3 patarimai, kaip įrengti vaiko kambarį

Architektų ir interjero dizainerių pasiūlymai bei dekoro idėjos, kaip įrengti patogų ir jaukų kambarį darželinukui ar paaugliui.

IDĖJA NR 1

Projekto autorius – dizaineris Jonas Apanavičius, www.in-design.lt.

Maždaug 15 m2 ploto patalpoje įrengtas vaiko kambarys buvo projektuojamas galvojant apie ateitį. Nors šiuo metu čia įsikūręs vos trejų sulaukęs darželinukas, dizaineris stengėsi, kad kambario baldai, spalvos ir dizaino sprendimai neatsibostų ir po penkerių metų. Dėl šios priežasties dizaineris Jonas Apanavičius parinkto neutralų sienų koloritą – jos išdažytos šviesiu, beveik baltu atspalviu, tik viena siena išryškinta tamsesnio pilkšvai violetinio atspalvio dažais. Vienspalvių sienų monotoniją padėjo išskaidyti originalūs dizainerio sukurti ir pagal individualų užsakymą pagaminti sienų lipdukai su stilizuotu miško motyvu – šis neerzinantis raštas tinka tiek darželinuko, tiek ir vyresnio vaiko kambariui dekoruoti. Baldų fasadai taip pat pagaminti iš šviesių – rusvo ir balto atspalvio plokščių, todėl harmoningai įsilieja į švelnią pastelinę spalvinę gamą. Palei ilgąją kambario sieną įkomponuoti korpusiniai baldai logiškai susieti į vientisą konstrukciją: drabužių spinta pareina į ilgą spintelę su uždarų pakabinamų lentynų juosta, ir baigiasi statmenai pastatytu mobiliu rašomuoju stalu.

(A.Narmonto nuotr.)
Vienspalvių pastelinių tonų vaiko kambario sienų monotoniją padėjo išskaidyti originalūs dizainerio sukurti ir pagal individualų užsakymą pagaminti sienų lipdukai su stilizuotu miško motyvu, padedančiu sukurti ramią, atpalaiduojamą nuotaiką.

Lovos konstrukcijoje suprojektuota keletas uždarų skyrelių, kuriuose vaikui patogu laikyti įvairius daiktus.

(A.Narmonto nuotr.)
"Mano namai"
Rašomasis stalas gali judėti palei ilgąją sieną pirmyn ir atgal, todėl prie jo galima sėdėti iš abiejų pusių.

(A.Narmonto nuotr.)
"Mano namai"
Šoninėje rašomojo stalo plokštumoje suformuotose nišose galima susidėti knygeles ir kitokius daiktus – tai ypač patogu, kol mažylis dar nepasiekia aukštų lentynų.

(A.Narmonto nuotr.)
"Mano namai"

IDĖJA NR 2

Projekto autorė – architektė Justė Žibūdienė, www.toota.lt.

Dviejų ikimokyklinukų kambarys suprojektuotas nedidelėje, vos 9 m2 patalpoje. Norėdama išsaugoti kuo daugiau laisvos vietos, kur abu pametinukai galėtų laisvai žaisti, kambariui apstatyti architektė Justė Žibūdienė išrinko tik svarbiausius baldus – palei sieną pastatyta Justės suprojektuota originali lova su ištraukiamu papildomu čiužiniu, greta jos – komoda vaikų drabužėliams sudėti. Viršuje per visą sieną tęsiasi tokio paties dizaino atvira lentyna, vizualiai pažeminanti aukštesnes už standartinio kambario sienas ir suteikianti kambariui jaukumo. Kitoje kambario pusėje, palei langus – žaidimų zona, kurioje įkomponuoti lengvi ir žaismingi plastikiniai vaikiški baldai. Nedidelio kambario sienas architektė pasiūlė dažyti pasteline spalva – spalvinis erdvės akcentas atitenka ryškiems žalio kolorito baldams, o ramus sienų fonas padeda išsaugoti spalvinę erdvės pusiausvyrą. Tačiau norėdama sukurti linksmą ir žaismingą nuotaiką, architektė papuošė sienas smagiais piešinukais.

(A.Narmonto nuotr.)
"Mano namai"
Žaismingumo kambariui suteikia sienų piešiniai: architektė pasinaudojo smagių dailininkės Lukos (www.luk.lt) sukurtų piešinukų trafaretais – tereikėjo juos tik perkelti ant sienos ir nuspalvinti.

(A.Narmonto nuotr.)
"Mano namai"
Norėdama išsaugoti kuo daugiau laisvos erdvės, Justė suprojektavo lovą su išstumiamu papildomu čiužiniu – dieną jį galima sustumti, tad kambaryje atsiranda vietos žaisti.

"Mano namai"
Grafiški nespalvoti sienų piešiniai dera prie panašios stilistikos užuolaidų piešinio su miesto motyvu, kurio formas atkartoja ir lovos užtvarėlė.

"Mano namai"
IDĖJA NR 3

Norėdama sukurti jaunatviškos ir žaismingos erdvės įspūdį, šiai sienai dekoruoti Audronė Litinskienė pritaikė neįprastą vaiko kambariui apdailos medžiagą – originalias keramines plyteles su spalvingais grafičio motyvais.

"Mano namai"
Erdvus daugiau nei 25 m2 ploto kambarys su dideliu langu per visą sieną suprojektuotas atsižvelgiant į čia įsikūrusio paauglio vaikino pomėgius ir gyvenimo būdą. Sienos dekoruoti pasirinktas vyraujantis baltas atspalvis – juo nudažytos beveik visos sienos, išskyrus pagrindinę sieną. Norėdama sukurti jaunatviškos ir žaismingos erdvės įspūdį, šiai sienai dekoruoti Audronė Litinskienė pritaikė neįprastą vaiko kambariui apdailos medžiagą – originalias keramines plyteles su spalvingais grafičio motyvais. Šioje sienoje dekoratorė suprojektavo keletą nevienodų formų, atsitiktine tvarka išdėliotų, skirtingai dekoruotų nišų, kurios ne tik atstoja lentynėles, bet ir suteikia erdvei žaismingumo bei dinamikos.
Kitoje kambario pusėje vyrauja ramesnė spalvinė gama – baltos sienos plokštumą skaido ryškiai raudonas suoliukas, nespalvota kambario šeimininko vaikystės nuotaika bei žaisminga kaligrafinio rašto tapeto juosta. Šią grafišką raštų kompoziciją papildo juodai balta dryžuota užuolaida, slepianti nišoje suprojektuotą patogią drabužinę.

"Mano namai"
Baltą sienos plokštuma paįvairina ryškūs akcentai – raudonas suoliukas, kaligrafinių raštų tapetų juosta, dryžuota užuolaida.

"Mano namai"
Palei didelį langą pastatytas rašomasis stalas – ne tik stilingas, bet ir praktiškas bei patogus.

"Mano namai"
Paauglio kambaryje vyrauja vyriškai pilkšvai melsvas koloritas, kurį papildo įvairūs ryškūs gelsvi, žali, raudoni atspalviai.

Nuotraukos - A.Narmonto

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis