Vandens telkinys – namų pašonėje

Daugelis iš mūsų vasaros poilsiui ieško ramios vietos šalia vandens šaltinio. Tačiau turint šiek tiek vietos sode ar prie namų, dekoratyviniu tvenkinuku galima grožėtis kiekvieną dieną. Kaip namuose įsirengti dekoratyvų vandens telkinį konsultavo kraštovaizdžio dizainerė Goda Characiejienė.

G.Characiejienės nuotr.

Turint gerą projektą, vandens telkinuką galima įsirengti ir patiems. Projekte privalo būti telkinio išmatavimai, gylis, bendras vandens tūris. Pagal šiuos rodmenis reiktų rinktis medžiagas, kuriomis gali būti išklotas telkinys. Iškastą duobę galima padengti smėlio sluoksniu, akmens vata ar specialia minkšta medžiaga. Ant telkinuko dugno reikia iškloti specialią plėvelę, kuri išlygins klostes. Tuomet į dugną galima pilti žvyrą ar smėlį. Telkinuko kraštus patariama sutvirtinti betonu, kuris neleis judėti žvyrui bei prilaikys pačią plėvelę. Paslėpus betoną po akmenukais ar kitomis medžiagomis, galima pilti vandenį.

Vandens telkinys gali ne tik atgaivinti, bet ir padidinti sodą. Pasirinkus tinkamą vandens šaltinį – tvenkinuką, baseinėlį ar upelį galima puikiai atnaujinti savo kiemo vaizdą. Kad tvenkinys būtų puikiai matomas jam patariama parinkti reprezentatyvią vietą. Kuo telkinys yra mažesnis, subtilesnis – tuo arčiau suoliuko, kėdžių turėtų būti – tam, kad būtų galima atsipalaiduoti po dienos darbų.

G.Characiejienės nuotr.

Įvairaus dydžio

Sode galima įrengti įvairiausio dydžio vandens telkinius. Išradingai suprojektuotas dekoratyvinis baseinas gali būti visai mažutis ir tilpti net mažiausiame sode. O maksimalų vandens telkinio dydį dažniausiai nulemia esama vieta ir finansinės galimybės. Vandens dekoratyvumą labai sustiprina tinkamas apšvietimas, apie kurį taip pat būtina apgalvoti projektuojant vandens telkinį sode. Saulės šviesą atspindintis vanduo gražiais mirgesiais džiugina dieną, dirbtinai, tačiau apgalvotai apšviestas sukuria magišką atmosferą naktį.

Užsienyje dabar labai populiarūs šiuolaikiški paprastų geometrinių formų dekoratyviniai baseinai iš akmens bei betono. Pritaikant naujausias technologijas tokį baseiną galima pripildyti iki pat jo kraštų ir išgauti sklidino vandens telkinio efektą. Veidrodiniame vandens paviršiuje galima stebėti dangaus, augalų ar pastatų atspindžius. Šiam efektui išgauti užsienio šalyse dažniausiai įrengiami visai negilūs (maždaug 20–50 cm gylio) dekoratyviniai baseinai, taip taupant medžiagas ir sprendžiant saugumo problemą. Siekiant sukurti gilaus telkinio efektą, dugną galima įrengti iš tamsių medžiagų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis