Kada neverta patiems daryti remonto namuose

Žmonės, kurie įsigijo naujus namus ir ruošiasi pradėti juos dekoruoti, dažnai girdi patarimą, kad tai gali padaryti ir be profesionalų pagalbos. Ar verta pasikliauti šiuo patarimu? Kokie yra savarankiško namų dekoravimo pliusai ir minusai?

Atrodytų, kad protingiausias atsakymas į pirmąjį klausimą būtų „nedarykite to, jei neturite patirties, įgūdžių ir įrankių“. Tačiau realybėje egzistuoja ne tik juoda ir balta spalvos. Įrankių galima pasiskolinti, o informacijos pasiieškoti internete, knygose ir žurnaluose.

Pagrindinis dalykas, kuris daugeliui pakiša koją, yra tiesiog laiko trūkumas. Nesvarbu, kad esate labai nagingas ir turite patirties, dekoravimo projektai užima daug laiko. Pakalbėkite su draugais, ir išgirsite daug istorijų apie tai, kaip jie, grįžę po darbų, iki išnaktų ir savaitgaliais dažydavo sienas, ir vis tiek užtruko kur kas ilgiau, nei planavo. Ar savarankiško namų dekoravimo privalumai nusveria šią potencialiai didžiulę laiko investiciją?

Žinoma, pagrindinis savarankiškų darbų privalumas yra tas, kad sutaupysite pinigų. Norite smarkiai sutaupyti? Darykite pats! Šis patarimas pasiteisina tik tuo atveju, jei per remontus nenukenčia jūsų karjera ir atlyginimas, nes priešingu atveju verčiau samdyti specialistą. Bet tokia situacija yra labiau išimtis, nei taisyklė. Daugelis namų ir butų savininkų, kurie žino, ką daro, ir turi tam laiko, gali sutaupyti tikrai nemažą sumą.

Kitas didelis privalumas, į kurį dažnas neatkreipia dėmesio, yra tai, kad savo rankomis atliktas darbas suteikia labai daug džiaugsmo. Šeimininkai, kurie ką tik pasidarė remontą, turi priežastį didžiuotis, bet tie, kurie pasako draugams, kad viską atliko savo rankomis, dar labiau didžiuojasi savimi.

Savarankiška veikla turi ir minusų, kurių didžiausias yra laikas. Beveik visi „Pasidaryk pats“ projektai užtrunka kur kas ilgiau, nei samdant darbininkus. Jei projektas didelis, laiko skirtumas gali būti itin žymus. Remontas gali užtrukti ne savaitę, bet tęstis mėnesių mėnesius. Jei nesate pasiruošę tiek laiko gyventi tarp dėžių ir dulkių, samdykite profesionalus. Smulkesnius darbus galite atlikti pats, bet didesnius patikėkite darbininkams.

Dar vienas minusas yra saugumas. Net patyrę darbininkai patiria traumų, ką jau kalbėti apie naujakurius, kurie neturi laiko pasidomėti atsargumo priemonėmis. Jei patingėsite paruošti sieną dažymui, gausite nedailų rezultatą, bet jei nesate tikras, kaip pakeisti elektros instaliaciją, namuose gali kilti gaisras. Be to, nepamirškite, kad kai kuriems projektams atlikti reikia gauti leidimą, o to nepadarius jūsų darbai gali būti nutraukti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis