Nuraudę Naujosios Akmenės stogai

Smagu, kai įvažiavus į miestą, pasitinka graži miesto panorama: tvarkingas senamiestis, bažnyčios bokštas, nutiestos gatvės ir sutvarkyta aplinka. Dažniausiai visų akys krypsta į ryškius namų stogus, kurie miesto panoramoje išsidėlioja tarytum mozaika. Jei langai yra namo akys, tai stogas – tarytum madinga skrybėlaitė damai: sutikite, tereikia pakeisti namo stogą ir namas atrodo lyg naujas.

Naujaisiais „Eternit“ stogais pasipuošė ir Naujosios Akmenės senamiesčio gyvenamieji namai, kuriems per 50 metų. 2012 metais, siekiant sumažinti suvartojamas energijos sąnaudas, buvo renovuojami daugiabučiai – iš 64 namų Lietuvoje net 29 renovuoti Naujojoje Akmenėje.

Prie renovacijos prisidėję statybų bendrovės tikina, jog norėjosi matyti savo miestą gražų, o juk senamiestis – miesto vizitinė kortelė. Kažkada Naująją Akmenę puošę gyvenamieji pastatai tapo pilki, nublukusiais, o kai kuriais atvejais ir kiaurais stogais.

1958 metais statytų namų stogus puošė čerpiniai stogai, kurie prieš 30 metų buvo pakeisti į asbesto šiferį. Kaip žinia, šiuo metu asbestas yra pripažinta neekologiška ir žmonių sveikatai kenksminga medžiaga, kurią reikėtų nedelsiant keisti. Juolab, kad daugiabučių stogo dangos jau buvo pradėję trupėti, apsamanoję, o medinės konstrukcijos vietomis supuvusios.

„Miesto daugiabučių stogų danga vietomis tapo avarinės būklės“, – pasakoja Benediktas Balkauskas, VšĮ „Akmenės būstas“ statybos projektų vadovas. – „Naujosios Akmenės daugiabučių stogus reikėjo renovuoti bet kokiu atveju, ne tik siekiant tausoti energiją ar pagražinti miesto veidą.“

Statant naują namą, stogo dangą galima pasirinkti iš įvairiausių spalvų ir tipų. Tuo tarpu senų namų renovacija reikalauja daugiau atidumo. Renovuojant senamiesčio pastatus reikia išlaikyti ir jų autentiškumą – atkurti tas pačias spalvas ir formas, kurios ilgą laiką puošė miestą.

Renovuojant Naujosios Akmenės daugiabučius buvo pasirinkti „Eternit“ banguoti lakštai „Klasika M“ – klasikinės raudonos spalvos, puikiai derantys ant vidutinio ploto, šlaitinių stogų. Kadangi iš pradžių Naujosios Akmenės daugiabučiai buvo kūrenami ir šildomi krosnimis, ant stogų gausu išsikišusių kaminų, kuriuos renovuojant reikėjo iškelti ir sutvarkyti. Tiesa, daugelis kaminų jau buvo nugriauti dėl saugumo. Šalia kaminų esančios palėpės buvo renovuotos cementinėmis dailylentėmis „Cedral“, kurios savo išvaizda primena medines dailylentes, tačiau turi visai kitą sudėtį. Jos nepūna ir nereikalauja nuolatinio perdažymo.

Renkantis stogo dangą ir dailylentes buvo svarbu ne tik autentika, bet ilgaamžiškumas ir patikimumas – teisingai prižiūrimas toks stogas tarnaus dar 50 metų. Be to, gyvenant ir dirbant Naujojoje Akmenėje būtų keista renovuojant namus nepasinaudoti šalia esančios stogų dangos gamintojos „Eternit“ kokybiškais gaminiais.

Užsakymo nr.: PT_61146729

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis