Suoliukas po vijokliais

Nieko nėra blogiau, kai gražiame ir išpuoselėtame gėlyne nėra kur prisėsti ir juo pasigėrėti. Pavėsinguose ir jaukiuose sodo kampeliuose labai dera mediniai suoliukai. Svarbu paisyti keleto taisyklių - suoliukas statomas užuovėjoje, pusiau pavėsyje, kad vidurdienį būtų šešėlyje, o ryte ir vakare jį pasiektų švelnūs saulės spinduliai. Suoliuką galima statyti toliau nuo pagrindinio gėlyno ar tako, arba atvirkščiai - gėlyno ar vejos pakraštyje, bet jis visuomet turi į kažką remtis - sieną, gyvatvorę, krūmus ar medžius.

Shutterstock nuotr.

Nieko nėra blogiau, kai gražiame ir išpuoselėtame gėlyne nėra kur prisėsti ir juo pasigėrėti. Pavėsinguose ir jaukiuose sodo kampeliuose labai dera mediniai suoliukai. Svarbu paisyti keleto taisyklių - suoliukas statomas užuovėjoje, pusiau pavėsyje, kad vidurdienį būtų šešėlyje, o ryte ir vakare jį pasiektų švelnūs saulės spinduliai.

Suoliuką galima statyti toliau nuo pagrindinio gėlyno ar tako, arba atvirkščiai - gėlyno ar vejos pakraštyje, bet jis visuomet turi į kažką remtis - sieną, gyvatvorę, krūmus ar medžius. Dažnai suoliukai statomi po pergole, kuri apželdinama vijokliais arba suoliukas apgaubiamas aukšta tankia gyvatvore, sodinami krūmai kvepiančiais žiedais. Suoliukas visuomet geriau atrodys po dideliu medžiu, negu prie namo.

Jeigu vieta drėgna ir retsykiais užmirksta, būtina nukasti viršutinį žemės sluoksnį, įrengti stambios skaldos drenažą ir užpilti smėliu ar akmenukais (tinka ir smulki skaldelė, bet bus nemalonu vaikščioti basomis). Galima pakloti ažūrines betono plyteles (plytelių tarpai užpildomi žeme ir įsėjama žolė) ar plastikinį korį. Svarbiausia, kad paklotas sutvirtintų velėną. Jeigu žemė nėra labai drėgna, o veja jau sužėlusi ir gaila ją draskyti, sutvirtinkite bent tas vietas, kur stovės suoliuko kojos.

Shutterstock nuotr.

Ant suoliuko turi būti patogu sėdėti, todėl prieš pirkdami prisėskite. Ilgam poilsiui, vakaro pašnekesiams pirkite dviejų ar trijų vietų suolą su atkalte, trumpam pasėdėjimui tiks ir be atkaltės. Patogiausia, kai nuo sėdynės iki žemės yra 40-50 cm, sėdynė 50-55 cm pločio, su lengvu nuolydžiu (5-12 laipsnių) į vidų. Atkaltė turi būti išlenkta maždaug 15-40 laipsnių, ji tvirtinama per 16-18 cm nuo sėdynės.

Plastikiniams suoliukams ne vieta stilingame sode. Dirbtinio arba natūralaus akmens suoleliai labiau tinka parkams, didelėms sodyboms. Tokie suoleliai labai populiarūs Anglijoje, Prancūzijoje, Italijoje, ir yra brangūs. Vėsesniu oru - rudenį ar pavasarį, taip pat anksti ryte ant jų šalta ir nemalonu sėdėti. Pas mus praktiškiausi ir patogiausi mediniai (medžio masyvo, impregnuotų rąstelių ar lentų, pinti, šakų ar kelmų) arba medžio ir metalo suoliukai.

Jeigu suoliuką perkate, rinkitės kietmedžio gaminį. Pravartu jį keletą kartų nulakuoti bespalviu laku ar impregnuoti, nebent baldai jau impregnuoti (kai kurios lietuviškos firmos savo gaminius impregnuoja vakuuminiu būdu). Suoliukas turi būti tvirtas, patogus, tinkamai surinktas. Angliško (romantinio) stiliaus soduose, kur daug medžių, kvapniai žydinčių krūmų ir gėlių, labai tinka kalto metalo baldai su medine sėdyne ir atkaltėmis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis