Kiliminė danga: ką daryti, norint pasirinkti teisingai

Įsirenginėjant namus ar bandant juos atgaivinti, svarbu tinkamai pasirinkti kiliminę dangą. Juk tai pagrindas, ant kurio kuriasi visos kitos interjero detalės. Danga gali suteikti jaukumo ir šilumos pojūtį, nulemti tai, kaip jausitės namuose – ar juose vyraus prabangos, ar minimalizmo nuotaika. Dėl to prieš apsilankant kiliminių dangų parduotuvėje, reikia atkreipti dėmesį į keletą aspektų. Žinoma, visuomeninėms patalpoms ir namams reikia skirtingų dangų, tačiau yra ir bendrų faktorių, kurie padės nepasiklysti.

Nepakanka remtis dangos išoriniu žavesiu. Juk tai būsto dalis, ant kurios nuolat vyksta judėjimas, veiksmas, tad ji turi būti kuo praktiškesnė ir kokybiškesnė.

Kokybės faktorius

Kokybę galima patikrinti truputį išlenkus – jei iškart matyti pagrindas, danga ilgai nelaikys. Tanki danga yra elastingesnė, atsparesnė mindimui, ilgiau nepraranda grožio. Svarbi ir pluošto sudėtis: poliamido pluoštas nedega, yra stipresnis, atsparesnis trinčiai nei polipropileno, greičiau atsitiesia suspaustas, paslepia dėmes; polipropileno pluoštas jautrus karščiui, lengvai pažeidžiamas, gali keisti spalvą, tačiau ne taip greitai susitepa, galima valyti stipresniais valikliais.

Kontrolės ženklai

Kokybišką dangą žymi Europos kiliminių dangų gamintojų (ETG) kokybės kontrolės ženklas. Šis antspaudas liudija, jog kiliminė danga yra patvari, komfortiška, specialios paskirties. O pirkdami kiliminę dangą, pažymėtą GuT ženklu galite būti tikri, kad joje nėra sveikatai kenksmingų medžiagų – asbesto, pentachlorfenolio, formaldehido, butadiono, pesticidų, be to, nustatyta griežta leistina kvapą skleidžiančių komponentų emisijos riba.

Raštai

Dabartinės kiliminės dangos yra įvairių raštų, daugybės spalvų ir originalių piešinių, todėl ją subtiliai galima priderinti tiek modernaus stiliaus interjere, tiek klasikiniame. Šiuolaikinės mašinos gali pagaminti įvairias kiliminės dangos paviršiaus struktūras, kurios labai praplečia kiliminių dangų raštų ir spalvų pasirinkimą.

Iris nuotr.

Pagrindas

Dažniausiai kiliminėms dangoms naudojami sintetinio džiuto arba veltinio pagrindai. Veltinio pagrindas papildomai suteikia kiliminei dangai minkštumo, padidina jos garso, bei šilumos izoliacines savybes. Danga su sintetinio džiuto pagrindu atspari gniuždymui, todėl tinka patalpoms, kur bus naudojamos kėdės su ratukais. Taip pat šildomoms grindims, nes tokios dangos šilumos pralaidumo koeficientas bus didesnis nei su veltinio pagrindu. Veltinio pagrindas yra brangesnis nei sintetinio džiuto pagrindas. Natūralus džiutas dažniausiai naudojamas vilnonėms dangoms. Jis gaminamas iš natūralaus pluošto, todėl reaguoja į patalpos drėgmės skirtumus.

Atsparumo klasės

Kiliminė danga pagal savo atsparumą dėvėjimuisi skirstoma į buitinės ir visuomeninės paskirties dangas. Pirmiausia nustatomas patalpos, kurioje ruošiamasi kloti dangą, judėjimo intensyvumas. Kuo didesnis numatomas žmonių srautas toje patalpoje, tuo atsparesnės kiliminės dangos reikia. Kiliminė danga, kaip ir kitos grindų dangos skirstomos į atsparumo dėvėjimui klases: buitinės paskirties – 21, 22, 23, ir visuomeninės 31–33.

Dangos sudėtis ir kiti ypatumai aptarti ankstesniame straipsnyje.

Užsakymo nr.: PT_61429695

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis