Balkonų papuošalas – gėlės vazonuose

Įvairiausiomis spalvomis balkonuose žydinčios gėlės džiugina ne tik šeimininkų, bet ir praeivių akis. Augalai balkonui suteikia papildomo jaukumo ir padeda sukurti nedidelį gamtos kampelį.

Pasak gėlių prekyba užsiimančio Miroslavo Kolendos, apželdinant balkonus reikia atkreipti dėmesį į bendrą balkono ir namo vaizdą, sienų spalvą bei apšviestumą. Ypatingai svarbu žinoti, kurioje pusėje yra balkonas. Geriausia vieta gėlėms augti – rytinė arba vakarinė pusė, nes ten dažniausiai būna šviesu, tačiau augalų neperkaitina įkyrūs dienos saulės spinduliai.

Būtina pasirinkti ir tinkamą vazoną bei jo formą. Patraukliai atrodo balkonuose ne stovintis, bet kabantys specialūs krepšeliai arba keraminiai vazonai. Verta įsigyti ne paprastą, o specialų vazoną, kuris turi vandens rezervuarus. Tuomet augalą reiks laistyti rečiau, tačiau žemė neperdžiūs. Augalus tręšti patariama ilgalaikėmis trąšomis arba jų mišiniais, kurie pamažu tirpsta ir užtikrina gėlių maitinimą visą sezoną.

Begonija
Begonija
M.Kolendos nuotr.

Gėlininko Simo Zarecko teigimu, svarbu atsiminti, kad gyva gėlė nėra plastmasės gabalas, tad dėmesio jam reikės skirti bent kas antrą dieną – peržiūrėti žiedus ir palaistyti. Specialisto teigimu, didžiausia klaida, kurią žmonės padaro, pradėję pasiruošimą gėlių sodinimui, yra netinkamai pasirinkti loveliai. Dažniausiai loveliai, kuriais prekiauja populiariausi prekybos centrai ir kuriuos žmonės linkę pirkti yra per maži. Gėlės užauga labai greitai ir jų priežiūra tokiuose loveliuose darosi sunki – jos greitai džiūsta, neturi erdvės augimui, todėl nuskursta.

Ypatingą dėmesį reikia skirti ir lovelių tvirtinimui, jie neturi siūbuoti ar lengvai judintis, vos papūtus stipresniam vėjui. Svarbu parinkti ir tinkamą vietą, nes nuolat lašantis vanduo pažeidžia augalus, tad jeigu gėlių lovelis bus pritaisytas taip, kad ant jo nuo aukščiau esančio kaimynų balkono ar namo kampo, nuolat kapsės vanduo, gėlės supus. Gėlėms geriausia parinkti tokią vietą, kad lietus tiesiogiai jų nepasiektų, nes užteks kelių gausesnių lietaus audrų, kad jos prarastų savo dekoratyvią išvaizdą.

Specialisto teigimu, gėles reikia derinti reikia pagal jų tinkamumą saulei, o ne tik pagal spalvas ar žiedų dydį. Tam tikrų rūšių gėlės ypatingai mėgsta saulę, kitos geriau auga šešėlyje, tad renkantis gėles, svarbu atkreipti dėmesį į jų rūšį.

Pastebima tendencija, kad balkonuose lyderiauja svyrančios pelargonijos ir begonijos bei petunijos, tačiau vis sparčiau populiarėja foniniai augalai, kurie neturi žiedų, tačiau išsiskiria įdomių formų ir spalvų lapais, tad puikiai dera su kitomis gėlėmis. Pavyzdžiui, šalavijas, šlamutis, gebenė.

Bene labiausiai auginti balkone tinkamos gėlės: pelargonija, surfinija,
svyranti lobelija, šlamučiai, raktažolė, begonija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis