Pavasarinis namų tvarkymas be chemijos

Pavasarinis namų tvarkymas neretai tampa kančia. Įvairios dėmės, paviršių pažeidimai, rodos, panaikinami tik naudojant valiklius, kuriuose pilna chemijos. Visgi yra ir kitas, ekologiškesnis, kelias. Norint sutaupyti pinigų patartina namų valymui naudoti actą, sodą, druską ir citrinų sultis. O, kad besitvarkant lydėtų malonus aromatas, į verdantį puodą užtenka įmesti obuolį ir cinamono lazdelę. 

Actas – langų, plytelių bei grindų valymui

Actas yra vienas populiariausių pasaulyje universalių ekologiškų valiklių. Pats geriausias langų valiklis  vanduo su šlakeliu acto. Langus tereikia nuplauti šiuo skiediniu ir nuvalyti šiurkščia medžiagos skiaute (pavyzdžiui, senu kilpiniu rankšluuosčiu arba sulamdytu popieriumi). Jei norite gaivaus kvapo – galite įspausti citrinos sulčių ar įlašinti porą lašų eterinio aliejaus.

Praskiestas actas puikiai nuvalys medinį parketą, plyteles, kilimų dėmes, židinio koklius, dušo užuolaidas, baldų apmušalus, čiužinius, medinius baldus (maišant su alyvuogių aliejumi), stiklo dirbinius.

Dauguma žmonių, pamatę nešvarias keramines plyteles ar jų tarpų glaistą, griebiasi baliklio. Tačiau actas ne tik efektyviai nuvalo ir išbalina plyteles bei jų tarpus. Virtuvėje ar vonioje tiesiog apipurškite neskiestu actu plyteles bei jų tarpus ir palikite įsigerti mažiausiai vieną valandą. Po to nušveiskite paviršių kempine.

Druska  kilimams šveisti

Ant kilimo atsirado dėmių? Lygiomis dalimis sumaišykite druskos, acto ir borakso tirpalo, užpilkite mišinio ant dėmės ir palikite išdžiūti. Plaunant indus, visiškai pakanka sodos, druskos ir acto. Soda pašalins riebalus, nemalonius kvapus, nepaliks dėmių ant stiklo indų. Stiklinius indus taip pat galite plauti actu. Jis šalina riebalus. Rupi druska pasitarnaus kaip „šveistukas“.

Citrina – gaiviems namų kvapams

Citrina – puiki priemonė blogiems virtuvės kvapams (degėsių ar stipraus maisto kvapui) naikinti. Tai padaryti labai paprasta. Supjaustykite citriną, suberkite juos į metalinį indą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Pasklidęs aromatas akimirksniu panaikins nemalonius kvapus.

Prasti kvapai neaplenkia ir mikrobangų krosnelės, todėl citrina gali pagelbėti ir čia. Pripildykite stiklinę lygiomis dalimis vandens ir citrinų sulčių ir įpilkite šaukštelį acto. Stiklinę su gautu mišiniu įdėkite į mikrobangų krosnelę, nustatykite aukščiausią temperatūrą ir 5 minutes. Pasibaigus laikui, atsargiai ištraukite stiklinę, o krosnelės sieneles nuvalykite sausu audiniu.

Soda  orkaitės atnaujinimui

Norėdami iš pagrindų išvalyti orkaitę, imkitės to vakare. Orkaitės dugną apiberkite sodos sluoksniu, pastarąjį apipurkškite vandeniu (bet neužtvindykite). Vandenį purkškite dar kelis kartus, kai soda išdžius. Palikite nakčiai. Ryte nešvarumai nusivalys kartu su soda be didesnių pastangų.
Sodos ir vandens pasta nuvalysite daugelį nešvarumų. Prieš valant, juos galite „atmirkyti“ pabraukydami karštame vandenyje sudrėkinta kempine.Soda  labai geras kvapo absorbentas, tiesiog padėkite sodos dėžutę šaldytuve ar spintelėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis