Apšvietimo idėjos: kuriame namuose jaukumą

Dirbtinis apšvietimas - vienas iš elementų, formuojančių kambario interjerą, be kurio neįmanoma sukurti jaukumo namie. Skirtingi šviestuvų tipai ir jų teisingas išdėstymas leis sukurti papildomą komfortą ir grožį jūsų buityje.

Optimalus kambarių apšvietimas leis įrengti poilsio ar darbo zonas. O ir pats šviestuvų dizainas, jų stilistiniai sprendimai padės pabrėžti išskirtinį interjero stilių.

Iš viršaus krintanti ryški šviesa nemaloni akiai ir meta ryškius kampuotus šešėlius. Kur kas malonesnė neryški, išsklaidyta šviesa. Ją galima sukurti pasitelkus abažūrus, toršerus ir specialius plafonus iš pusiau perregimų matinių medžiagų (pieno baltumo stiklas, specialiai apdirbti plastikai ir pan.)

Šiais laikais stengiamasi išvengti bendro apšvietimo (ryškių, puošnių, spindinčių sietynų) ir vis dažniau dėmesys kreipiamas į nuo lubų atsispindinčią šviesą (plafonai arba lemputės, įmontuotos į lubas) arba į vietinį apšvietimą, kuris itin naudingas dalijant patalpą į zonas, kadangi apšviečia tik reikalingą kambario dalį, kita lieka užtemdyta arba apšviesta švelnia išsklaidyta šviesa.

Vieno kambario bute arba viename kambaryje, kur paprastai valgoma, miegama, dirbama, pageidautina surasti vietos keliems šviesos šaltiniams, skirtiems skirtingiems tikslams. Darbui tiks lankstoma prie sienos pritvirtinama lempa - ji taupo vietą ir gerai atrodo. Prie sofos ar poilsio vietos labiau tiks toršeras ir panašiai.

Miegamajame kaip bendrasis tiks karnizinis apšvietimas. Zoną prie lovos galima apšviesti bet kokiu prislopintu šviestuvu. Ar tai bus toršeras, ar stalinė lempa - priklauso nuo jūsų norų. Intymus apšvietimas puikiai formuojamas ir šviestuvų lubose.

Stalinė lempa su abažūru sukurs jaukumo atmosferą ir paskatins nuoširdžius pokalbius. Toršerai tinka tam pačiam tikslui, tačiau jų šviesa kiek ryškesnė. O ir toršero forma gali būti pati įvairiausia.
Renkantis šviestuvus reikia pirmiausia atsižvelgti į tam tikras apšvietimo normas ir lempų techninius parametrus. O jie įvairūs - tai ir kaitinamosios, ir liuminescencinės, ir halogeninės lempos. Pastarosios pasirodė ganėtinai neseniai ir labai išpopuliarėjo. Tai miniatiūriniai gan ryškūs šviestuvai (20-50 vatų). Efektingai atrodo ir šviestuvai su veidrodinėmis dalimis, suteikiančiomis dar daugiau ryškumo.

Skirtingų tipų lempos sukuria skirtingą šviesos atspalvio koloritą. Pavyzdžiui, kaitinamosios lemputės skleidžia šiltų atspalvių šviesą, kuri pabrėžia aplinkinių daiktų rausvai rudus ir gelsvus tonus. Liuminescencinės lempos skleidžia šaltą šviesą, nustelbdamos arba pakeisdamos aplinkines spalvas. Nuo to, koks bus patalpos apšvietimas, priklauso ne tik interjero charakteris, bet ir netgi žmonių veidų spalva. Gyvenamosioms patalpoms geriau rinktis kaitinamąsias lemputes, halogeninius šviestuvus.

Tačiau blogai ne tik šviesos trūkumas, bet ir jo perteklius - jis gali sukelti diskomfortą. Taigi pasistenkite laikytis rekomendacijų. Pavyzdžiui, pietų stalo apšvietimui būtinas bendras šviestuvo galingumas - 100-120 v jam esant virš stalo paviršiaus 75 cm. Poilsio zonoje, skaitymui šviestuvas su bendru 150 v galingumu įrengiamas 120-140 cm atstumu nuo grindų. Lempas ant tualetinių staliukų pageidautina įrengti ne žemiau kaip 40 cm nuo stalo paviršiaus, o lempos galingumas turėtų būti 80-100 v.

Virtuvėje, be bendro apšvietimo, būtina įrengti lempas ties darbo paviršiumi maisto gaminimo zonoje. Čia tinka liuminescencinės lempos, pritvirtintos prie baldų. Vonios kambaryje geriau naudoti lempas abejose veidrodžio pusėse arba centre.

Dabar apie pačių šviestuvų dizainą. Jie turi atitikti baldus ir kitus interjero elementus. Jei vienoje patalpoje yra keli šviestuvų tipai - lubų, bra, toršeras - pirkite vieno stiliaus ir dizaino.
Rinkdamiesi šviestuvą, atsižvelkite ir į šviesos kryptį priklausomai nuo šviestuvo pozicijos ir formos, tai, ar jis perregimas, ar praleidžia šviesą. Naudokitės dekoratyvinėmis šviesos savybėmis kurdami interjerą.

Esti įvairūs būdai, kaip panaudoti šviesą kuriant interjerą - atskirų objektų apšvietimas, paslėptas lubų apšvietimas, šviesos efektai. Negalima pamiršti ir to, kad šviestuvus reikia parinkti atitinkančius bendrą buto dizainą, proporcingus patalpos gabaritams, lubų aukščiui. Taigi dideli šviestuvai tiks aukštoms patalpoms.

Žemuose kambariuose labiau tinka lėkštės formos lubų šviestuvai, sieniniai šviestuvai. Papildomo apšvietimo reikia paveikslams, užuolaidoms, veidrodžiams. Tam tinka halogeniniai šviestuvai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis