedžas, kurį stačiau, buvo tikras išbandymas, tačiau jį statydamas geriau supratau, kaip pastatyti mažą, bet patogų ir funkcionalų namą.

Statybos eksperimentus pradėjau nuo mažo pastato kieme. Turėjau daiktų, kuriems reikėjo pastogės, taigi suprojektavau pastogę, kurią pastačiau iš panaudotų, nebereikalingų medžiagų, tokių kaip papilkėję medienos lakštai ir seni mediniai langai. Kadangi, mano supratimu, pastogė tikrai pasisekė, ėmiau kurti kitus projektus.

Svajonės įgyvendinimas

Produktų ir statybos metodų perpratimas ir mano vertybių pritaikymas padėjo sukurti mažo, funkcionalaus namo koncepciją. Norėjau pasiūlyti žmonėms mažą, kokybišką namą, kuriame būtų galima gyventi vadovaujantis ekologiškumo principais. Kai pradėjau gauti užsakymus, pasirūpinau, kad mano projektuotus namus statytų įgudę meistrai, o jų statybai būtų naudojamos kokybiškos ekologiškos medžiagos.

Idėjai pasistatyti namą nuo pamatų, kiekviename žingsnyje diegiant ekologijos principus, nereikėjo daug reklamos. O aš pats nuolat mąsčiau, kaip galėčiau prisidėti prie gyvenimo nuosavame name, kurio statybai buvo panaudotos naujausios kokybiškos medžiagos ir progresyvūs statybos metodai, propagavimo.

Kai namas mažas, lieka daugiau erdvės kiemui.

Patogūs nedideli namai pirmiausia klientus patraukė dėl savo praktiškumo, todėl daug didelių namų savininkų, kurių gyvenamoji erdvė buvo nepakankamai išnaudojama, susidomėjo alternatyviais mano kompaktiškų kokybiškų namų projektais.

Žmonėms patiko šių mažų namų idėja ir visapusiškas patogumas: erdvės taupymas, efektyvus energijos panaudojimas, mažesni mokesčiai, mažesnės išlaidos už įvairias paslaugas, mažesnė žala aplinkai, galimybė naudoti saulės baterijas, praleidžianti vandenį klotų plytelių vieta mašinai ir taip toliau.

Mažas namas, didelės idėjos

Tradicinis airių kotedžas
Tradicinis airių kotedžas
Wikimedia Commons nuotr.

Pirmą savo projektuotą kotedžą, kuriame įgyvendinau patogaus mažesnio namo idėjas, sėkmingai pardaviau ir pradėjau projektuoti naują, dar tobulesnį mažą ir patogų namą. Įgytos žinios, bandymai ir eksperimentai su naujais metodais ir naujomis medžiagomis pradėjo atsipirkti.

Mano namų projektuose nėra papildomų vonių ar nenaudojamų miegamųjų. Juose naudojama nekenkianti aplinkai izoliacinė technika bei ekologiška stogo danga. Naudojami specialūs langai, kurių technologija išlaiko daugiau šilumos namo viduje.

Mediena namo statybai dažnai išpjaunama iš aplinkinių miškų medžio, o tai nuostabi namo konstrukcijos savybė, kuria galima puikuotis prieš draugus. Be to, tokios medienos ir jos apdirbimo kaštai kur kas mažesni.

Pirmas namas, pastatytas pagal mano projektą, padarė mažiausią įmanomą žalą aplinkai. Tikrai didžiavausi, kad tas galvojimas apie kuo mažesnę žalą aplinkai statant namą, pasiteisino.

Kai mano svajonių namą nusipirko vienas draugas, supratau, kad einu teisingu keliu.

Personalinės erdvės

Maži namai būna itin jaukūs dėl to, kad išnaudojama visa jų erdvė. Pusrūsyje – studija, pagrindiniame aukšte – valgomasis, svetainė, miegamasis, vonios kambarys ir skalbykla.

Namas su aukštu stačiu stogu turi dar vieną jaukią erdvę – palėpę. Čia gali būti įrengtas darbo kambarys, kuriame, esant reikalui, gali būti paguldyti svečiai. Labai patogu palėpę sujungti su pagrindiniu aukštu. Pirmiausia, iš aukštai smagu stebėti, kas vyksta virtuvėje ir svetainėje. O esant pagrindiniame aukšte, namas atrodo aukštesnis ir erdvesnis. Didelės natūralaus medžio sijos ir skliautinės lubos daro gyvenamąją mažo namo erdvę patrauklesnę ir suteikia daugiau jaukumo. Šiluma kylanti iš pusrūsio iki pat pastogės, grąžinama į apačią, jei įjungiate lubose įtaisytą ventiliatorių.

Tradicinis suomių kotedžas
Tradicinis suomių kotedžas
Wikimedia Commons nuotr.

Kadangi pastogė užima mažiau nei 60 m2, nenorėjau daryti gremėzdiškų laiptų, todėl sukūriau siaurus (60 cm) stačius laiptus su turėklais. Kompaktiški laiptai vizualiai neatima erdvės iš pagrindinio aukšto, o po jais įtaisytos knygų lentynos ir palikta vietos susidėti kitiems daiktams.

Pastoginis aukštas su lubų išėma, kuri remiasi į sijas - puikios miegamojo ir vonios kambarių lubos, be to, buvo sutaupyta medžiagoms ir pilnai išnaudota erdvė. Miegamasis po palėpės sijomis atrodo tikrai gražiai.

Kai svarsčiau apie namo apšildymo alternatyvas, buvo kilusi mintis apie kūrenamą malkomis krosnį, tačiau paskutinės pastatų apšildymo tendencijos reikalauja termostatinės kontrolės. Parinkau kompaktišką sienų apšildymą elektra. Tai praktiška ir, palyginus, ne taip brangu.

Namo pamatai buvo kloti su mintimi apie saulės energijos panaudojimą. Pietų pusėje esantis prieangis yra tiesiai virš patalpos, kuri apšildoma energija, surenkama iš saulės. Ši stiklinė patalpa įšyla per dieną, o plytinės grindys padeda šilumą išsaugoti per naktį. Ši paprasta, uždara stiklinė erdvė taip pat gali būti naudojama kaip šiltnamis daržovėms auginti, o ši funkcija, be abejo, prisideda prie šių namų visapusiško ekologiškumo. Pietinės apatinės namo dalies apšildymas saulės energija – tinkamai parinktos vietos ir gero projektavimo rezultatas.

Ši iš saulės gaunama energija gali būti pilnai panaudojama ne tik įsirengiant saulėtą šiltnamį. Šiandien galima įsigyti įvairių efektyvių šilumą absorbuojančių įrenginių. Pradinės investicijos į panašias inovacijas labai greitai atsiperka.

Elektrinis vandens šildytuvas, įrengtas po virtuvės grindimis, pusrūsio studijoje. Jis naudingas dėl dviejų dalykų: aplink jį sklindanti šiluma apšildo studiją, o kadangi šis šildytuvas įrengtas tiesiai po vonios kambariu ir virtuve – karštas vanduo teka vos atsukus čiaupą.

Mediena namo statybai dažnai išpjaunama iš aplinkinių miškų medžio, o tai nuostabi namo konstrukcijos savybė, kuria galima puikuotis prieš draugus. Be to, tokios medienos ir jos apdirbimo kaštai kur kas mažesni.

Kiemo galimybės

Kai namas mažas, lieka daugiau erdvės kiemui, o kiemo lygyje esanti studija, į kurią patenka dienos šviesa, tampa savotiška kiemo dalimi. Namo su pusrūsiu pagrindinės erdvės pakyla aukščiau, dėl to visas namo plotas tampa erdvesnis. Palėpėje esančio darbo kambario langas – lyg apžvalgos aikštelė, iš kurios matosi vaizdas už jūsų namo sklypo ribų, kuris šiame name atsiveria į šalia esantį mišką. Kiemo galas prie miško neaptvertas, todėl susidaro įspūdis, kad ir dalis miško įeina į jūsų sklypo teritoriją.

Visi pagrindiniai šio namo langai išeina į tą idilišką miško vaizdelį. Be to – tai pietų pusė ir saulėta užuovėja. Originalus tiltelinis praėjimas sujungia automobilio stovėjimo vietą su erdviu prieangiu-veranda, todėl įėjimas į namo erdvę tampa itin svetingas.

Rami dengta saulėto prieangio-verandos atmosfera virš kiemo dalies – puiki vieta priiminėti svečius ar tiesiog atsipalaiduoti su puodeliu arbatos.

Mano statyti namai leidžia jų savininkams gyventi ekologiškai kompaktiškame ir funkcionaliame name, kurio statyba buvo paremta didelėmis idėjomis.

-Gamtosauga-

Aplinkosaugos požiūriu, maži namai turi daug privalumų: jiems pastatyti reikia mažiau išteklių, jiems reikia mažiau šiluminės energijos, vadinasi ir šilumos gaminimo procese ateityje bus vartojama mažiau resursų. Mažesnis namas užima mažiau vietos, todėl sklype lieka daugiau ploto daržui, medžiams ar rekreacijai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis