4 populiariausios pavasario gėlės

Pavasarinės gėlės yra pačios gražiausios ir kvapniausios. Besikeičiant sezonui, jos turi didelį poveikį augalų ir gyvūnų gyvenimui. Kartu – tai idealus supančios aplinkos, savo kiemo ar namų, atnaujinimo būdas.

Daug skirtingų rūšių pavasarinių gėlių išauga iš svogūnėlių. Dažnai žmonės nepastebi itin mažų ir gražių gėlių, kurios parodo naujojo sezono pradžią. Tik žmogus su akylesne akimi gali pastebėti ne tik tulpes ar hiacintus, bet ir žibuokles ar krokus.


Keturios populiariausios pavasarinės gėlės


Tulpės – tai be jokios abejonės pati populiariausia pavasarinė gėlė. Ji yra lelijinių šeimos atstovė. Dažniausiai 15–60 centimetrų aukščio. Lapų nedaug, priklausomai nuo rūšies – nuo dviejų iki šešių. Jie pailgi ir simetriški. Žiedai pavieniai, tačiau retkarčiais pasitaiko ir po kelerius ant vieno stiebelio. Žiedo forma primena varpelį. Būna įvairių spalvų, tuščiaviduriai arba pilnaviduriai, dažniausiai maloniai kvepiančios gėlės. Žydi balandžio ir gegužės mėnesiais. Svogūnėlius reikia susodinti rudenį, nes jų dygimas vyksta vėsiu oru.


Narcizai – taip pat labai populiari gėlė. Narcizai amarilinių šeimos gėlės, siekiančios 20–45 centimetrų aukštį. Dažniausiai malonaus kvapo. Stiebai turi vieną arba keletą žiedų, o lapeliai linijiški. Žiedai baltiarba geltoni su ilgomis ir trumpomis karūnėlėmis. Gali būti pavieniai ir kekiniai. Žydi balandžio ir gegužės mėnesiais. Pagal žiedų formą, spalvų kiekį ant stiebo ir kitus požymius, narcizai yra suskirstyti į 11 grupių.


Jurginai – be galo išraiškingos ir įvairiaspalvės gėlės. Nors tai ir ne visai pavasarinė gėlė, tačiau ji privalo būti kiekvieno sode. Suteiks tiek švelnumo, tiek spalvingumo. Jurginas yra astrinių šeimos augalas. Lapai plunksniški, lapeliai dantyti. Žiedai susitelkę dideliuose gniužuluose. Kraštiniai žiedai liežuviški, įvairių spalvų. Viduriniai žiedai

dvilyčiai, vazdiniai, geltoni arba oranžiniai. Žydi nuo liepos iki pat šalnų.


Pavasarinė raktažolė – tai viena iš puošniausių pavasarinių gėlių. Jų aukštis nuo dvidešimt iki trisdešimt centimetrų. Žiedai būna vienspalviai ir margi. Žydi balandį ir gegužę. Jos mėgsta šviesą ar pusiau vėsią vietovę, kur drėgna ir puri dirva. Vienoje vietoje raktažolė gali aukti trejus metus. Dažniausiai auginamos iš sėklų. Tai gali būti tiek vidinė, tiek laukinė gėlė. Jos priskiriamos daugiametėms.


Pavasarinės gėlės – tinkamas būdas atgaivinti sodo teritoriją po ilgos žiemos. Šaltuoju metų laikotarpiu, kuomet žemę gaubia sniegas ir ledas, visiems įgrysta balta spalva. Tad violetinio atspalvio krokai tikrai būtų sodo puošmena. Dažniausiai ankstyvo pavasario gėlės yra sodinamos rudenį. Jos daugiametės, tačiau svogūnėlius reikia iškasti ir persodinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis