Ateities darbo vietos dizainas

Trečiakursė Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentė Živilė Markevičiūtė nugalėjo dizaino konkurse „Ateities darbo vieta“ ir savo idėją pavers realybe. Jos darbas pasižymėjo kompaktiškumu, praktiškumu ir netikėta konstrukcija – darbo stalą kartu su kėde galima nesunkiai sulankstyti ir perkelti į kitą vietą. Būtent todėl, pasak jos, ši mobili darbo vieta buvo pavadinta „Sakvojaž“.

Ką pačiai laimėtojai reiškia pelnytas įvertinimas ir kodėl „Ateities darbo vietą“ ji įsivaizduoja būtent taip, teiraujamės pačios idėjos autorės.

Kaip kilo mintis sukurti „Sakvojaž“?

– Vos išgirdusi konkurso pavadinimą – iškart pagalvojau, kad tai turi būti kažkas mažo ir lengvo, kad darbuotojas nebūtų įpareigotas likti vienoje patalpoje. Kartu su dėstytoja Rasa Mazuriene ėmėme vystyti sumanymą, kad konstrukcija galėtų susilankstyti į, pavyzdžiui, lagaminą. Tada ėmiausi konkrečių detalių – stalo kojų, kėdės ir kt.

Kaip ruošeisi dalyvavimui konkurse?

– Aplinkoje, kuriai kūriau interjerą, dirba individualistai, tad stengiausi perprasti šią erdvę. Žinoma, bendra erdvė yra palanki tuo, kad galima visiems kartu dalintis mintimis ir lengvai bendradarbiauti. Vis dėlto susidariau įspūdį, kad visi čia labiau linkę turėti savo asmeninę darbo vietą.

Ar tavo sukurtas „Sakvojaž“ galėtų būti pritaikomas tradiciniame biure?

– Manau, kad toks stalas gali būti daug kur pritaikomas – tai yra interjero visumos ir pasirinkimo klausimas.

Konkurso Ateities darbo vieta darbų ekspozicija
Konkurso Ateities darbo vieta darbų ekspozicija
Organizatorių nuotr.

Šiemet planuoji baigti studijas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje. Kokia situacija Lietuvoje pasitinka darbą susirasti norinčius jaunuosius dizainerius?

– Manau, kad visų sričių jauniems specialistams pradžioje nebūna lengva – tai galioja teisininkams, dizaineriams, ekonomistams ir visiems kitiems. Lengviau yra tiems, kurie mokosi tai, ką mėgsta, ir kuriems jų veikla teikia malonumą. Paprasčiau yra tiems, kurie pasirinkta sritimi domisi su entuziazmu. Tada ir Lietuvoje paprasčiau ieškoti galimybių, ir į užsienį dairomasi mažiau. Šiuo atžvilgiu būsimi dizaino specialistai nėra išimtis. Svarbu, kad pats žmogus turėtų daugiau noro – domėtis, ieškoti ir t.t.

O kuo domiesi pati ir su kokia dizaino sritimi labiausiai norėtum sieti savo ateitį? Esi numačiusi kryptį ar specializaciją?

– Visada maniau, kad mano sritis ir yra pasirinkta interjero dizaino studijų kryptis. Tačiau viskas netikėtai pasisuko ir aš supratau, kad mane labai domina produktų dizainas. Pastebėjau, kad kuriant interjerus mane ėmė labai „kabinti“ atskirų detalių – baldų, šviestuvų projektavimo darbai. Gali būti, kad laimėjimas konkurse dar labiau paskatins gilintis į šią sritį.

Ar jau galėtum kažkaip nupasakoti, koks stilius vyrauja tavo kuriamuose interjeruose ar jo detalėse?

– Negalėčiau pati apibūdinti, bet iš grupės draugų ir aplinkinių pasitaiko išgirsti, kad „čia tavo stiliaus darbas“. Ir „Sakvojaž“ sulaukė komentarų, kad yra labai „živiliškas“. Man pačiai apie savo braižą spręsti yra sunku, bet yra smagu, kad žmonės pastebi jį egzistuojant, o įmonė „Ergolain“ padės įgyvendinti mano svajonę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis