Kaip namuose atrasti vidinę ramybę?

Nuolat gyvenant nuolatinėje įtampoje svarbu į kokią erdvę grįžtame po dienos darbų. Tam, kad atitrūkti nuo streso, keliamų rūpesčių derėtų apgalvoti spalvas, šviesos šaltinių internsyvumą bei detalių santykių namuose.

Šviesa, spalvos, detalių santykis

Interjero dizainerė Renata Mockutė mano, jog svarbiausia ieškant vidinės ramybės namuose yra svarbiausi supantys žmonės. Tačiau kalbant apie interjerą – turi būti visuma, juntama harmonija.

Šį pojūtį gali sukurti estetiniai pasirinkimai. Visų pirma – šviesa. Norintiems, kad į namus patektų daugiau saulės spindulių vertėtų rinktis didelius langus, o jei norima daugiau meditacinės aplinkos - vertėtų susikurti prieblandą.

Kuriant namus, verta apgalvoti, kad nebūtų per daug detalių, stilių įvairovės, anot R. Mockutės, kad būtų kuo kvėpuoti.

Kitas aspektas – pasirinktos spalvos. Žmones teigiamai veikia balta, šviesūs atspalviai, minimalūs spalvų kontrastai, žemės tonų susidūrimai su balta spalva.

Spalvos

Kaip teigė R. Mockutė vienas svarbiausių dalykų namuose – sienų spalva. Remiantis spalvų psichologija, būste geriausia rinktis:

Baltą – tyra, gryna, šviesi, šalta;

Geltoną – šilta, džiugi, šviesi, linksma, švelni, liguista. Tai yra dėmesio traukos spalva, sukurianti kontrastą su šviesiai mėlyna ir violetinė, tačiau retkarčiais jis gali būti per ryškus. Raminantį poveikį suteikia geltonos maišymas su blyškia mėlyna, indigo, rausvai pilka, ruda.

Mėlyną – rami, tyra, gryna, šalta, melancholiška, slegianti. Ši spalva veikia harmoningai, jei yra derinama su rožine, rausvai violetine, ruda, alyvų garstyčių spalva.

Žalią – rami, natūrali, šviežia, gaivinanti, šalta. Norint susikurti meditacinę aplinką, turėtų padėti žalios ir rausvai pilkos, tamsiai rudos, sodrios violetinės simbiozė.

Rožinę – švelni, raminanti, moteriška, romantiška, linksma, saldi, liguista.

Balta spalva

Balta spalva yra puikus dekoravimo pasirinkimas – daiktai jos fone atrodo lengvesni ir didesni. Slogią aplinką balti potėpiai pavers malonesne, tačiau su ja reikia elgtis gan atsargiai – ji taip pat gali sukurti šaltą, bedvasę, nepatrauklią aplinką.

Ta pati balta spalva yra skirstoma į daugybę kategorijų, pagal sudėtį – į šiltas ir šaltas. Kadangi ji ypač populiari, išlošite ir finansiniu atžvilgiu – dažai atsieis pigiau. Visgi joje esantis mėlynas atspalvis, suteikia šalčio ir griežtumo, be to, ji paaštrina vaizdą ir išryškina dizaino bei kokybės klaidas, purvą ir apgadinimus.

Dėl to geriau geriau rinktis baltos spalvos tonus, kuriuose yra truputėlis raudonos, geltonos ir rudos atspalvius. Sukuriamas ramesnis tonas, kuris sušvelnina kampus, geriau dera prie baldų, neerzina akies ir sukuria harmoningą atmosferą.

Balta su žaliu atspalviu atpalaiduoja, tačiau gali atrodyti šaltai, nesvetingai ir priminti ligoninę.

Ramybės dvasia

Mėlynos ir žalios, žemės pigmentų pagrindu išgautos spalvos yra ne tik šiltos, bet ir sukuriančios ramybę. Ypač patartina kreidą primenančiais, tarsi padūmavusiais mėlynais ir žaliais, nepernelyg šviesiais tonais kurti ramią aplinką.

Tai tinka ieškant dvasinės pusiausvyros butuose, tačiau gali padėti ir kuriant didingesnę aplinką. Tokiuose atspalviuose gali išryškėti kilimai, paveikslai, dekoruoti baldai.

Tiesa, svarbu, kad prislopintiems mėlyniems ir žaliems tonams būtina erdvė, todėl neperkraukite interjero, o baldus statkite atokiau vieną nuo kito. Taip pat interjerui norint suteikti švelnumui, būtų geriau naudoti ne žaliuzes, o užuolaidas. Mėlyna naktį virsta žalia, tad vėsesnio klimato juostoje ją galima sušildyti šiltomis spalvomis.

Harmoningas sambūvis

Stengiantis išvengti monotonijos, mėlynų ir žalių tonų paletę galima pagyvinti tarpusavyje derančiomis spalvomis.

Žemės spalvos: žemės rudumo, ochros ir oranžiniai baldai, grindys, baldų užvalkalai sušvelnins mėlynų tonų šaltumą.

Raudona su mėlyna naudojama įvairių ornamentų kūrimui. Ji suteikia gyvumo, brandumo, solidumo. Be to, nekontrastuoja ir nesukuria konflikto buityje.

Rožinė suteikia interjerui moteriško švelnumo. Verta priderinti ir audinių tekstūrą – minkšti, pavyzdžiui, šilkas, aksomas, kašmyras, sušvelnins iš pažiūros šiurkščios struktūros kilimus, grindus, galbūt net kai kuriuos pagalvėlių užvalkalus.

Nuotaiką pakelti gali pavykti grynesniais mėlynais ir žaliais tonais, be priemaišų. Prioritetas tokioms spalvoms gali būti teikiamas renkantis plyteles, baldų aplvakalus. O juodi lakuoti baldai ir aksesuarai, medžio ir metalo paviršiai gražiai atrodo mėlyname fone. Ypač išryškėja ornamentai iš metalo ir medžio.

Į šiuos patarimus vertėtų atkreipti dėmesį ne tik kuriant interjerą, bet ir apgalvojant savo meditacinę aplinką, kurioje būtų galima tiesiog ramiai pasėdėti ir išgirsti savo tikrąsias mintis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis