Grįžus namo pasitinka patogus prieškambaris

Prieškambaris – labai svarbi namo ar buto dalis. Nuo jo priklauso ne tik, kokį pirmąjį įspūdį susidarys apie jūsų namus svečiai, bet ir jūsų nuotaika, kai grįžtate į namus po darbo.

Gaila, tačiau dažniausiai prieškambaris būna nedidelė patalpa, o durys, vedančios į kitus kambarius, nišos ir kampai situacijos negerina. Dažnai prieškambaris būna užgriozdintas spintomis, antresolėmis, kurios ir taip sumažina erdvę, susiaurina praėjimą.

Kitais žodžiais tariant, prieškambaris – dažniausiai ne pati idealiausia patalpa, ir kad ji taptų stilinga, reikia parinkti tinkamas medžiagas, baldus, apšvietimą. Pabandysime patarti, kaip tai padaryti.

Apdailos medžiagos

Prieškambario apdailos medžiagos, kaip ir bet kokios kitos patalpos, turi būti ir estetiškos ir funkcionalios.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį į grindis, juk būtent prieškambaryje jos labiausiai purvinasi, o nuo to priklauso ir kitų kambarių švara bei pačių šeimininkų sveikata. Lengviausia valyti linoleumo bei plytelių grindis.

Shutterstock nuotr.

Prieškambario sienos gali būti dekoruotos skirtingomis medžiagomis. Galima išklijuoti tapetais, apmušti audiniu ar apkalti lentelėmis. Geriausia, kai sienos taip pat lengvai valomos ar plaunamos. Tarp kitko, durys iš prieškambario į kitus kambarius nekris taip į akis, jei bus padengtos ta pačia medžiaga kaip sienos.

Vertikalių juostų, šiltų tonų spalvų tapetai gali „paaukštinti“ lubas. Tą patį efektą galima pasiekti įrengus veidrodines lubas ar paprasčiausiai nudažius jas baltai. Antresolės taip pat turėtų būti šviesių tonų.

Jei lubos per aukštos ir atrodo neproporcingai, galima įrengti pakabinamas lubas. Renkantis spalvas, svarbu nepamiršti, kad prieškambaryje dažniausiai būna tamsoka, ir rinktis šviesias spalvas.

Shutterstock nuotr.

Atkreipkite dėmesį į buto duris. Geros durys ne tik sulaiko šaltį, triukšmą, bet ir apsaugo nuo įsilaužimo. Todėl reikėtų rinktis kokybiškas ir negailėti pinigų.

Prieškambario baldai

Iš vienos pusės, prieškambaryje norisi išnaudoti kiekvieną erdvės centimetrą, iš kitos – neperkrauti jo baldais. Kaip tai suderinti? Pasvarstykime, kas turėtų būti prieškambaryje.

Pirmiausia, rūbų spinta, geriausia – spinta su slankiojančiomis durimis. Galima pastatyti ir papildomą stovą-pakabą rūbams ir galvos apdangalams, tačiau jei jūsų rūbai ir aksesuarai kabės matomoje vietoje, tai neatrodys estetiškai.

Shutterstock nuotr.

Netgi jei jūsų prieškambaris labai mažas, galima įrengti siaurą sieninę spintą iki pat lubų, skersinius rūbams kabinti įrengiant išilgai palei užpakalinę sieną. Viršutinėje spintos dalyje galima įrengti lentynas, o apatinėje – batų dėžę.

Nors vienerios durys turėtų būti veidrodinės – taip jūs galėsite save matyti visu ūgiu, o patalpa atrodys didesnė.

Veidrodį reikėtų pakabinti ir ant priešingos sienos, jei jis bus gražiai įrėmintas, su lentynėle, tai bus idealus sprendimas prieškambariui.

Shutterstock nuotr.

Gerai, jei prieškambaryje įmanoma rasti vietos dulkių siurbliui, valymo įrankiams. Naudingos ir įvairios dėžutės ar kišenėlės smulkmenoms: raktams, segtukams, batų priežiūros priemonėms. Tačiau geriau, kad jos nesimatytų, būtų paslėptos spintoje ar stalčiukuose.

Prieškambaryje būtų gerai, jei būtų kur prisėsti. Jei jau visiškai nelieka vietos, galima pritvirtinti atlenkiamą nuo sienos kėdutę. 

Paprastų daugiabučių prieškambariuose, aišku, langų nebūna, todėl reikėtų parinkti tinkamą apšvietimą.

Shutterstock nuotr.

Jei prieškambaris mažas, pakanka vieno šviestuvo. Didesnėje patalpoje reikėtų dviejų ar trijų, tačiau jie turi derėti tarpusavyje. Veidrodį reikėtų apšviesti papildomai.

Pagal galimybes reikėtų numatyti apšvietimą ir spintoje, patogu, jei šviesa įsijungia tik atidarius spintos duris. Galima ir pačiame prieškambaryje įrengti automatiškai įsijungiančius ir išsijungiančius šviestuvus.

Shutterstock nuotr.

Mielos smulkmenos

Laikrodis – būtinas atributas prieškambaryje. Svarbu, kad jis nekabėtų šalia įėjimo durų.

Paveikslai, nuotraukos puikiai tiktų prieškambariui, tik geriau pozityvūs, nuotaikingi Tinka paveikslai ar nuotraukos su gėlėmis, natiurmortai, peizažai ar gražūs portretai. Pagal Feng-šui neigiamą energiją skleidžia abstraktūs piešiniai, taip pat vaizduojantys prievartos scenas, mirusius gyvūnus ar žmones, niūrūs peizažai. Geriau tokių paveikslų nekabinti.

Shutterstock nuotr.

Jei norisi prieškambaryje kambarinių gėlių, reikėtų rinktis tas, kurios pakenčia pavėsį – filodendrus, araukarijas, sanseverijas, paparčius, japoninę fatsiją ir t.t. Nors dauguma gėlininkų nerekomenduoja auginti gėlių prieškambaryje, juk ten mažai saulės šviesos, dažni skersvėjai.

Prieškambaryje neapsieisite be kilimėlio prie įėjimo durų. Reikėtų rinktis daug priežiūros nereikalaujantį, lengvai skalbiamą kilimėlį.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis